Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Bagdad Cafe: Το cafe όπου γυρίστηκε η ομότιτλη cult ταινία του 1987

 
Η καφετέρια που βρίσκεται στην έρημο Μοχάβι στην Καλιφόρνια προσελκύει ακόμα και σήμερα λάτρεις της ταινίας από όλον τον κόσμο.
 
 


Είναι γεγονός ότι η γερμανική καλτ ταινία Bagdad Cafe (Cafe Bagdad στα ελληνικά, Out of Rosenheim ο γερμανικός τίτλος) δεν σημαίνει πολλά για τους περισσότερους Αμερικανούς. Κάθε μέρα, λάτρεις των ξένων ταινιών πηγαίνουν στη μέση της ερήμου Μοχάβι με το λεωφορείο για να επισκεφθούν ένα καφέ, το οποίο αποτέλεσε σκηνικό για την ταινία του Γερμανού σκηνοθέτη Percy Adlon το 1987.
 

Το καφέ δεν αποκαλούνταν πάντα Bagdad Cafe. Πριν το επιλέξουν οι παραγωγοί της ταινίας ήταν γνωστό ως Sidewinder Cafe. Το όνομα "Bagdad" χρησιμοποιήθηκε ως αναφορά στην ομώνυμη πόλη-φάντασμα που βρίσκεται 50 μίλια ανατολικά του δρόμου που βρίσκεται το καφέ. Το 1995, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της καφετέριας αποφάσισαν να αλλάξουν και να αποκτήσουν επίσημα το όνομα Bagdad Cafe.
 

Το κωμικό δράμα ακολουθεί την φιλία που αναδύεται ανάμεσα σε δύο γυναίκες, μια Γερμανίδα τουρίστρια και την Αφροαμερικανίδα ιδιοκτήτρια ενός καφέ και το πώς η σχέση τους αναζωογονεί το εστιατόριο που καταρρέει και το μετατρέπει σε ένα ζωντανό σημείο συνάντησης σε μια πόλη με ιδιόμορφους χαρακτήρες. Το αμερικανικό κοινό δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ταινία, η οποία όμως άρεσε στο ευρωπαϊκό κοινό, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι πολλοί ξένοι, μέχρι και σήμερα, πηγαίνουν στην καφετέρια για να αποτίσουν φόρο τιμής στην ταινία, ακόμη και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
 

Εδώ και αρκετές δεκαετίες, στο εσωτερικό του μπορεί να βρει κανείς από που έχει έρθει ο κάθε επισκέπτης καθώς μπορεί να δει σημαίες από όλο τον κόσμο, οι οποίες κρέμονται από την οροφή, αυτοκόλλητα σε κάθε εκατοστό του τοίχου και βιβλία γεμάτα σχόλια (κυρίως στα γαλλικά).

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου