Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Ένα εγκαταλελειμμένο θαλάσσιο τελεφερίκ στο Μαρόκο


Τα ξεχασμένα υπολείμματα του θαλάσσιου τελεφερίκ που κάποτε ήταν μοναδικό στον κόσμο.
 


Περπατώντας κατά μήκος της παραλίας στη μαροκινή πόλη Sidi Ifni, από το λιμάνι προς το νότιο άκρο της πόλης, λίγο έξω από την ακτή, μπορεί κανείς να δει μια τεράστια τσιμεντένια κατασκευή.

Πρόκειται για ένα εγκαταλελειμμένο απομεινάρι ενός μοναδικού συστήματος τελεφερίκ στα μέσα του αιώνα η οποία κατασκευάστηκε προς το τέλος της ισπανικής αποικιακής κατοχής της πόλης. Στην ακμή του, ήταν ένα από τα μοναδικά θαλάσσια τελεφερίκ στον κόσμο και σημείο υπερηφάνειας των ντόπιων.
 

Επειδή το νερό κοντά στην ακτή της πόλης είναι πολύ ρηχό για ένα κανονικό λιμάνι, τη δεκαετία του 1960 δημιουργήθηκε ένα καινοτόμο σύστημα γερανού και τροχαλίας για τη μεταφορά επιβατών και φορτίων από την στεριά προς τα πλοία και ανάποδα. Αυτό το τσιμεντένιο μπλοκ ήταν κάποτε αποβάθρα φόρτωσης όπου τα πλοία που εισέρχονταν στο λιμάνι φόρτωναν και εκφορτώνουν το φορτίο τους.
 

Στη συνέχεια, τα αγαθά και οι άνθρωποι μεταφέρονταν σε αυτοκινούμενα καροτσάκια τα οποία ήταν πάνω σε γιγάντιους πυλώνες που υψώνονταν πάνω από το λιμάνι στην ακτή. Οι πυλώνες φαίνονται ακόμα και σήμερα, αν και τα καλώδια έχουν εξαφανιστεί εδώ και πολύ καιρό.
 

Η γραμμή συνεχιζόταν για λίγα μίλια ακόμα, προς έναν τερματικό σταθμό, στα βράχια της πόλης. Σήμερα, αυτός ο μη λειτουργικός σταθμός μοιάζει με τεράστιο τσιμεντένιο πολυβολείο. Μέχρι σήμερα, μπορεί κανείς να ακόμα τα σκουριασμένα απομεινάρια του συστήματος μεταφορών, όπως και ορισμένα παλιά βαγόνια και το φορτίο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου