Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Όταν το ροζ ήταν για τα αγόρια και το μπλε για τα κορίτσια

Ο Πολ Χένρτι Θιρι, Βαρόνος του Χολμπαχ (Paul-Henri Thiry, Baron d'Holbach) του Louis Carmontelle. Το ροζ θεωρούνταν δυνατό και αρρενωπό χρώμα - πηγή

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλές αλλαγές όσον αφορά την αντίληψή μας για το φύλο, με τις έννοιες της ταυτότητας των φύλων και των "κανόνων" να αμφισβητούνται από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.



Στο λεξικό έχουν προστεθεί νέοι όροι όπως "ουδέτερο φύλο" και "non-binary" (δηλαδή το φύλο που δεν εμπίπτει στο δίπολο άνδρας-γυναίκα). Παρ' όλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν συγκεκριμένες έννοιες για το φύλο, αλλά ακόμη και για τα χρώματα.

Για χρόνια, όλοι μας έχουμε ζήσει σε έναν κόσμο όπου το ροζ θεωρείται παραδοσιακά γυναικείο χρώμα, ενώ το μπλε προορίζεται για τα αγόρια. Βλέπουμε αυτόν τον διαχωρισμό παντού, από κάρτες μέχρι παιδικά ρούχα.

Όταν γεννιέται ένα μωρό, οι γονείς συνήθως λαμβάνουν γαλάζια ή ροζ δώρα, ανάλογα το φύλο του παιδιού. Όμως, ίσως σας φανεί παράξενο, αλλά κάποτε, υπήρξε μια εποχή όπου το μπλε ήταν "θηλυκό" χρώμα και ροζ ήταν πιο δημοφιλές για τα αγόρια.

Για να το καταλάβουμε αυτό, πρέπει να πάμε πίσω σε μια εποχή όπου τα χρώματα δεν σχετίζονταν με το φύλο. Όπως αποκαλύπτει η Jo B. Paoletti, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και συγγραφέας του "Pink and Blue: Telling the Boys from the Girls in America", κάποτε το ροζ και το μπλε δεν χρησιμοποιούνταν για να ξεχωρίσουν τα κορίτσια από τα αγόρια.

Εκείνες τις ημέρες, στην πραγματικότητα, η κοινωνία ήταν πολύ πιο προοδευτική απ' ό,τι μπορεί να είναι σήμερα. Τα ρούχα ήταν ουδέτερα ως προς το φύλο. Όλα τα παιδιά, αγόρια ή κορίτσια, ήταν ντυμένα στα λευκά.

American School, Young Boy with Whip, περίπου 1840 - πηγή

Τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια φορούσαν φορέματα εκείνη την εποχή και το λευκό χρώμα επιλέχθηκε λόγω του ότι ήταν πολύ εύκολο να καθαριστεί με τη χρήση λευκαντικού. Τα παιδιά ξεκινούσαν να φορούν πιο πολύχρωμα ενδύματα και αντικείμενα που σχετίζονται με το φύλο, όπως πουκάμισα και φούστες, στην ηλικία των έξι ή επτά.

Προσωπογραφία κοριτσιού, Γιοχάννες Κορνέλισοον Φέρσπρονγκ - πηγή

Όπως αναφέρεται στο The List και αποκάλυψε η Paoletti στο βιβλίο της, η ιδέα της συσχέτισης των χρωμάτων με το φύλο ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα.

Σε αυτό το σημείο, οι ελαφριές αποχρώσεις και τα παστέλ χρώματα άρχισαν να εμφανίζονται πιο συχνά στα παιδιά και να σχετίζονται με μικρά παιδιά. Δεκαετίες αργότερα, το ροζ και το μπλε άρχισαν να συνδέονται με το ένα ή το άλλο φύλο, αλλά όχι όπως το ξέρουμε σήμερα. Στην πραγματικότητα, το μπλε φορούσαν συνήθως τα κορίτσια, ενώ το ροζ τα αγόρια.

Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα αυτού μπορεί να δει κανείς σε μια έκδοση του 1918. Σύμφωνα με το Smithsonian, το περιοδικό "Earnshaw's Infants' Department" ανέφερε "Ο γενικά αποδεκτός κανόνας είναι ροζ για τα αγόρια και μπλε για τα κορίτσια".

Στα 1280, ο Ντούτσιο ντι Μπουονινσένια ή και απλά Ντούτσιο (Duccio di Buoninsegna) ζωγράφισε τον Ιησού με ροζ

Έχουν υπάρξει ποικίλες θεωρίες για να εξηγηθεί αυτό όλα αυτά τα χρόνια, αλλά γενικά πιστεύεται ότι το μπλε συσχετίστηκε με την Παναγία, ενώ το ροζ συνδέθηκε με το κόκκινο, το οποίο θεωρήθηκε ισχυρό και αρρενωπό χρώμα.

Αυτές οι ιδέες ενισχύθηκαν από τον συγγραφέα και ειδικό του χρώματος Gavin Evans κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Business Insider.

Ο Evans αποκάλυψε ότι στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, ήταν σύνηθες να λένε στις μητέρες ότι έπρεπε να ντύνουν τα αγόρια με θα πρέπει να ντύνονται με αρρενωπά χρώματα όπως το ροζ, προκειμένου να μεγαλώσουν και να γίνουν δυναμικά άτομο, ενώ τα κορίτσια πρέπει να ντύνονται με πιο θηλυκές αποχρώσεις όπως το μπλε.

The Blue Boy του Thomas Gainsborough, 1779

Παραδόξως, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η κατάσταση άλλαξε και το ροζ ξαφνικά άρχισε να διατίθεται στο εμπόριο και να πωλείται από μάρκες μόδας και λιανοπωλητές ως το τέλειο χρώμα για τις γυναίκες, ενώ το μπλε ήταν ξαφνικά ανδρικό και αρρενωπό.

Με την πάροδο του χρόνου, το ροζ-μπλε χάσμα μεγάλωσε και άρχισε να εξαπλώνεται στα παιχνίδια, τα αξεσουάρ, στις κούνιες, τα καροτσάκια και πολλά άλλα.

Οι μόδες και οι τάσεις μπορούν να αλλάξουν μέσα σε μια στιγμή. Η συναρπαστική, αλλά παράξενη ιστορία του ροζ και του μπλε, είναι ένα καλό παράδειγμα πόσο γρήγορα αυτές οι ιδέες μπορούν να έρθουν και να παρέλθουν.

από: the vintage news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου