Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Παγόδες Kakku, ένα μοναδικό συγκρότημα ναών στη Μιανμάρ


Οι παγόδες Kakku προσφέρουν μια μοναδική εναλλακτική λύση ανάμεσα στους πολλούς ναούς σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία. Η επίσκεψη εκεί απαιτεί χρόνο και προσπάθεια.



Αν και οι περισσότερες στούπα χτίστηκαν τον 17ο και 18ο αιώνα, η μεγαλύτερη πιστεύεται ότι χτίστηκε τον 12ο αιώνα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Alaungsithu, βασιλιά του Μπαγκάν, ως μέρος της επέκτασης των θρησκευτικών τοποθεσιών στην αυτοκρατορία του. Από τότε, δύο κύρια αρχιτεκτονικά σχέδια δημιούργησαν ένα ξεχωριστό δάσος με 2.478 παγόδες που μοιάζουν με βελόνες και που έχουν το σχήμα του αποτυπώματος του Βούδα. Οι παγόδες βρίσκονται στους λόφους με θέα στην κοιλάδα νοτιοανατολικά της λίμνης Inle.


Στο μέσο του συμπλέγματος, βρίσκεται η κεντρική στούπα ύψους 40 μέτρων, περιτριγυρισμένη από καλά διατηρημένες μικρότερες. Οι περισσότερες εξακολουθούν να έχουν το hti, ένα στοιχείο στην κορυφή που έχει σχήμα διακοσμητικής ομπρέλας. Οι παγόδες είναι κατασκευασμένες από τούβλο ενώ σε μερικές από αυτές φυτρώνουν δέντρα και θάμνοι. Πολλές στούπα είναι διακοσμημένες με καλά διατηρημένα γλυπτά σκαλισμένα σε γυψομάρμαρο, μερικά από τα οποία έχουν ακόμα τα αρχικά τους χρώματα. Ορισμένες παγόδες ενσωματώνουν εικόνες του Βούδα.


Η τοποθεσία Kakku μπορεί να χρονολογηθεί από τον 3ο αιώνα π.Χ., όταν ο Ινδός αυτοκράτορας Ashoka έχτισε μεγάλο αριθμό παγόδων και μοναστηριών στη νοτιοανατολική Ασία. Ο Alaungsithu, που πιστεύεται ότι έχτισε τη μεγαλύτερη παγόδα, ήταν ένας αφοσιωμένος Βουδιστής που ταξίδεψε εκτενώς στο βασίλειο του και έχτισε παγόδες και βουδιστικά μνημεία στην αυτοκρατορία του για να διαδώσει τον Βουδισμό.


Ενώ είναι σε εξέλιξη η ανακαίνιση, πολλές από τις στούπα υποφέρουν -σε διαφορετικό βαθμό- από τις καιρικές συνθήκες και τις ζημιές από τον σεισμό που αμαυρώνει πολλά συγκροτήματα ναών στη Μιανμάρ.

Λόγω της απομακρυσμένης θέσης τους, οι επισκέπτες είναι ελάχιστοι. Όμως, οι αρχές έχουν δημιουργήσει μια πισίνα ώστε αυτοί οι ελάχιστοι επισκέπτες να φωτογραφίζουν τις παγόδες.


Τον μήνα Tabaung, τον 12ο μήνα του παραδοσιακού βιρμανικού ημερολογίου -τον δικό μας Μάρτιο- διεξάγεται το φεστιβάλ Kakku Pagoda, το οποίο σηματοδοτεί το τέλος της δροσερής περιόδου. Κατά τη διάρκεια του 9ήμερου φεστιβάλ, οι Pa-Oh -η έβδομη μεγαλύτερη εθνικότητα στη Μιανμάρ- χορεύουν με παραδοσιακές φορεσιές και φέρνουν φαγητό και αποτίουν φόρο τιμής στις παγόδες.

από: atlas obscura, renown-travel.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου