Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Μια φωτογραφία του Milky Way στο Nat Geo που εγείρει ερωτήματα...


Το National Geographic δημοσίευσε πρόσφατα μια σειρά όμορφων φωτογραφιών της φωτογράφου Beth Moon που δείχνει μερικά από τα αρχαιότερα δέντρα του κόσμου υπό το φως των αστεριών. Μια φωτογραφία όμως, στην οποία μερικοί αετομάτηδες πρόσεξαν κάτι παράξενο, εγείρει ερωτήματα.



Το άρθρο με τίτλο "See the world’s oldest trees by starlight" (Δείτε τα αρχαιότερα δέντρα του κόσμου υπό το φως των αστεριών) δημοσιεύτηκε στις 26 Απριλίου στο Nat Geo. Παρουσιάζει φωτογραφίες της Moon, έργο που είναι τμήμα του project της με τίτλο Diamond Nights, και αναφέρει το πως τράβηξε της φωτογραφίες.


Το άρθρο ανέβηκε στα κοινωνικά δίκτυα του National Geographic. Στο Facebook, όπου το Nat Geo έχει πάνω από 45 εκατομμύρια ακόλουθους, η ιστορία συγκέντρωσε πάνω από 23.000 Like, πάνω από 7.900 κοινοποιήσεις και πάνω από 500 σχόλια.


Ο κόσμος όμως σύντομα άρχισε να επισημαίνει κάτι σε μία από τις φωτογραφίες της Moon με τη λεζάντα "Baobab trees are silhouetted against the Milky Way galaxy in Botswana" (Δέντρα Μπαομπάμπ μπροστά από τον Γαλαξία στη Μποτσουάνα).

Μια πιο προσεκτική εξέταση αποκαλύπτει ότι μια κεντρική περιοχή του Γαλαξία φαίνεται να έχει κλωνοποιηθεί μερικές φορές μέσα στη φωτογραφία:


Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο άρθρο ότι οποιαδήποτε από τις φωτογραφίες έχει υποστεί επεξεργασία ή είναι photo manipulation, ενώ παρουσιάζονται ως long-exposure φωτογραφίες.

Όπως σχολίασε κάποιος σε μια άλλη φωτογραφία, "ο Γαλαξίας δε φαίνεται έτσι στη Ναμίμπια":


Απ' ότι φαίνεται, την πάτησα και εγώ με την εν λόγω φωτογραφία, όταν είχα παρουσιάσει παλαιότερα το εν λόγω θέμα.

από: peta pixel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου