Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Η αληθινή ιστορία του Winchester Mystery House - Μέρος 1ο


Αν η ταινία "Winchester" είναι μάλλον τρομακτική, η αληθινή ιστορία του σπιτιού είναι ίσως ακόμη πιο παράξενη.



Την επόμενη εβδομάδα: Ποια ήταν η Σάρα Ουιντσέστερ

Αν και δεν υπήρχε κανένα αρχιτεκτονικό σχέδιο, ένα ατελείωτο σπίτι, σε μια τεράστια έκταση στην καρδιά του Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, πήρε μορφή. Στο εσωτερικό του, σκάλες ανέβαιναν σε πολλούς ορόφους πριν σταματήσουν απότομα, πόρτες άνοιγαν σε τοίχους και γωνίες κατέληγαν σε αδιέξοδα.

Το σπίτι ήταν πνευματικό παιδί της Σάρα Ουιντσέστερ, κληρονομιά από το γάμο της με τον Ουίλιαμ Βιρτ Ουιντσέστερ, κληρονόμο της εταιρίας όπλων Winchester Repeating Arms Company. Από την αρχή της κατασκευής του σπιτιού, το 1884, υπήρξαν φήμες για την κατασκευή του, τους ενοίκους και τον φαινομενικά ατελείωτο λαβύρινθο που βρίσκεται στην 525 South Winchester Blvd.

Το Winchester Mystery House

Η Σάρα Ουιντσέστερ

Σήμερα, το σπίτι είναι γνωστό ως Winchester Mystery House, αλλά την εποχή της κατασκευής του, αποκαλούνταν απλά το Σπίτι της Σάρα Ουιντσέστερ (Sarah Winchester’s House).

Γεννημένη το 1840, η Σάρα μεγάλωσε σε έναν κόσμο προνομίων. Μιλούσε τέσσερις γλώσσες, πήγε στα καλύτερα σχολεία, είχε καλό γάμο και τελικά γέννησε μια κόρη, την Άννι. Όμως, τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής της την χτύπησε η τραγωδία, καθώς η Άννι, ούσα βρέφος ακόμα, και μετά από λίγο και ο σύζυγός της. Όταν πέθανε ο Ουίλιαμ, το 1881, η Σάρα κληρονόμησε περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια (πάνω από 500 εκατομμύρια σημερινά) καθώς και το 50% της εταιρίας Winchester Arms, κάτι που της παρείχε ημερήσιο εισόδημα 1.000 δολαρίων (ή 26.000 σημερινά). Η Σάρα, μη έχοντας ποτέ ξανά μια τόσο μεγάλη περιουσία, και προσπαθώντας να ανταπεξέλθει στο χαμό της συζύγου και της κόρης της, ζήτησε την βοήθεια ενός μέντιουμ. Ίσως, ήλπιζε να πάρει συμβουλές από το υπερπέραν για το πώς να ξοδέψει την περιουσία της ή τι να κάνει στη ζωή της.

Αν και οι ακριβείς λεπτομέρειες παραμένουν μεταξύ της Σάρα και του μέντιουμ, η ιστορία λέει ότι το μέντιουμ μπορούσε να επικοινωνεί με τον Ουίλιαμ, ο οποίος συμβούλευσε τη Σάρα να εγκαταλείψει το σπίτι της και να πάει στην Καλιφόρνια. Ο Ουίλιαμ της είπε τι έπρεπε να κάνει και με τα λεφτά: έπρεπε να χρησιμοποιήσει την περιουσία ώστε να φτιάξει ένα σπίτι για τα πνεύματα όσων είχαν πέσει θύματα των τουφεκίων της Winchester, για να μην την στοιχειώσουν για το υπόλοιπο της ζωής της.

Το 1884, η Σάρα αγόρασε αυτό που αργότερα θα γινόταν γνωστό ως Winchester Mystery House. Την εποχή της αγοράς, το σπίτι ήταν μια μικρή, ημιτελής αγροικία. Αυτό όμως θα άλλαζε γρήγορα.


Προσέλαβε ξυλουργούς για να δουλεύουν όλο το 24ωρο, επεκτείνοντας το μικρό σπίτι σε ένα επταώροφο αρχοντικό. Λόγω έλλειψης σχεδίου και της παρουσίας ενός αρχιτέκτονα, το σπίτι κατασκευάστηκε τυχαία. Δωμάτια προστέθηκαν σε εξωτερικούς τοίχους με αποτέλεσμα, τα παράθυρα να έχουν θέα άλλα δωμάτια. Προστέθηκαν πολλαπλές σκάλες, με διαφορετικές διαστάσεις, δίνοντας σε κάθε σκάλα μια παραμορφωμένη όψη. Πολλές από τις αλλαγές έγιναν άσκοπα. Οι σκάλες ανέβαιναν πολλούς ορόφους και σταματούσαν απότομα, πόρτες άνοιγαν σε τοίχους και διάδρομοι κατέληγαν σε αδιέξοδο. Επιπλέον, η Σάρα επέμενε το σπίτι να χτιστεί εξ ολοκλήρου από ξύλο σεκόγια -ωστόσο, δεν της άρεσε η όψη του ξύλου, γι' αυτό ήθελε να καλυφτεί με χρώμα. Όταν ολοκληρώθηκε το σπίτι, είχαν χρησιμοποιηθεί πάνω από 75.500 λίτρα χρώματος για να καλυφτεί το ξύλο.

Στην αλλαγή του αιώνα, η Σάρα είχε έτοιμο το σπίτι των φαντασμάτων: ένα περίεργο αρχοντικό, με επτά ορόφους, 161 δωμάτια, 47 τζάκια, 10.000 βιτρό, δύο υπόγεια, τρεις ανελκυστήρες και ένα μυστηριώδες και παράξενο εσωτερικό.

Όποιος έμπαινε στο σπίτι θα έλεγε ότι δεν έγιναν οικονομίες στην κατασκευή του.

Χρυσοί και ασιμένοι πολυέλαιοι κρέμονταν από τα ταβάνια πάνω από χειροποίητα δάπεδα. Στους τοίχους υπήρχαν δεκάδες βιτρό, δημιουργίες της Tiffany & Co., μεταξύ των οποίων υπήρχα και σχέδια του ίδιου του Λούις Κόμφορτ Τίφανι. Συγκεκριμένα, σε ένα παράθυρο, όταν θα έπεφτε το φως του ήλιου, θα έπρεπε να δημιουργείται ένα πρισματικό ουράνιο τόξο στο πάτωμα. Όμως, το παράθυρο κατέληγε σε εσωτερικό τοίχο και έτσι το αποτέλεσμα δεν επιτεύχθηκε ποτέ.

Ακόμα πιο πολυτελή από τα φωτιστικά, ήταν το υδραυλικό και ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτιού. Το Winchester Mystery House διέθετε εσωτερικά υδραυλικά, συμπεριλαμβανομένου και τρεχούμενου νερού, και φωτισμό σε όλο το σπίτι, κάτι που ήταν πολύ σπάνιο για την εποχή. Τέλος, όλο το σπίτι ήταν θερμαινόμενο.

Δυστυχώς, το 1904, ένας σεισμός χτύπησε το Σαν Χοσέ, και το Winchester Mystery House υπέστη τεράστιες ζημιές. Χάρη στα θεμέλιά του, το σπίτι σώθηκε από την κατάρρευση. Οι τρεις τελευταίοι όροφοι αφαιρέθηκαν, αφήνοντας το σπίτι με τους τέσσερις ορόφους, όπως είναι σήμερα.

Μια στοιχειωμένη κληρονομιά

Το Winchester Mystery House την εποχή που έμενε η Σάρα. Φαίνονται οι επτά όροφοί του.

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης κατασκευής του σπιτιού, η Σάρα δεν επιβεβαίωσε ποτέ ότι έχτιζε ένα στοιχειωμένο σπίτι. Ωστόσο, οι ιστορίες και οι φήμες έδιναν και έπαιρναν στο Σαν Χοσέ.

Οι εργολάβοι που εργάστηκαν στο σπίτι ανέφεραν ότι η Σάρα είχε καθημερινές συνεδρίες με τοπικά μέντιουμ, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τα "καλά πνεύματα". Αυτά τα "καλά πνεύματα" φέρεται να την συμβούλευαν πώς να ηρεμεί τα πνεύματα για τα οποία έφτιαχνε το σπίτι. Αυτά τα πνεύματα ήταν υπεύθυνα για τις τόσες πολλές παράλογες προσθήκες στο σπίτι.

Πολύ μετά αφότου ολοκληρώθηκε η κατασκευή του σπιτιού, η Σάρα συνέχισε να καταβάλλει προσπάθειες ώστε να κατευνάσει τα θύματα των τουφεκίων Winchester. Από τα 13 μπάνια του σπιτιού, μόνο ένα ήταν λειτουργικό, σε μια προσπάθεια συγχύσεως οποιοδήποτε φαντάσματος που ήθελε να στοιχειώσει κάποια βρύση. Επιπλέον, η Σάρα κοιμόταν σε διαφορετικό δωμάτιο κάθε βράδυ και χρησιμοποιούσε μυστικές διόδους από δωμάτιο σε δωμάτιο, ώστε να μην μπορεί να την ακολουθήσει κανένα πνεύμα.

Τα χρόνια που η Σάρα Ουίντσεστερ έζησε στο σπίτι, οι κάτοικοι του Σαν Χοσέ σχολίαζαν, χαμηλόφωνα μεν, την περίεργη κατασκευή του σπιτιού, αλλά και τους παράξενους ενοίκους του. Όμως μετά το θάνατό της, οι ιστορίες αγρίεψαν.

Μετά το θάνατό της τον Σεπτέμβριο του 1922, η Σάρα άφησε όλα τα υπάρχοντά της στην ανιψιά της, Marion, η οποία αργότερα ήταν η προσωπική της γραμματέας. Όμως, το Winchester Mystery House δεν αναφέρθηκε ποτέ στη διαθήκη της, προσθέτοντας στο μυστήριο του σπιτιού.

Αφού οι εκτιμητές έκριναν ότι το σπίτι ήταν άχρηστο λόγω του περίεργου σχεδιασμού του, των ζημιών από τους σεισμούς και την κατασκευή, η Marion αφαίρεσε τα πάντα και το έβγαλε σε πλειστηριασμό. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του σπιτιού ισχυρίζονται ότι χρειάστηκαν έξι εβδομάδες για να αδειάσει το σπίτι από όλα τα έπιπλα -αν και κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.

Μετά το άδειασμα του σπιτιού, ένας ντόπιος επενδυτής αγόρασε το σπίτι έναντι 135.000 δολαρίων. Μόλις πέντε μήνες μετά το θάνατο της Σάρα, το Winchester Mystery House άνοιξε για το κοινό.

Το μυστήριο συνεχίζεται

Ένα από τα δωμάτια που κοιμόταν η Σάρα, διακοσμημένο με έπιπλα της εποχής, αλλά όχι αυθεντικά

Παρά το ότι ήταν εντελώς άδειο από έπιπλα, ανακατασκευασμένο και ανοικτό για επενδύσεις, το Winchester Mystery House συνέχισε να εκπλήσσει.

Ενώ ζούσε η Σάρα, υπήρχαν ιστορίες για μια αποθήκη στο σπίτι, γεμάτη με αντικείμενα αξίας πάνω από 25.000 δολάρια (πάνω από 300.000 σήμερα), συμπεριλαμβανομένου ενός παραθύρου Tiffany με έναν ιστό αράχνης, που είχε σχεδιάσει από την ίδια. Το 2016, ανακαλύφτηκε μια μυστική σοφίτα, αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ήταν η ίδια μυστική αποθήκη. Μέσα στη σοφίτα υπήρχε ένα πνευστό όργανο, ένας καναπές της βικτωριανής εποχής, μια φόρμα ενδυμάτων, μια ραπτομηχανή και διάφορα έργα ζωγραφικής. Ένα χρόνο αργότερα, ανοίχτηκαν στο κοινό δωμάτια που δεν είχαν ανοιχτεί ποτέ πριν, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του σπιτιού που είχαν παραμείνει ημιτελή μέχρι το θάνατο της Σάρα. Ακόμη και 95 χρόνια μετά τον θάνατό της, φαίνεται ότι το σπίτι της Σάρα Ουιντσέστερ εξακολουθεί να έχει μυστικά.

Μυστικά που δίνουν τροφή στην εμμονή με το σπίτι.

Το 2018, η Έλεν Μίρεν πρωταγωνίστησε στην ταινία Winchester, υποδυόμενη την Σάρα. Το σενάριο βασίστηκε στις ιστορίες των φαντασμάτων του σπιτιού, παρουσιάζοντας μια γυναίκα τρελαμένη από τα φαντάσματα των τουφεκιών Winchester. Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στο Winchester Mystery House.

Επιπλέον, το σπίτι είναι σημείο αναφοράς πολυάριθμων ταινιών τρόμου και μυθιστορημάτων.

Από το θάνατό της και έπειτα, λίγα έχουν αποκαλυφθεί για τη Σάρα Ουιντσέστερ και την εμμονή της για την κατασκευή του Winchester Mystery House. Δεν έδωσε συνεντεύξεις, δεν άφησε κανένα ημερολόγιο και δεν είχε οικογένεια πρόθυμη να μιλήσει γι' αυτήν.

Μια πλάκα μπροστά από το σπίτι που το αναφέρει ως ιστορικό ορόσημο

Περιστασιακά, οι επισκέπτες του σπιτιού αναφέρουν ότι αισθάνονται τα πνεύματα που μένουν εκεί, αν και παραφυσικές έρευνες δεν έχουν αποδείξει τίποτα.

Ίσως όμως, να υπάρχουν ακόμα κάποια πνεύματα που στοιχειώνουν το σπίτι.

Ίσως να είναι η ίδια η Σάρα. Στην τελική, έχτισε το σπίτι για τα ανήσυχα πνεύματα. Γιατί λοιπόν να μην το εκμεταλλευτεί;

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου