Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Η ρουφήχτρα του κόλπου Corryvreckan στην Σκωτία


Ο θρύλος λέει ότι μια μάγισσα δημιούργησε την τρίτη μεγαλύτερη ρουφήχτρα του κόσμου για να προστατέψει την Σκωτία από έναν μοχθηρό πειρατή.



Μια άγρια ρουφήχτρα ανακατεύει τα νερά μεταξύ των σκωτσέζικων νησιών Τζούρα και Σκάρμπα, στον κόλπο Corryvreckan. Λέγεται ότι είναι η τρίτη μεγαλύτερη ρουφήχτρα στον κόσμο και είναι τόσο θρυλική όσο και εντυπωσιακό.

Διάφοροι θρύλοι περιβάλλουν την ρουφήχτρα.

Ένας από αυτούς λέει ότι το όνομά της προέρχεται από τον Νορβηγό βασιλιά Breacan που έχασε τη ζωή του όταν ο πατέρας μιας Σκωτσέζας πριγκίπισσας του είπε ότι για να αποδείξει τη αγάπη του προς εκείνη έπρεπε να κρατήσει την βάρκα του στο ρουφήχτρα για τρεις νύχτες.

Ένας άλλος θρύλος αναφέρεται σε έναν μοχθηρό Ιρλανδό πειρατή από το Όλστερ της Βόρειας Ιρλανδίας ο οποίος πήρε ότι του άξιζε όταν μια ντόπια μάγισσα της θάλασσας κοίταξε στην καρδιά του καθώς περνούσε το πλοίο του. Η μάγισσα δημιούργησε την ρουφήχτρα για να προστατεύσει τη Σκωτία από τον πειρατή και τον έστειλε στο θάνατό του.


Για τον ίδιο τον κόλπο, στη μυθολογία της Σκωτίας λέγεται ότι η γριά θεά του χειμώνα, η Cailleach Bheur, τον χρησιμοποιεί για να πλύνει τα καρό υφάσματά της, και αυτό οδηγεί στην αλλαγή των εποχών από το φθινόπωρο στο χειμώνα. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, χρησιμοποιεί τον κόλπο ως μπανιέρα της. Όταν τελειώσει με το πλύσιμο, το ύφασμα είναι καθαρό λευκό και γίνεται η κουβέρτα του χιονιού που καλύπτει τη γη.

Ο πραγματικός λόγος της ύπαρξης της ρουφήχτρας είναι λιγότερο φανταστικός, αλλά όχι λιγότερο ενδιαφέρον. Ο κόλπος του Corryvreckan (από το σκωτικό γαελικό Coire Bhreacain, που σημαίνει "καζάνι των σημαδεμένων θαλασσών" ή "καζάνι του καρό") έχει ένα γιγαντιαίο βράχο κάτω από τη θάλασσα, που ανεβαίνει σε ύψος σχεδόν 29 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Αυτό το εμπόδιο λοιπόν προκαλεί την ρουφήχτρα. Το νερό πιέζεται προς τα πάνω όταν χτυπάει πάνω στο βράχο, προκαλώντας τεράστια, στροβιλιζόμενα κύματα. Μερικές φορές, σε μεγάλες καταιγίδες, ο θόρυβος που προκαλεί η ρουφήχτρα μπορεί να ακουστεί σε απόσταση πάνω από 30 χλμ μακρυά.

Η ρουφήχτρα όμως συνδέεται και με πραγματικά γεγονότα.

Ο Τζωρτζ Όργουελ - πηγή

Στα μέσα του Αυγούστου του 1947, ο συγγραφέας Τζωρτζ Όργουελ κόντεψε να πνιγεί στη ρουφήχτρα. Προσπαθώντας να επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση ενός μυθιστορήματος -που αργότερα θα γινόταν το πασίγνωστο "1984"-, ο Όργουελ έφυγε από το Λονδίνου τον Απρίλιο του 1947 και έζησε σε μια προσωρινή κατοικία στο νησί Τζούρα. Εκείνο τον Αύγουστο, πήγε ένα ταξίδι με βάρκα στο στο κοντινό Glengarrisdale. Μπέρδεψε όμως τις τοπικές παλίρροιες και κατευθύνθηκε σε δύσκολες θάλασσες που οδήγησαν την βάρκα του κοντά στην ρουφήχτρα. Όταν ο μικρός κινητήρας της βάρκας χάλασε και έπεσε στη θάλασσα, η ομάδα του Όργουελ κατέφυγε στα κουπιά και σώθηκε από βέβαιο πνιγμό μόνο όταν η ρουφήχτρα άρχισε να υποχωρεί και η ομάδα κατόρθωσε να πάει την βάρκα σε μια βραχώδη παραλία στο νησί Τζούρα. Η βάρκα τσακίστηκε καθώς η ομάδα προσπάθησε να αποβιβαστεί, αφήνοντας τον Όργουελ, τους δύο συντρόφους του και τον τρίχρονο γιο του χωρίς προμήθειες ή μέσο να μετακινηθούν. Διασώθηκαν τυχαία όταν πέρασαν κάποιοι και είδαν μια φωτιά που είχε ανάψει η ομάδα σε μια προσπάθεια να ζεσταθεί.

από: atlas obscura, wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου