Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Η πραγματική, φρικιαστική ιστορία πίσω από τη σειρά "Delhi Crime" του Netflix


Ο ομαδικός βιασμός που έλαβε ευρεία κάλυψη διεθνώς, ενώ ο θάνατος του θύματος προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις, με χιλιάδες συμμετέχοντες στο Δελχί αλλά και σε άλλες πόλεις παγκοσμίως.



Η τελευταία σειρά του Netflix με αληθινά εγκλήματα, το Delhi Crime, παρουσιάζει μιας από τις πιο γνωστές περιπτώσεις άγριου βιασμού στην πρόσφατη παγκόσμια ιστορία. Η σειρά των επτά επεισοδίων επικεντρώνεται γύρω από την αστυνομική έρευνα του 2012 σχετικά με τον φρικιαστικό, ομαδικό βιασμό μιας 23χρονης και τον ξυλοδαρμό του φίλου της. Η υπόθεση πυροδότησε διαμαρτυρίες και μια παγκόσμια συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους η Ινδία -αλλά και πολλές άλλες χώρες- προστατεύουν τις γυναίκες από τις σεξουαλικές επιθέσεις.

Η ιστορία
Στις 16 Δεκεμβρίου του 2012, η φοιτήτρια ιατρικής Jyoti Singh Pandey και ο φίλος της Awindra Pratap Pandey επέστρεφαν στο σπίτι τους μετά από μια έξοδο στον κινηματογράφο. Ανέβηκαν σε ένα λεωφορείο που ήταν εκτός υπηρεσίας, αν και σ' αυτό επέβαιναν πέντε άτομα, συν τον οδηγό.

Ο Awindra άρχισε να γίνεται νευρικός όταν το λεωφορείο άρχισε να ακολουθεί διαφορετική διαδρομή από εκείνη που θα έπρεπε για να πάνε στον προορισμό τους. Οι άντρες που επέβαιναν έσβησαν τα φώτα, το λεωφορείο σταμάτησε. Οι άντρες χτύπησαν βάναυσα τον Awindra με έναν σκουριασμένο σιδερολοστό, ο οποίος έπεσε αναίσθητος. Έπειτα, οι δράστες τράβηξαν την Jyoti στο πίσω μέρος του λεωφορείου, την έδειραν με τον ίδιο λοστό, την βίασαν και την κακοποίησαν σεξουαλικά με τον λοστό. Η ίδια η Jyoti αντιστάθηκε δαγκώνοντας επανειλημμένα τους δράστες. Τελικά, οι δράστες πέταξαν την Jyoti και τον Awindra στη μέση του δρόμου και ενώ το λεωφορείο κινούνταν -λέγεται ότι ο οδηγός προσπάθησε να πατήσει την Jyoti, αλλά πρόλαβε και την τράβηξε στην άκρη ο φίλος της- και έπειτα προσπάθησαν να καθαρίσουν τα στοιχεία από το λεωφορείο.

Η συνέχεια
Η Jyoti υπέστη σοβαρά τραύματα στην κοιλιά, τα έντερα και τα γεννητικά της όργανα -έχει αναφερθεί ότι την σοδόμισαν με τον λοστό που έδειραν αυτή και τον φίλο της. Υποβλήθηκε σε πέντε χειρουργικές επεμβάσεις. Μετά από την πέμπτη επέμβαση η κατάστασή της κρίθηκε σταθερή αλλά ακόμα πολύ κρίσιμη.

Μετά από δημόσια αγανάκτηση, η κυβέρνηση και ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ διασφάλισε ότι η Jyoti θα λάμβανε την καλύτερη δυνατή θεραπευτική αγωγή. Μάλιστα, στις 26 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, αποφασίστηκε η μεταφορά της σε άλλο νοσοκομείο -από το Δελχί στη Σιγκαπούρη- για περαιτέρω θεραπεία.

Κατά τη διάρκεια της εξάωρης πτήσης, η Jyoti έπαθε ανακοπή και δεν ανέκτησε ποτέ ξανά τη συνείδησή της. Στις 28 Δεκεμβρίου, η υγεία της Jyoti συνέχισε να επιδεινώνεται και οι γιατροί ενημέρωσαν τον Τύπο ότι υπέφερε από σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, πνευμονία και μόλυνση. Την επόμενη ημέρα ανακοινώθηκε ο θάνατος της.

Αρχικά, το όνομα της Jyoti κρατήθηκε κρυφό λόγω των νόμων περί ιδιωτικού απορρήτου θύματος βιασμού στην Ινδία. Αναφέρθηκε ως Nirbhaya, δηλαδή Ατρόμητη. Όμως, η μητέρα της, Asha Devi, δημοσιοποίησε το όνομά της επειδή δεν "ντρεπόταν" και ήθελε να αποστιγματίσει τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, αλλά και των οικογενειών τους.

Διαδηλωτές στην Πύλη της Ινδίας στο Δελχί - πηγή

Η έρευνα της αστυνομίας
Λιγότερο από 24 ώρες μετά από την επίθεση, η αστυνομία του Δελχί έκανε χρήση υλικού από τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης (CCTV) που κατέγραφαν τον αυτοκινητόδρομο και εντόπισε τον οδηγό του λεωφορείου, τον Ram Singh. Βρέθηκε και συνελήφθη στο ίδιο λεωφορείο όπου έλαβε χώρα η άνανδρη επίθεση. Η αστυνομία βρήκε τους υπόλοιπους δράστες χρησιμοποιώντας σκίτσα με βάση τις περιγραφές του Awindra, αλλά και μηνύματα που έστελναν μεταξύ τους από τα κλεμμένα τηλέφωνα των θυμάτων. Η Jyoti μπορούσε να δώσει κατάθεση μόνο με χειρονομίες και μετά από ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών.

Οι πέντε υπόλοιποι δράστες βρέθηκαν γρήγορα. Ο Mukesh Singh, ο Pawan Gupta, ο Akshay Thakur, ο Vinay Sharma και ένας 17χρονος -το όνομα του οποίου δε δόθηκε στη δημοσιότητα λόγω του ότι ήταν ανήλικος- συνελήφθησαν. Η αστυνομία βρήκε τα ρούχα της Jyoti αλλά και τον λοστό. Επίσης, στα σώματα των υπόπτων εντοπίστηκαν οι δαγκωματιές της Jyoti. Η οικογένειά της ξεκίνησε προς τιμήν της το Nirbhaya Jyoti Trust, παρέχοντας καταφύγιο και βοήθεια σε θύματα σεξουαλικής βίας.

Τι απέγιναν οι ύποπτοι
Τον Μάρτιο του 2013, ο οδηγός, ο Singh, βρέθηκε κρεμασμένος στη φυλακή Tihar. Μερικοί πιστεύουν ότι αυτοκτόνησε, ενώ άλλοι λένε ότι τον δολοφόνησαν οι συγκρατούμενοί του. Οι υπόλοιποι δράστες έζησαν για να αντιμετωπίσουν τα εγκλήματά τους. Οι τέσσερις ενήλικες καταδικάστηκαν για βιασμό, απαγωγή, δολοφονία και καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων. Η ποινή που τους επιβλήθηκε ήταν εκτέλεση δια απαγχονισμού. Ο ανώνυμος ανήλικος καταδικάστηκε για δολοφονία και βιασμό σε τρία χρόνια φυλάκισης, τη μέγιστη ποινή για τους ανήλικους. Αποφυλακίστηκε το 2015 και, σύμφωνα με πληροφορίες, ζει με νέα ταυτότητα. Η ποινή των υπολοίπων δεν έχει εκτελεστεί ακόμα. Τρεις από τους καταδικασθέντες βιαστές κατέθεσαν έφεση για επιείκεια στο Ανώτατο Δικαστήριο το 2017, η οποία τους αρνήθηκε. Οι δικηγόροι τους εξακολουθούν να αγωνίζονται για άρση της θανατικής ποινής. Ωστόσο, οι γονείς της Jyoti ζητούν την εκτέλεση της ποινής το συντομότερο δυνατό.

Η σειρά του Netflix
Η σειρά επικεντρώνεται περισσότερο στην έρευνα της αστυνομίας, παρά στα όσα φρικιαστικά συνέβησαν στο λεωφορείο.

Ο Καναδός σκηνοθέτης Ρίτσι Μέτα (Richie Mehta) ήταν ενάντια στην ιδέα της δραματοποίησης του γεγονότος, αλλά ήταν "έκπληκτος" από το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσε η αστυνομία. "Η ετυμηγορία εξηγεί λεπτομερώς την ανθρωποκτονία και ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι και πώς βρέθηκαν. Συνειδητοποίησα ότι η ανάλυση του ανθρωποκυνηγητού των δραστών είναι επίσης ένας τρόπος κατανόησης γιατί συμβαίνουν αυτά τα πράγματα", δήλωσε ο Μέτα.

Ο Μέτα, που επέλεξε να μη δείξει τη σκηνή του φρικιαστικού εγκλήματος, είχε την άδεια της οικογένειας του θύματος για να πει την ιστορία της. "Κατάλαβαν πλήρως τι έκανα. Τους είπα ότι αν ήθελαν να σταματήσω, θα σταματούσα. Ήταν πολύ καταδεκτικοί, αλλά αναγνώρισαν κιόλας ότι κάτι θετικό θα μπορούσε να προέλθει από αυτό".

Η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από δύο γυναίκες αστυνομικούς, την Vartika Chaturvedi (Σεφάλι Σαχ) και την Neeti Singh (Ρασίκα Ντούγκαλ). Η σειρά προβλέπεται να έχει και δεύτερη σεζόν, όπου θα ασχοληθεί με μια εντελώς διαφορετική υπόθεση.

Το ντοκιμαντέρ του BBC "India's Daughter"


Το Κόρη της Ινδίας (2015) είναι μια ταινία ντοκιμαντέρ και αποτελεί μέρος της σειράς Storyville του BBC. Προγραμματίστηκε να μεταδοθεί την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου του 2015, στην Ινδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Την 1η Μαρτίου, αποκαλύφθηκε ότι οι κινηματογραφιστές είχαν πάρει συνέντευξη από έναν από τους βιαστές ενώ εκείνος βρισκόταν στη φυλακή. Σύντομα, τα νέα μαθεύτηκαν στα ινδικά ΜΜΕ. Η ινδική κυβέρνηση εμπόδισε τη μετάδοση του ντοκιμαντέρ στην Ινδία (με έκδοση δικαστικής εντολής στις 4 Μαρτίου). Το BBC δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την εντολή και δε θα μετέδιδε την ταινία στην Ινδία. Εντούτοις, στις 4 Μαρτίου η εκπομπή προβλήθηκε από το BBC στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ταινία ανέβηκε και στο YouTube και σύντομα έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα. Στις 5 Μαρτίου, η ινδική κυβέρνηση ζήτησε από το YouTube να μπλοκάρει το βίντεο στην Ινδία, κάτι που το YouTube έπραξε. Η ταινία έχει προκαλέσει μεγάλη διαμάχη τόσο στην Ινδία όσο και παγκοσμίως.

από: cosmopolitan με πληροφορίες από wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου