Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Η ιστορία της Gypsy Rose Blanchard, του "άρρωστου" παιδιού που σκότωσε τη μητέρα του - Μέρος 1ο

The Act - πηγή

Η μητέρα της Gypsy Rose Blanchard την πρόσεχε, αλλά μήπως τελικά η Dee Dee έκανε περισσότερο κακό παρά καλό;



Δείτε την επόμενη εβδομάδα:
Nicholas Godejohn: ο διεστραμμένος εραστής της Gypsy Blanchard και δολοφόνος της Dee Dee Blanchard


Η νέα σειρά The Act της αμερικανικής υπηρεσίας συνδρομής βίντεο Hulu -αλλά και του ντοκιμαντέρ "Mommy Dead and Dearest" που είχε προβληθεί στο HBO τον Μάιο του 2017- βασίζεται στην πραγματική ζωή της Gypsy Rose Blanchard και στη δολοφονία της μητέρας της, Dee Dee Blanchard, που κατηγορήθηκε ότι κακοποιούσε την κόρη της, κατασκευάζοντας ασθένειες και αναπηρίες, ως άμεση συνέπεια του Συνδρόμου Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου (Munchausen syndrome by proxy/ MSbP).

Η κόρη, η Gypsy Rose, χτυπημένη από καρκίνο, μυϊκή δυστροφία και πολλές άλλες ασθένειες, αλλά ακόμα χαμογελαστή με κάθε ευκαιρία, και η μητέρα, η Dee Dee, αφοσιωμένη στο να βοηθάει την κόρης της και να της παρέχει πάντα ό,τι ήθελε. Οι δύο τους, ήταν η εικόνα της έμπνευσης και της ελπίδας.

Έτσι, όταν η Dee Dee βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, χτυπημένη μέχρι θανάτου, και την άρρωστη κόρη της πουθενά, η κοινότητα ταράχτηκε. Πίστευαν ότι δεν υπήρχε κανένας τρόπος να επιβιώσει το κορίτσι από μόνο του. Ακόμα χειρότερα, τι θα συνέβαινε αν εκείνος που είχε σκοτώσει την Dee De, είχε απαγάγει και την Gypsy Rose;

Αμέσως δόθηκε εντολή να βρεθεί η Gypsy Rose και προς ανακούφιση όλων, εκείνη βρέθηκε μόλις μία ημέρα μετά. Αλλά η Gypsy Rose που βρήκαν δεν ήταν καθόλου η ίδια που είχε εξαφανιστεί. Αντί για έναν φαλακρό, αδύναμο ασθενή που πάσχει από καρκίνο, η αστυνομία βρήκε μια δυνατή νεαρή γυναίκα, που περπατούσε και έτρωγε μόνη της.

Αμέσως εμφανίστηκαν ερωτήματα σχετικά με το αγαπημένο δίδυμο μητέρα-κόρη. Πώς άλλαξε αυτή η κοπέλα τόσο γρήγορα, μέσα σε μια νύχτα; Ήταν ποτέ άρρωστη; Και, το σημαντικότερο, είχε εμπλακεί σε αυτό που είχε συμβεί στη Dee Dee;

Η Gypsy Rose σαν παιδί


Όταν η Gypsy Rose ήταν μωρό, η Dee Dee την πήγε στο νοσοκομείο, πεπεισμένη ότι υπέφερε από υπνική άπνοια (Σύνδρομο Απνοιών-Υποπνοιών κατά τον Ύπνο, Σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας στον Ύπνο/ ΣΑΥΥ). Παρόλο που δεν υπήρχε κανένα σημάδι της νόσου, η Dee Dee παρέμεινε πεπεισμένη και τελικά προσδιόρισε μόνη της ότι η Gypsy Rose είχε μια μη καθορισμένη χρωμοσωμική διαταραχή. Από τότε και μετά, παρακολουθούσε την κόρη της σαν γεράκι, φοβούμενη ότι η καταστροφή θα μπορούσε να την χτυπήσει ανά πάσα στιγμή.

Όταν η Gypsy Rose ήταν περίπου στα 8, έπεσε από τη μοτοσικλέτα του παππού της. Η Dee Dee αμέσως την πήγε στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε θεραπεία για μια μικρή γρατζουνιά στο γόνατό της, αλλά η Dee Dee δεν πείστηκε. Το ατύχημα, είπε, προφανώς είχε ως αποτέλεσμα κάτι πολύ χειρότερο και η Gypsy Rose θα χρειαζόταν αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις αν ήλπιζε να περπατήσει ξανά. Μέχρι τότε, αποφάσισε η ίδια, η Gypsy Rose να παραμείνει σε αναπηρικό καροτσάκι για να μην επιδεινώσει το γόνατό της περαιτέρω.

Η Dee Dee έφυγε από το σπίτι των γονιών της μόλις εκείνοι άρχισαν να ρωτάν για την κατάσταση της Gypsy Rose, βρήκε ένα ρημαγμένο διαμέρισμα και ζούσε από τις επιταγές αναπηρίας που μάζευε από την ασθένεια της Gypsy Rose.

Όταν πήγε την κόρη της σε ένα νοσοκομείο στη Νέα Ορλεάνη, ισχυρίστηκε ότι εκτός από την χρωμοσωμική διαταραχή και τη μυϊκή δυστροφία, η Gypsy Rose πλέον υπέφερε και από προβλήματα ακοής και όρασης. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι η Gypsy Rose είχε αρχίσει να υποφέρει από επιληψίες. Ενώ οι εξετάσεις δεν έδειξαν κανένα σημάδι όλων όσων ισχυριζόταν η Dee Dee για την κόρη της, της έδωσαν φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων και καταπραϋντικά για τον πόνο.

Το 2005, ο τυφώνας Κατρίνα ανάγκασε την Dee Dee και την Gypsy Rose να μετακινηθούν βόρεια στην πόλη Aurora του Μισούρι.

Εκεί, οι δύο τους έγιναν κάτι σαν ένα διασημότητες, ενεργώντας ως ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και των ασθενών. Η ΜΚΟ Habitat for Humanity (Κατοικίες για την Ανθρωπότητα) τους έχτισε ένα σπίτι με ράμπα για αναπηρικό καροτσάκι και ζεστή μπανιέρα και ο οργανισμός Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή) τους έστειλε πολλές φορές ταξίδι στην Walt Disney World και τους έδωσε προσκλήσεις για τα παρασκήνια για μια συναυλία της Μιράντα Λάμπερτ.

Η Dee Dee και η Gypsy Rose την περίοδο που χτιζόταν το σπίτι τους από την ΜΚΟ Habitat for Humanity

Εν τω μεταξύ, η δημοσιότητα που έλαβαν προσέλκυσε την προσοχή των γιατρών σε εθνικό επίπεδο. Οι ειδικοί ήθελαν να προσφέρουν την βοήθειά τους στην Gypsy Rose και να δουν αν μπορούσαν να καταφέρουν κάτι. Ένας από αυτούς τους γιατρούς, ο παιδιατρικός νευρολόγος Bernardo Flasterstein, πρότεινε να την δει στην κλινική του στο Σπρίνγκφιλντ.

Κατά τη διάρκεια αυτή της επίσκεψης, ανακάλυψε κάτι εκπληκτικό. Όχι μόνο η Gypsy Rose δεν είχε μυϊκή δυστροφία, αλλά ούτε τίποτα από όσα υποστήριζε η Dee Dee.

"Δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο δεν περπατά", είπε στην Dee Dee. Όταν η Dee Dee τον ακύρωσε, άρχισε να καλεί γιατρούς στη Νέα Ορλεάνη. Παρόλο που η Dee Dee ισχυρίστηκε ότι ο τυφώνας είχε καταστρέψει όλα τα αρχεία της Gypsy Rose, ο Flasterstein μπόρεσε να βρει γιατρούς των οποίων τα αρχεία είχαν σωθεί. Όταν μίλησε μαζί τους και επιβεβαίωσε ότι η Gypsy Rose ήταν ένα υγιές παιδί, άρχισε να υποψιάζεται ότι η πραγματική ασθένεια μπορεί να βρίσκεται στην Dee Dee.

Άγνωστο σ' αυτόν, αλλά η Gypsy Rose είχε αρχίσει να υποψιάζεται το ίδιο πράγμα.

Τα ψέματα της Dee De αρχίζουν να καταρρέουν

Η Gypsy Rose στο νοσοκομείο, κατά τη θέληση της μητέρας της

Το 2010, η Gypsy Rose ήταν 19 χρονών -αν και η Dee Dee είχε πει σε όλους ότι ήταν 14- και ήξερε ότι δεν ήταν άρρωστη. Το είχε καταλάβει εδώ και λίγο καιρό και από τότε προσπαθούσε να ξεφύγει από τη μητέρα της. Μια νύχτα εμφανίστηκε στην πόρτα του γείτονά της, στα δύο πόδια της, ικετεύοντας να την πάνε σε ένα νοσοκομείο. Η Dee Dee παρενέβη αμέσως και εξήγησε τι είχε συμβεί -ένα ταλέντο που είχε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια. Κάθε φορά που η Gypsy Rose άρχιζε να απομακρύνεται, να γίνεται ανεξάρτητη ή να δηλώνει ότι δεν ήταν ένα μικρό και αθώο παιδί που έπασχε από μια θανατηφόρα ασθένεια, η Dee Dee παρενέβαινε και εξηγούσε ότι το μυαλό της ήταν μπερδεμένο από ασθένεια. Έλεγε ότι είχε διανοητικά προβλήματα, ή ότι τα φάρμακα την είχαν κάνει να μην καταλαβαίνει τι λέει. Λόγω της αγάπης και του εμπνευσμένου δεσμού τους, ο κόσμος την πίστευε.

Ο φόνος

Ο Nicholas Godejohn

Μετά το περιστατικό με τον γείτονα, όταν η Dee Dee κοιμόταν, η Gypsy Rose άρχισε να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για να γνωρίζει άνδρες σε chat rooms. Όταν εκείνη το έμαθε, αν και την αλυσόδεσε στο κρεβάτι και την απείλησε ότι θα της σπάσει τα δάχτυλα με σφυρί, η Gypsy Rose συνέχισε να συνομιλεί, ελπίζοντας ότι κάποιος θα μπορούσε να την σώσει.

Τελικά, το 2012, γνώρισε τον Nicholas Godejohn, ένας 23χρονο από το Ουισκόνσιν. Ο Godejohn είχε ποινικό μητρώο για άσεμνη έκθεση και ιστορικό ψυχικής ασθένειας, αν και τίποτα από αυτά δεν αποθάρρυνε την Gypsy Rose. Λίγους μήνες μετά τη γνωριμία, ο Godejohn πήγε να επισκεφθεί την Gypsy Rose, και ενώ η Dee Dee ήταν σε μια -σπάνια- σόλο έξοδο, έκαναν σεξ. Μετά από αυτό, άρχισαν να σχεδιάζουν τη δολοφονία της Dee Dee.

Η Gypsy Rose Blanchard περίμενε κάποιον να έρθει να τη σώσει, και ο Nicholas Godejohn φαινόταν ότι ήταν αυτός που θα το κάνει. Μέσα από τα μηνύματα στο Facebook, σχεδίασαν τον θάνατο της Dee Dee. Ο Godejohn θα περίμενε μέχρι να πέσει στο κρεβάτι η Dee Dee και έπειτα, η Gypsy Rose θα τον έβαζε μέσα στο σπίτι και εκείνος θα έκανε αυτό που έπρεπε.

Μια νύχτα στα μέσα του Ιουνίου του 2015 συνέβη το μοιραίο. Ενώ η Dee Dee κοιμόταν, ο Godejohn την χτύπησε με ρόπαλο στο κεφάλι, και ενώ η Gypsy Rose άκουγε στην πόρτα. Αφού πέθανε, εκείνοι έφυγαν, χωρίζοντας σε ένα σταθμό στο Greyhound.

Όταν βρήκαν την Gypsy Rose και μαθεύτηκε η ιστορία της, η συμπάθεια που ακολουθούσε την Dee Dee μετατοπίστηκε σε εκείνη.

Εκείνοι που είχαν εκφράσει τη θλίψη τους για το θάνατο της Dee Dee, τώρα ήταν εξοργισμένοι επειδή μπορούσε να μεταχειρίζεται με αυτό τον τρόπο ένα παιδί και για τόσα χρόνια. Τελικά, οι ψυχίατροι δήλωσαν ότι η Gypsy Rose ήταν θύμα κακοποίησης, αναφέροντας ότι η Dee Dee έπασχε από Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Ωστόσο, παρόλο που η κοινή γνώμη δεν είχε αλλάξει, η υπόθεση της δολοφονίας παρέμενε ανοικτή.

Mommy Dead and Dearest (2017) - πηγή

Τελικά, η Gypsy Rose ομολόγησε ότι είχε προσλάβει τον Godejohn για να σκοτώσει τη μητέρα της. Από τότε το έγκλημα έγινε υλικό για τηλεοπτικές εκπομπές και σόου.

Η 24χρονη Gypsy Rose καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση για φόνο δευτέρου βαθμού, ενώ ο Nicholas Godejohn καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Στην φυλακή, η Gypsy Rose έψαξε την κατάσταση της μητέρας της και συμβιβάστηκε με την κακοποίηση που υπέστη. Δηλώνει μετανιωμένη για τη δολοφονία, αλλά υποστηρίζει ότι είναι καλύτερα χωρίς εκείνη.

Η Gypsy Rose σήμερα, στη φυλακή

"Νιώθω σαν να είμαι πιο ελεύθερη στη φυλακή από το να μένω με τη μαμά μου. Επειδή τώρα, μπορώ... απλώς να ζω σαν κανονική γυναίκα", είπε σε μια συνέντευξη το 2018.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου