Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Οι "πρώτες μηχανές γυμναστικής στον κόσμο" από τη δεκαετία του 1890


Σήμερα, η εξάσκηση και η άσκηση έχει γίνει τρόπος ζωής. Φωτογραφίες από γυμναστήρια ή personal trainer δίνουν και πέρνουν σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως, ο τρόπος άσκησης αντανακλά την εξέλιξη της τεχνολογίας. Τα σημερινά γυμναστήρια έχουν αναπτυχθεί από ένα πρωτότυπο σχέδιο του Δρ Γκουστάβ Ζάντερ πριν από περισσότερα από 150 χρόνια.



Ο Δρ Γκουστάβ Ζάντερ - πηγή

Ο Ζάντερ γεννήθηκε στην Στοκχόλμη το 1835. Το 1857, όταν δούλευε ως δάσκαλος γυμναστικής, συνειδητοποίησε ότι δεν είχε αρκετό χρόνο ή ενέργεια για να διδάξει σωστά όλους τους μαθητές του. Η λύση του ήταν να κατασκευάσει μια σειρά από ξύλινες μηχανές, που εξόπλισε με βάρη, μοχλούς και ελατήρια ώστε να παράσχει μια δύναμη αντίστασης. Κάθε άτομο εκπαιδευόταν ξεχωριστά από τον Ζάντερ για το πόση ώρα θα έπρεπε να χρησιμοποιεί κάθε κομμάτι του εξοπλισμού –όπως δηλαδή οργανώνουν ένα πρόγραμμα ασκήσεων και οι σημερινοί personal trainer.



Αρχικά, αυτά τα μηχανήματα λειτουργούσαν με το χέρι και τη μυϊκή δύναμη. Όμως, από το 1868, προστέθηκαν στη γυμναστική ατμομηχανές και στη δεκαετία του 1890 αντικαταστάθηκαν από ηλεκτροκινητήρες.



Το πρώτο Zander Institute άνοιξε στη Στοκχόλμη το 1865. Στο ινστιτούτο μπορούσαν να πάνε τόσο γυναίκες όσο και άνδρες, για να ασκηθούν, να δυναμώσουν, αλλά και για αποκατάσταση. Το γυμναστήριο ήταν χωρισμένο σε δύο ξεχωριστά τμήματα. Στο ένα, οι γυναίκες ασκούνταν με κορσέδες, ενώ στο άλλο, οι άνδρες φορούσαν γιλέκα και κοστούμια.



Τα Zander Institute εξήχθησαν με επιτυχία παγκοσμίως. Το 1911, υπήρχαν 300 ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο. Ακόμη και στο Τιτανικό, υπήρχε μια αίθουσα εξάσκησης με γυμναστικές συσκευές του Ζάντερ.



Αυτά τα ενδιαφέροντα μηχανήματα, δημιουργίες του πρωτοπόρου Δρ Ζάντερ, φωτογραφήθηκαν το 1892.

από: vintage everyday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου