Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Η μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο που είναι κτισμένη ολόκληρη πάνω από νερό


Βρίσκεται στη λίμνη Πονσαρτραίν, στην Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα, και έχει μήκος σχεδόν 38,5 χλμ.



Το 1969, η Lake Pontchartrain Causeway της Λουιζιάνα αναγνωρίστηκε από το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες ως η μεγαλύτερη γέφυρα του κόσμου πάνω από νερό. Το 2011, το ρεκόρ καταρρίφθηκε από μια γέφυρα στην Κίνα. Τότε όμως ξεκίνησε μια διαμάχη.

Τις δεκαετίες του 1950 και '60, καθώς η Νέα Ορλεάνη επεκτείνονταν, η πρόσβαση στα βόρεια της πόλης έγινε πρόβλημα. Όσοι κατευθύνονται βόρεια από την πόλη ή ταξιδεύουν προς τα νότια της πόλης, έπρεπε να ξεπεράσουν ένα σημαντικό εμπόδιο: τη λίμνη Πονσαρτραίν.


Το να πάει κανείς ανατολικά ή δυτικά, γύρω από τη λίμνη, ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία. Έτσι, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια άμεση σύνδεση, στο κέντρο της λίμνης, προς τη βόρεια ακτή της. Το 1955, δημιουργήθηκε η Louisiana Bridge Company ώστε να αναλάβει το κατασκευαστικό έργο. Χρειάστηκαν μόλις 14 μήνες για την κατασκευή της πρώτης διαδρομής δύο λωρίδων με συνολικό μήκος 23,86 μίλια, η οποία άνοιξε το 1956.

Η γέφυρα είναι τόσο μεγάλη που οι οδηγοί δεν βλέπουν στεριά για περίπου 8 μίλια, ενώ είναι γνωστό ότι πολλοί από αυτούς "παγώνουν" από κάποιο είδος -ψεύτικου- θαλάσσιου φόβου, οπότε τους συνοδεύει η αστυνομία. Στη γέφυρα έχουν γεννηθεί πολλά μωρά, επειδή οι μητέρες τους δεν πρόλαβαν να φτάσουν στο νοσοκομείο στην άλλη πλευρά. Κάποτε, ένα αεροπλάνο που ξέμεινε από καύσιμα πάνω από τη λίμνη, προσγειώθηκε στη γέφυρα.


Μια δεκαετία μετά την ολοκλήρωση της πρώτης γέφυρας, η ημερήσια κυκλοφορία είχε ξεπεράσει τα 5.300 οχήματα. Οι υπεύθυνοι κατέστρωσαν σχέδια για την κατασκευή μιας δεύτερης διαδρομής δύο λωρίδων, παράλληλη προς την πρώτη. Η δεύτερη γέφυρα άνοιξε το 1969, σε απόσταση περίπου 25,5 μέτρα από την πρώτη.

Η δεύτερη διαδρομή ήταν περίπου 15 μέτρα πιο μακριά από την πρώτη, αλλά αυτό δεν έφτανε για να τραβήξει την προσοχή του Βιβλίου Ρεκόρ Γκίνες (που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1955).

Τον Ιούλιο του 2011, το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες ανακοίνωσε ότι πλέον η πιο μακριά γέφυρα πάνω από νερό ήταν η κινεζική Jiaozhou Bay Bridge. Με συνολικό μήκος 42,64 μέτρα, είναι αναμφίβολα μεγαλύτερη από την Lake Pontchartrain Causeway. Ωστόσο, οι πιστοί της γέφυρας στη Νέα Ορλεάνη αντιπρότειναν ότι τα κριτήρια που χρησιμοποίησε το Βιβλίο Γκίνες περιελάμβαναν στοιχεία που δεν ήταν ξεκάθαρα "πάνω από το νερό".


Η αντιπαράθεση οδήγησε το Βιβλίο Γκίνες να δημιουργήσει δύο νέες κατηγορίες. Η Γέφυρα της Λίμνης Πονσαρτραίν έγινε η "μεγαλύτερη γέφυρα πάνω από νερό (συνεχώς)", ενώ η Jiaozhou Bay Bridge έγινε η "μεγαλύτερη γέφυρα πάνω από νερό (συνολικά)". και ενώ η Jiaozhou Bay Bridge έχασε τα πρωτιά από την Hong Kong-Zhuhai-Macau Bridge, που άνοιξε τον Οκτώβριο του του 2018, η Lake Pontchartrain Causeway παραμένει η μεγαλύτερη συνεχής γέφυρα πάνω από νερό για πάνω από 60 χρόνια από την ημέρα που άνοιξε.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου