Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Potoooooooo: Το παράξενο όνομα ενός αλόγου αγώνων του 18ου αιώνα


Οι εκτροφείς αλόγων, όταν θέλουν να ονομάσουν ένα άλογο κούρσας, δεν διστάζουν να του δώσουν κάποιο παράξενο όνομα. Όμως αυτό είναι ίσως μοναδικό -και το πιο διασκεδαστικό.



Το 1773, γεννήθηκε ένα υγιέστατο, καστανό πουλάρι. Όπως λέει η παράδοση, ο ιδιοκτήτης του, ο Willoughby Bertie, 4ος κόμης του Άμπινγκτον, ήθελε να το πει "Potatoes" (πατάτα) και είπε σε έναν ιπποκόμο να γράψει το όνομα σε μια ταΐστρα.


Ο ιπποκόμος όμως έκανε ένα λάθος. Νόμισε ότι ο κόμης ζήτησε να γράψει "Pot-eight-O's" (κάποιοι το αναφέρουν ως Pot-8-Os ή Pot8Os) και έτσι έγραψε αυτό το όνομα. Υποτίθεται ότι ο κόμης διασκέδασε με τη γκάφα και κράτησε αυτό το όνομα.

Ο Potoooooooo έγινε ένα επιτυχημένο άλογο αγώνων, κερδίζοντας αρκετούς από αυτούς. Αγωνίστηκε από το 1776 ως το 1783, πετυχαίνοντας από 28 μέχρι 34 νίκες από περίπου 40 εκκινήσεις. Αποσύρθηκε το 1784 και έγινε ένας παραγωγικός επιβήτορας, δίνοντας 172 νέους -και γνωστούς- νικητές.


Όταν τον Νοέμβριο του 1800 ο Potoooooooo πέθανε, τον έθαψαν κοντά σε ένα δέντρο στο Hare Park, το αγρόκτημα όπου είχε συνταξιοδοτηθεί. Το σώμα του κείτονταν ανενόχλητο για περίπου 200 χρόνια, όταν μια καταιγίδα έριξε ένα δέντρο και ξερίζωσε αυτό που πιστεύεται ότι είναι τα λείψανά του. Σήμερα, ο σκελετός του βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο Αλόγων Αγώνων (National Horseracing Museum), στο Newmarket της κομητείας Σάφοκ στην Αγγλία, μαζί με άλλα διάσημα άλογα -αν και με όχι τόσο ευφάνταστα ονόματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου