Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Η ιστορία του White Boy Rick που βοήθησε στην αποκάλυψη της μεγαλύτερης διαφθοράς στην ιστορία του Ντιτρόιτ...


... και που κατέληξε στη φυλακή



Ο Richard Wershe Jr., ο επονομαζόμενος "White Boy Rick", ήταν μόλις 14 χρονών όταν το FBI τον στρατολόγησε ως πληροφοριοδότης.

Ο Richard Wershe Jr. συνελήφθη στο σπίτι του το 1988 με περίπου 8 κιλά κοκαΐνη. Ήταν 17 χρονών. Οι δημοσιογράφοι και η αστυνομία παρουσίαζαν τον νεαρό, με αγγελικό πρόσωπο, στις ειδήσεις με τίτλους που τον αποκαλούσαν ηγέτη ενός καρτέλ ναρκωτικών. Όπως δήλωσε και η αστυνομία, ο Wershe ήταν ένας επικίνδυνος νονός της κοκαΐνης, γνωστός στον υπόκοσμο ως "White Boy Rick". Καταδικασμένοι δολοφόνοι μπήκαν και βγήκα στη φυλακή, την ώρα που ο Wershe παρέμενε φυλακισμένος. "Κάρφωσα τους λάθος ανθρώπους", εξομολογήθηκε ο ίδιος. Και αυτό γιατί ο White Boy Rick δεν ήταν νονός κάποιου καρτέλ, αλλά πληροφοριοδότης του FBI. Στα 14 του, το FBI του δίδαξε πώς κλείνει δουλειές με ναρκωτικά και τον έβαλε μέσα σε μια από τις πιο επικίνδυνες συμμορίες της πόλης. Αλλά όταν ο Wershe αποκάλυψε μια υπόθεση αστυνομικής διαφθοράς -η οποία έφτανε μέχρι τον δήμαρχο του Ντιτρόιτ- οι άνδρες που τον εκπαίδευσαν τον έδιωξαν και τελικά τον έριξαν στη φυλακή για πάντα.

Ο Wershe γίνεται πληροφοριοδότης

Η φωτογραφία σύλληψης του Richard Wershe Jr. το 1988

"Μπήκα σε αυτή τη ζωή από τις αρχές", ανέφερε ο Wershe Jr. στο Vice, "μου τα έμαθαν, με άφησαν μόνο μου και ένα χρόνο μετά, με συνέλαβαν και με φυλάκισαν ισόβια". Οι αρχές που αναφέρει είναι οι πράκτορες του FBI που πήγαν στο σπίτι του, το 1984, για τον πατέρα του. Ο πατέρας του White Boy Rick, ο Richard Wershe Sr., δεν ήταν ένας άνθρωπος που ζούσε εντελώς νόμιμα. Μεγάλωσε μόνος του τον γιο και την κόρη του σε μια παραγκούπολη του Ντιτρόιτ, γεμάτη με εθισμένους στο κρακ και γκάνγκστερ. Έβγαζε τα προς το ζην με απατεωνιές και πουλώντας όπλα στο σπίτι του. Όμως, το FBI δεν πήγε εκεί για να τον στείλει στη φυλακή. Ήθελαν πληροφορίες. Πήγαν με έναν φάκελο γεμάτο φωτογραφίες και ήλπιζαν ότι ο Wershe Sr. θα αναγνώριζε κάποιο πρόσωπο. Ο Wershe Sr. δεν είχε καμία απάντηση. Ο 14χρονος γιος του όμως, ήξερε κάθε όνομα. Ο νεαρός δεν ήταν έμπορος ναρκωτικών ή γκάνγκστερ. Αν και δεν ήταν κανένα "αγγελούδι" -είχε ήδη αρχίσει να μπαίνει σε σπίτια για μετρητά- ο Wershe Jr. δεν είχε αγγίξει ποτέ του κοκαΐνη. Απλά ήξερε τι συνέβαινε στην κοινότητά που ζούσε -ένα "περπατημένο" παιδί- και το FBI ήταν πρόθυμο να πληρώσει για να μάθει όσα γνώριζε.

Ο πατέρας του το είδε αυτό ως μια ευκαιρία ώστε να είναι γεμάτο το τραπέζι τους. Όπως έλεγε ο Wershe Sr.:

"Πήρα τα χρήματα. Δεν ήμουν καλά εκείνη την εποχή. Και νόμιζα ότι ήταν το σωστό -κρατούσα μερικούς εμπόρους ναρκωτικών από το δρόμο και πληρωνόμουν γι' αυτό ".

Για τον 14χρονο Wershe Jr., ήταν μια περιπέτεια:

"Ποιο παιδί δεν θέλει να είναι μυστικός αστυνομικός στα 14, 15 του;"

Έτσι έγινε ο Richard Wershe Jr. ο νεώτερος πληροφοριοδότης του FBI.

Η γέννηση του "White Boy Rick"


Ο Richard Wershe Jr. ήταν καλός σ' αυτό που έκανε. Μάλιστα, πάντα έκανε κάτι παραπάνω απ' όσα του ζητούσε το FBI. Έκανε παρέα με την Curry Gang -τη μεγαλύτερη συμμορία που τροφοδοτούσε με ναρκωτικά το Ντιτρόιτ εκείνη την εποχή- και έγινε φίλος με επικίνδυνους εγκληματίες, ώστε να μπορεί να έχει καλύτερες πληροφορίες. Με τη σειρά του, το FBI άρχισε να εκπαιδεύει το νεαρό Wershe για το πώς να είναι γκάνγκστερ. Του δίδαξαν πώς να πουλάει ναρκωτικά στο δρόμο. Μάλιστα, του έδωσαν και χρήματα για να αγοράσει κοκαΐνη, έτσι ώστε το FBI να την χρησιμοποιήσει ως απόδειξη. Το να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή ενός 14χρονου, δεν ήταν ακριβώς το πρωτόκολλο του FBI, αλλά ο "White Boy Rick" -όπως άρχισε να αυτοαποκαλείται ο Wershe– ήταν πολύ χρήσιμος για να πάει χαμένος. Σύμφωνα με τον πράκτορα του FBI John Anthony, την εποχή εκείνη, ο White Boy Rick ήταν ο πιο παραγωγικός πληροφοριοδότης του FBI στο Ντιτρόιτ.

Το FBI κάλυπτε τα ίχνη του. Εγγράφως, κατέγραψαν τις συμβουλές στον White Boy Rick με το όνομα του πατέρα του.

Ένας 15χρονος αποκαλύπτει μια εκτεταμένη αστυνομική διαφθορά

Ο Coleman Young, ο δήμαρχος του Ντιτρόιτ, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στο σκάνδαλο της αστυνομικής διαφθοράς που εξέθεσε ο Rick Wershe Jr.

Όμως, ο White Boy Rick παραήταν καλός. Πολύ σύντομα, αποκάλυψε μια συνωμοσία που έμπλεκε όλη την πόλη.

Ο Rick άρχισε να βλέπει τη διαφθορά όταν πυροβολήθηκε ένα 13χρονο αγόρι από την Curry Gang και η αστυνομία του Ντιτρόιτ δεν έκανε τίποτα. Ο επικεφαλής ανθρωποκτονίας, ο επιθεωρητής Gilbert Hill, σκόπιμα τράβηξε την έρευνα μακριά από τον αρχηγό της συμμορίας, τον Johnny Curry. Ο White Boy Rick ήξερε ότι αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι ο Johnny Curry συνδεόταν με τον δήμαρχο του Ντιτρόιτ, Coleman Young. Στην πραγματικότητα, υπήρχαν φήμες ότι ο βασιλιάς του εγκλήματος του Ντιτρόιτ, ο Johnny Curry, έβγαινε με την ανιψιά του δημάρχου, την Cathy Volsan. Αν έμπλεκε ο Curry τότε αυτό ήταν επικίνδυνο για τον ίδιο τον δήμαρχο, αλλά και κακό για την επιχείρησή του. Ο Rick ανακάλυψε ότι ο Curry είχε δωροδοκήσει τον επιθεωρητή Hill με 10.000 δολάρια.

Οι πληροφορίες του βοήθησαν στην αποκάλυψη μιας από τις μεγαλύτερες περιπτώσεις διαφθοράς στην ιστορία της αστυνομίας. Συμμετείχαν πάνω από 12 αξιωματικοί της αστυνομίας.

Ωστόσο, ο επιθεωρητής Hill και ο δήμαρχος Young έμειναν ελεύθεροι. Σύμφωνα με έναν ανώνυμο πράκτορα του FBI, το Γραφείο διατάχθηκε να μην ασχοληθεί με τον δήμαρχο. Η εντολή δόθηκε με την δικαιολογία ότι το έθνος δεν ήθελε να ασχοληθεί με μια ακόμη ιστορία ενός διεφθαρμένου δημάρχου.

Το χτύπημα στον White Boy Rick

Ο Nate Boone Craft, ο καταδικασμένος εκτελεστής που ισχυρίζεται ότι προσλήφθηκε για να σκοτώσει τον Rick Wershe Jr.

Η υπόθεση τράβηξε την προσοχή. Το FBI συμμετείχε πλέον σε διαφθορά δημάρχου. Ωστόσο, ανησυχούσε ότι αν αναλάμβανε δράση, θα έπρεπε να φανερώσει τον αληθινό πληροφοριοδότη. Έτσι, το FBI άφησε τον Richard Wershe Jr. να προσέξει ο ίδιος το εαυτό του. Αναγκάστηκε να βρει μόνος του μια λύση, χωρίς την προστασία του FBI, κάτι που δεν ήταν εύκολο. Αν και ο Rick δεν το γνώριζε, ήταν επικηρυγμένος.

Ο Nate Boone Craft, ένας εκτελεστής με 30 επιβεβαιωμένες δολοφονίες, ισχυρίζεται ότι ο επιθεωρητής Gil Hill του πρόσφερε μια μικρή περιουσία για να σκοτώσει τον έφηβο που γνώριζε πάρα πολλά. Ο Craft, χρόνια αργότερα, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

"Μου είπαν να σκοτώσω τον White Boy Rick. Είπε, '125.000, θα τα πάρεις μόλις είμαι σίγουρος ότι αυτό το αγόρι είναι νεκρό'. Η λέξη κλειδί, 'Νεκρός' ... Αυτό προήρθε από το στόμα του Gil Hill".

Ο Rick είχε ήδη δεχτεί μια σφαίρα στο στομάχι από ένα άλλο μέλος του Curry Gang. Εκείνος που τον πυροβόλησε ισχυρίστηκε ότι ήταν ατύχημα, αλλά ο Rick είχε τις υποψίες του ότι τον κυνηγούσαν. Χρειαζόταν προστασία και χρήματα.

Ο White Boy Rick ήξερε μόνο έναν τρόπο να το κάνει. Έκανε αυτό που του δίδαξε το FBI. Πουλούσε κοκαΐνη.

Ένας 16χρονος βαρόνος των ναρκωτικών


Στο Ντιτρόιτ στη δεκαετία του 1980, όλοι ήξεραν πότε κυκλοφορούσε White Boy Rick. Μπορεί να ήταν ένας έφηβος με σπυράκια, που πάσχιζε να έχει μουστάκι, αλλά κυκλοφορούσε με στυλ. Ο Rick φορούσε γούνες από μινκ, χρυσή ζώνη και ένα διαμαντένιο-επιχρυσωμένο Rolex στον καρπό του. Κυκλοφορούσε με ένα άσπρο τζιπ -αν και ήταν πολύ μικρός για να οδηγεί νόμιμα- με την πινακίδα "Χιονάνθρωπος" (Snowman) στο πίσω μέρος. Ο Johnny Curry ήταν ιστορία. Οι πληροφορίες του Rick τον είχαν στείλει στη φυλακή και ο ίδιος άρχισε να παίρνει τη θέση του. Μάλιστα, πήρε και τη φίλη του, την Cathy Volsan, την ανιψιά του δημάρχου.

Είχε εντυπωσιάσει κάθε έμπορο ναρκωτικών. Ο Β.J. Chambers, ο αρχηγός μιας συμμορίας, εξήρε την άνοδο του White Boy Rick στην κορυφή:

"Πέρασε από όλες της βαθμίδες. Το έκανε τόσο καλά, όπως εγώ, οι αδελφοί Curry, ο Maserati Rick -κατονόμασε όποιον θέλεις".

Το FBI δεν μπορούσε να κατηγορήσει κανέναν γι' αυτόν τον νέο βαρόνο των ναρκωτικών, παρά το ίδιο το Γραφείο. Ο πράκτορας Gregg Schwarz αργότερα παραδέχτηκε:

"Εμείς τον φέραμε στον κόσμο των ναρκωτικών. Και τι συνέβη; Έγινε έμπορος ναρκωτικών. Αυτό μας εκπλήσσει;".

Ένας 17χρονος εγκληματίας


Ο White Boy Rick ήθελες ακόμα λίγες μέρες για να μπει στα 18 του όταν η αστυνομία του Ντιτρόιτ εισέβαλε στο σπίτι του. Τον έπιασαν με 8 κιλά κοκαΐνης. Η αστυνομία τον παρουσίασε αμέσως στον Τύπο. Ο μικρός με το αγγελικό πρόσωπο, έλεγαν τα ΜΜΕ, δεν ήταν απλώς ένας έμπορος ναρκωτικών. Ήταν βασιλιάς. Εμφάνισαν φωτογραφίες μιας εγκληματικής ιεραρχίας και όλες έδειχναν τον 17χρονο Rick στην κορυφή, με κάθε επικίνδυνο, σκληροπυρηνικό εγκληματία της πόλης να είναι υφιστάμενός του. Ο White Boy Rick ασχολήθηκε σίγουρα με τα ναρκωτικά και σίγουρα πουλούσε κοκαΐνη. Αλλά οι ειδήσεις τον παρουσίαζαν πιο τρανό απ' ότι ήταν. Και αυτό επειδή η αστυνομία διψούσε για αίμα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του, ο δικαστής δεν έδειξε καμία συμπάθεια. Ο Rick ήταν "χειρότερος από έναν μαζικό δολοφόνο".

Ο Richard Wershe Sr. προσπάθησε ώστε το FBI να βοηθήσει τον γιο του, αλλά το Γραφείο αρνήθηκε το οτιδήποτε. Ο Richard Wershe Jr. καταδικάστηκε με ισόβια κάθειρξη σε ηλικία 18 ετών.

Ένας 48χρονος με αναστολή

Ο Richard Wersher Jr. κατά την ακρόαση της αναστολής του

Ο Richard Wershe Jr. χρειάστηκε 30 χρόνια για να κερδίσει την αποφυλάκισή του. Ενώ όσοι είχε εκτεθεί από τον Ricj αποφυλακίζονταν, ο Wershe παρέμενε στη φυλακή και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του έγκλειστος.

Τον έσωσε όμως η δημοσιογραφία.

Το 2014, ο ανεξάρτητος συντάκτης Evan Hughes διάβασε τις κατηγορίες κατά του Wershe και άρχισε να εξετάζει αν όλα αυτά ήταν αλήθεια. Όταν ακολούθησε το FBI, ανακάλυψε ότι ο Wershe έλεγε την αλήθεια. Ακολούθησε πανδαιμόνιο. Το Χόλιγουντ έπιασε δουλειά κάνοντας μια κινηματογραφική εκδοχή της ζωής του White Boy Rick, ενώ μια ομάδα ντοκιμαντέρ του HBO πήγε στη φυλακή για να καταγράψει την ιστορία του. Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, το όνομα του White Boy Rick ήταν ξανά στους τίτλους των ειδήσεων. Αλλά αυτή τη φορά, αναφερόταν η πραγματική ιστορία.

Η νέα φήμη του White Boy Rick άλλαξε τη ζωή του. Στις 14 Ιουλίου του 2017, μόλις λίγες ημέρες πριν από τα 48α γενέθλιά του, του δόθηκε αναστολή.

"Έχω χάσει 30 χρόνια της ζωής μου", δήλωσε ο Wershe. "Το μόνο που μπορώ να σας δώσω είναι ο λόγος μου. Δε θα διαπράξω ποτέ κανένα άλλο έγκλημα".

Δεν θα είναι εύκολο. Ακόμη και τώρα, το μόνο επάγγελμα που ξέρει ο Wershe είναι το έγκλημα. Από τη στιγμή που άρχισε το γυμνάσιο, απομακρύνθηκε από την φυσιολογική ζωή και σύρθηκε σε μια ζωή στους δρόμους. "Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να προσπαθήσω να είμαι ο καλύτερος άνθρωπος που μπορώ από αυτή την ημέρα", λέει ο Wershe. "Δεν μπορώ να κοιτάξω πίσω."

Μερικά ακόμα
Το 2018 βγήκε στους κινηματογράφους η ταινία White Boy Rick που σκηνοθέτησε ο Yann Demange. Στον ρόλο του Richard Wershe Jr. είναι ο Richie Merritt και ο Matthew McConaughey στο ρόλο του πατέρα του, Richard Wershe Sr..

Ο επιθεωρητής Gil Hill. Εδώ, σε σκηνή από τον ρόλο του στην ταινία "Ο μπάτσος του Μπέβερλι Χιλς"

Ο επιθεωρητής Gil Hill (Gilbert Roland "Gil" Hill) εκτός από αστυνομικός ήταν και ηθοποιός. Μάλιστα, έγινε διάσημος για το ρόλο του ως επιθεωρητής Todd στις ταινίες "Ο μπάτσος του Μπέβερλι Χιλς".

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου