Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Το μοναδικό Hall of Fame και Μουσείο για φιγούρες Bobblehead


Αυτό το ιδιόμορφο μουσείο έχει μια συλλογή από περισσότερες από 10.000 φιγούρες bobblehead.



Στο μοναδικό μουσείο του κόσμου αποκλειστικά αφιερωμένο σε φιγούρες bobblehead, μπορείτε να μάθετε για την ιστορία αυτής της κούκλας που κουνάει το κεφάλι της, να περιηγηθείτε ανάμεσα σε χιλιάδες κούκλες, αλλά και να σχεδιάσετε τη δική σας.


Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής αποτελείται από αθλητικές φιγούρες (συμπεριλαμβανομένου και του εκφωνητή των Chicago Cubs, Pat Hughes), θα δείτε φιγούρες και από κινούμενα σχέδια, σταρ της ποπ κουλτούρας, διασημοτήτων, πολιτικών, ακόμη και ζώων.


Το μουσείο άνοιξε τον Φεβρουάριο του 2019, στο Μιλγουόκι του Γουινσκόνσιν, αλλά οι συνιδρυτές, Brad Novak και Phil SklarBrad, συλλέγουν bobblehead φιγούρες από τότε 2002. Μόλις ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για το μουσείο, άρχισαν να στέλνουν και άλλοι οι συλλέκτες από τις συλλογές. Σήμερα η συλλογή αριθμεί πάνω από 10.000 bobblehead κούκλες, με περίπου 6.500 από αυτές να εκτίθενται.


Οι απαρχές των Bobblehead
Κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα, στην Ασία παρήχθησαν ειδώλια του Βούδα και άλλων θρησκευτικών μορφών. Η παλαιότερη γνωστή δυτική αναφορά σε μια φιγούρα bobblehead πιστεύεται ότι είναι στο "Παλτό" του Ουκρανού θεατρικού συγγραφέα Νικολάι Γκόγκολ του 1842. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, άρχισαν να παρασκευάζονται φιγούρες bobblehead, σε περιορισμένες ποσότητες, για την αμερικανική αγορά. Πολλές από αυτές παρήχθησαν στη Γερμανία. Μέχρι τη δεκαετία του 1950, οι φιγούρες υπήρξε σημαντική αύξηση στη δημοτικότητά τους.

Η ινδική εκδοχή

Κούκλα Thanjavur Thalayatti Bommai - πηγή

Οι κούκλες Τανχαβούρ (από την πόλη Τανχαβούρ στην νότια ινδική πολιτεία Ταμίλ Ναντού) είναι ένας τύπος ινδικών bobblehead φιγούρων γνωστών ως "Thanjavur Thalayatti Bommai", που σημαίνει "Κούκλες του Τανχαβούρ που Κουνάνε το Κεφάλι". Πρόκειται για μια τοπική μορφή τέχνης. Οι κούκλες έχουν συνήθως ύψος 15 με 30 εκατοστά. Είναι φτιαγμένες από πηλό ή ξύλο και είναι ζωγραφισμένες με έντονα χρώματα και συχνά ντυμένες με φανταχτερά ρούχα. Αποτελούν μέρος μιας περίτεχνης κούκλας γνωστής ως "Golu (Kolu)", που εκτίθεται σε ινδικά σπίτια κατά τη διάρκεια μιας γιορτής που διαρκεί εννιά νύχτες και δέκα ημέρες, της "Dasara (Navaratri)", που πραγματοποιείται το φθινόπωρο.

από: atlas obscura, wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου