Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Πριν από τις Easy-Bake Oven, οι κουζίνες-παιχνίδια ήταν όμορφες, αλλά και θανατηφόρες

Μια κουζίνα του 1920 από την Hubley Manufacturing Company

Χρησιμοποιούσαν πραγματικά καύσιμα και προκαλούσαν πραγματικό κακό.



Στο Μικροί Κύριοι, το σίκουελ του μυθιστορήματος Μικρές Κυρίες της Λουίζα Μέι Άλκοτ, η Jo δίνει μια μικροσκοπική κουζίνα στην ανιψιά της Daisy. Ήταν μια πραγματική σιδερένια κουζίνα, ικανή να μαγειρεύσει "για μια μεγάλη οικογένεια πολύ πεινασμένων κουκλών". Αλλά το καλύτερο, όπως γράφει η Άλκοτ, ήταν "ότι έκαιγε πραγματική φωτιά, έβγαινε αληθινός ατμός από τη μύτη του μικρού βραστήρα και το καπάκι του μικρού λέβητα χοροπηδούσε καθώς το νερό έβραζε".

Το 1871, όταν εκδόθηκε το Μικροί Κύριοι, τέτοιες κουζίνες παιχνίδια υπήρχαν πραγματικά. Εκείνη την εποχή πολλά μικρά κορίτσια έπαιζαν με κουζινικά. Για τα νεαρά κορίτσια, μια τέτοια κουζίνα τα έκανε να συνηθίζουν στις μελλοντικές ευθύνες. Ωστόσο, πολύ συχνά, τα παιχνίδια αυτά αποδείχθηκαν εξαιρετικά επικίνδυνα.

Μια κουζίνα από το 1880 περίπου

Τον 19ο αιώνα, οι ΗΠΑ γέμισαν με κουζίνες που χρησιμοποιούσαν ξύλο και κάρβουνο. Στη συνέχεια, ακολουθήθηκαν κουζίνες παιχνίδια, πολλές από τις οποίες ήταν ακριβή αντίγραφα των κανονικών. Κάποιες εταιρείες τις κατασκεύαζαν απλώς ελαχιστοποιώντας τις αναλογίες. Πολλές τέτοιες κουζίνες υπάρχουν σήμερα στη συλλογή παιχνιδιών Strong στο Rochester της Νέας Υόρκης. Πολλές διέθεταν κομψά σχέδια, όπως και οι κανονικές. Αργότερα, τόσο οι κανονικές όσο και τα παιχνίδια, διέθεταν αστραφτερό, ακριβό νικέλιο.

Πολλές οικογένειες που μπορούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε μια κομψή κουζίνα παιχνίδι, πιθανότατα είχαν μάγειρα στην πραγματική κουζίνα τους. Το μαγείρεμα θεωρούνταν πολύτιμη δεξιότητα ακόμη και για ενήλικες γυναίκες.

Μια κουζίνα του 1910, κατασκευασμένη στη Γερμανία, που ζέσταινε φαγητό

Ενώ η εικόνα του Μικροί Κύριοι ενθουσίαζε, η πραγματικότητα ήταν πιο επικίνδυνη. Το Σεπτέμβριο του 1890, καταγράφηκε ότι ενώ πολλά παιδιά έπαιζαν με τέτοιες κουζίνες, ένα από αυτά, η Ellen Hanson, "έπιασε φωτιά και κάηκε σχεδόν μέχρι θανάτου, πριν τη σώσουν". Η Ellen επέζησε, αλλά με σοβαρά εγκαύματα και καμένα μαλλιά.

Υπάρχουν πολλές αναφορές παιδιών που τραυματίστηκαν, ή ακόμη και πέθαναν, παίζοντας με τέτοιες κουζίνες. Σε μια περίπτωση που αναφέρθηκε στις εφημερίδες τον Δεκέμβριο του 1909, η εξάχρονη Minnie Comin από το Σαιντ Λουίς έχυσε ένα μπουκάλι κηροζίνης στην κουζίνα της και έπειτα άναψε ένα σπίρτο, "όπως είχε δει τη μητέρα της με μια πραγματική κουζίνα". Η κουζίνα εξερράγη και το παιδί έτρεξε στη μητέρα του καιγόμενη. Η Minnie χάθηκε και η μητέρα της κάηκε θανάσιμα. Ο πατέρας της τραυματίστηκε προσπαθώντας να σβήσει και τις δύο.


Όταν εμφανίστηκαν οι κουζίνες πετρελαίου και γκαζιού στις αρχές του 20ού αιώνα, οι παιδικές κουζίνες ακολούθησαν την τάση. Μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή κουζίνα στη συλλογή Strong είναι από το 1920 και γράφει πάνω της "Superior Gas Range" και λειτουργεί κανονικά.

Μια κουζίνα παιχνίδι γκαζιού

Μια διαφήμιση του 1914 διαβεβαίωνε τους γονείς ότι μια κουζίνα παιχνίδι ήταν "αβλαβής" και "δεν έπρεπε να λειτουργήσει". Εκείνη περίπου την εποχή, οι γονείς και οι εταιρείες παιχνιδιών κατάλαβαν πόσο επικίνδυνα είναι αυτά τα παιχνίδια. Ακολούθησαν οι ηλεκτρικές κουζίνες παιχνίδια, οι οποίες ήταν εξίσου επικίνδυνες, αλλά όχι τόσο. Το 1925, σε μια διαφήμιση, μια ηλεκτρική κουζίνα-παιχνίδι καυχιόταν ότι συνδέεται "με το ρεύμα του σπιτιού" και είχε "δύο καυστήρες και ένα πραγματικό φούρνο".

Κουζίνα του 1925 είναι κατασκευασμένη από κασσίτερο, πλάκα νικελίου και χυτοσίδηρο

Σήμερα, κυριαρχεί η Easy-Bake Oven.

Οι εταιρείες παιχνιδιών διέθεσαν ηλεκτρικές κουζίνες ως ασφαλέστερες επιλογές, όπως αυτό το παράδειγμα του 1930 από την Empire Compan

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου