Στο κέντρο μιας ήσυχης γειτονιάς στο προάστιο του Κιότο της Ιαπωνίας, βρίσκεται ένας καταπράσινος λόφος, ύψους 9 μέτρων. Μέσα στο λόφο υπάρχουν θαμμένες περίπου 38.000 μύτες ανδρών, γυναικών και παιδιών που σφαγιάστηκαν κατά την ιαπωνική εισβολή στην Κορέα στα τέλη του 16ου αιώνα.
Το 1592, η Ιαπωνία επιτέθηκε στην Κορέα με σκοπό να καταλάβει τη χερσόνησο και έπειτα να εισβάλει στην Κίνα, την οποία τότε κυβερνούσε η δυναστεία Μινγκ. Οι ιαπωνικές δυνάμεις κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να κατακτήσουν την κορεατική χερσόνησο, αλλά δεν μπόρεσαν να προωθηθούν στην Κίνα. Ο πολέμαρχος επικεφαλής των Ιαπώνων Toyotomi Hideyoshi υποχώρησε τα στρατεύματά του, αλλά επέστρεψε το επόμενο έτος, το 1597, με μια δεύτερη επίθεση. Αλλά για άλλη μια φορά, μια ισχυρή άμυνα από τις συνδυασμένες δυνάμεις του Μινγκ και του βασιλείου Γιοσεόν της Κορέας υποχρέωσε τους Ιάπωνες να αποχωρήσουν στα νότια της χερσονήσου, όπου οι δύο αντίπαλοι στρατοί πολεμούσαν επί δέκα μήνες. Οι εχθροπραξίες έληξαν μόνο μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Toyotomi Hideyoshi το 1598.
Εκείνη την εποχή, οι πολεμιστές έκοβαν συχνά τα κεφάλια των εχθρών που είχαν σκοτώσει ως απόδειξη. Πάστωναν τα κεφάλια, τα έβαζαν σε βαρέλια και τα έστελναν στην Ιαπωνία, όπου τα μετρούσαν και οι στρατηγοί ανταμείβονταν σύμφωνα με τον αριθμό των εχθρών που είχαν σκοτώσει τα στρατεύματά τους. Καθώς προχωρούσε η εισβολή, ο αριθμός των κεφαλιών που έστελναν από το πεδίο της μάχης κατέστη αδύνατο να διαχειριστεί. Τελικά, αποφασίστηκε να κόβουν μόνο τις μύτες. Οι στρατιώτες του εχθρού και πάλι αποκεφαλίζονταν, αλλά έκοβαν και έστελναν μόνο τις μύτες στην Ιαπωνία.
Οι εντολές του Hideyoshi κατά τη διάρκεια της εισβολής ήταν ρητές: "Γαζώστε τους όλους, χωρίς διακρίσεις μεταξύ νέων και ηλικιωμένων, ανδρών και γυναικών, ιερέων και υψηλόβαθμων στρατιωτικών στο πεδίο της μάχης, από τους πλουσιότερους μέχρι τους φτωχότερους".
Άγαλμα του Toyotomi Hideyoshi στο ιερό Hokoku στην Οσάκα
Όπως περιέγραψε ένας Ιάπωνας μοναχός τις τρομακτικές θηριωδίες που προκλήθηκαν στον άμαχο πληθυσμό:
Από τις πρώτες πρωινές του επόμενου πρωινού τους κυνηγήσαμε στα βουνά και καθαρίζαμε τα χωριά σε απόσταση μιας ημέρας. Όταν τους περικυκλώναμε, τους σφάζαμε. Σε δέκα ημέρες σφάξαμε 10.000 εχθρούς, αλλά δεν κόψαμε τα κεφάλια τους. Κόψαμε τις μύτες τους, που μας έδειχνε τον αριθμό των κεφαλιών. Μέχρι εκείνη τη στιγμή τα κεφάλια του Yasuharu ήταν πάνω από 2.000.
Τα στρατεύματα του Hideyoshi συνέλεξαν 185.738 κεφάλια Κορεατών και 29.014 Κινέζων. Τα ακριβή στοιχεία είναι γνωστά, διότι οι μονάδες που ήταν υπεύθυνες για την καταγραφή, κρατούσαν σχολαστικά αρχεία και αποδείξεις, μερικά από τα οποία έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα. Είναι αδύνατο να υπολογίσουμε τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων, επειδή πολλά κεφάλια μπορεί να είχαν πεταχτεί. Από την άλλη, δεν κόπηκαν όλες οι μύτες. Προκειμένου να διογκωθούν οι αριθμοί των θυμάτων, πολλοί στρατιώτες έκοψαν τις μύτες ζωντανών. Αυτοί οι Κορεάτες φέρεται να επέζησαν για πολλά χρόνια χωρίς μύτες ή αυτιά.
Οι μύτες που στάλθηκαν στην Ιαπωνία θάφτηκαν κυρίως σε δύο μέρη, στο Κιότο και την Οκαγιάμα. Στο Κιότο, ο Hideyoshi έδωσε εντολή να θαφτούν οι μύτες στο έδαφος του ναού Hokoji και να χτιστεί ένα μαυσωλείο στην κορυφή του νεκροταφείου -μια ασυνήθιστη κίνηση που ο αρχιερέας του ναού δήλωσε ότι έδειχνε το "έλεος και τη συμπόνια" του Hideyoshi. Δεν είναι σαφές γιατί ο Hideyoshi επέλεξε να τιμήσει τα θύματα με βουδιστικές ταφές, αλλά το έκανε, και για αιώνες το Mimizuka Mound ήταν τόπος προσκυνήματος για τους Κορεάτες που ταξίδευαν στην Ιαπωνία. Το μαυσωλείο ήταν αρχικά γνωστό ως hanazuka, ή "Ανάχωμα της Μύτης", αλλά αρκετές δεκαετίες αργότερα, κάποιοι θεώρησαν ότι ακουγόταν πολύ σκληρός και άλλαξαν το όνομα σε mimizuka, που σημαίνει "Ανάχωμα των Αυτιών" (...).
Το ανάχωμα Mimizuka ήταν σχετικά άγνωστο στους Ιάπωνες μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες -η Ιαπωνία έχει τη συνήθεια να κρύβει την ιστορία. Από τη δεκαετία του 1980, οι μικροί Ιάπωνες διδάσκονται μια πιο εξευγενισμένη εκδοχή στο σχολείο. Στη δεκαετία του 1970, ο τότε πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Τζονγκ-χούι, εξέφρασε την επιθυμία του να ισοπεδωθεί το ανάχωμα. Κάποιοι πρότειναν ότι το ανάχωμα θα πρέπει να μεταφερθεί στην Κορέα για να κατευνάσει τα πνεύματα των νεκρών. Άλλοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να μείνει στην Ιαπωνία ως υπενθύμιση της βάναυσης ιστορίας της. Για πολλούς Κορεάτες, το ανάχωμα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα μνημείο νίκης του Hideyoshi.
από: amusing planet
Ωραίο και ενδιαφέρον το θέμα σας
ΑπάντησηΔιαγραφή