Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Η ιστορία πίσω από το μονολεκτικό γκραφίτι "Eternity" του Σίδνεϊ

Η λέξη "Eternity" στη γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϊ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2000

Για 35 χρόνια, από το 1932 μέχρι το 1967, οι κάτοικοι του Σίδνεϊ, ξυπνούσα κάθε μέρα και έβρισκαν σε μονοπάτια, πλατφόρμες σιδηροδρομικών σταθμών, σε τείχη και στους δρόμους της πόλης το ίδιο μονολεκτικό, χειρόγραφο με κίτρινη μπογιά κήρυγμα: "Eternity" (Αιωνιότητα).



Κάθε μέρα, ένα νέα γκράφιτι, με όμορφη γραμματοσειρά, εμφανιζόταν σε μέρη όπου δεν υπήρχε το προηγούμενο βράδυ. Κάπως, επί 35 χρόνια κάθε βράδυ, κάποιος μυστηριώδης τύπος κατάφερνε και έκανε αισθητή την παρουσία του στα τείχη της πόλης και στα πεζοδρόμια. Αρχικά, προσέλκυσε την οργή του δημοτικού συμβουλίου του Σίδνεϊ, αλλά καθώς οι εβδομάδες γίνονταν μήνες και οι μήνες χρόνια, αυτό το γκράφιτι έγινε ένα εμβληματικό σύμβολο της πόλης. Οι πεζοί δεν το πατούσαν και οι οδοκαθαριστές το άφηναν άθικτο.

Ο μυστηριώδης τύπος πίσω από το γκραφίτι, που επρόκειτο να γίνει ο πιο διάσημος καλλιτέχνης γκράφιτι στην ιστορία της Αυστραλίας με το προσωνύμιο Mr. Eternity, κατόρθωσε να κρατήσει την ταυτότητά του μυστική μέχρι ένα πρωινό του Ιουνίου του 1956, όταν τον έπιασαν επ' αυτοφώρω. Εκείνο το πρωί, ο αιδεσιμότατος Lisle M. Thompson, ο οποίος κήρυττε στην Εκκλησία Βαπτιστών της Burton Street, είδε έναν καθαριστή της εκκλησίας να βγάζει ένα κομμάτι κιμωλία από την τσέπη του και να γράφει τη λέξη στο μονοπάτι.

Ο αιδεσιμότατος Thompson τον πλησίασε και τον ρώτησε, "Εσύ είσαι ο Mr. Eternity;". Η απάντηση που έλαβε ήταν, "Ένοχος, κε πρόεδρε!".

Λίγο μετά από αυτό το συμβάν, η Sunday Telegraph δημοσίευσε μια συνέντευξη με τον Mr. Eternity και έτσι αποκαλύφτηκε το μυστήριο που επί τόσα συνέβαινε στο Σίδνεϊ. Το όνομα του καθαριστή ήταν Arthur Malcolm Stace.

Σπάνια φωτογραφία του Arthur Stace, του "Mr. Eternity"

Γεννημένος το 1885 στο Ρέντφερν, η παιδική ηλικία του Stace και το μεγαλύτερο μέρος της ενηλικίωσής του χαρακτηρίστηκε από έντονη φτώχεια. Οι γονείς του ήταν οι αλκοολικοί και οι αδελφές του είχαν πορνείο. Προκειμένου να επιβιώσει, έκλεβε ψωμί και γάλα και έψαχνε για φαγητό στους κάδους των σκουπιδιών. Στα 12 του, τον ανέλαβε το κράτος και εργάστηκε για λίγο σε ανθρακωρυχείο. Ως έφηβος, έγινε αλκοολικός και στα 15 του φυλακίστηκε για μέθη. Την τρίτη δεκαετία της ζωής του την πέρασε ανάμεσα σε παμπ και πορνεία και ως τσιλιαδόρος σε μέρη που τζόγαραν. Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Stace βρήκε δουλειά στις αυτοκρατορικές ένοπλες δυνάμεις της Αυστραλίας, αλλά επειδή έπασχε συνεχώς από βρογχίτιδα και πλευρίτιδα, τον αποστράτευσαν.

Τον Νοέμβριο του 1932, ο Stace βρήκε τελικά την κλήση του, όταν πήγε να ακούσει έναν ιεροκήρυκα βαπτιστών, τον John Ridley. Σε ένα κήρυγμά του με τίτλο "Αντίλαλοι της Αιωνιότητας", ο Ridley δήλωσε, "Αιωνιότητα, Αιωνιότητα, μακάρι να μπορούσα να ακούω ή να φωνάζω αυτή τη λέξη σε όλους τους δρόμους του Σίδνεϊ. Πρέπει να τη συναντήσετε, πού θα περάσετε την Αιωνιότητα;". Αμέσως, οι λέξεις αιχμαλώτισαν τον Stace, ο οποίος έβγαλε ένα κομμάτι κιμωλίας που είχε στην τσέπη του, έσκυψε κάτω και έγραψε τη λέξη "ETERNITY" στο πάτωμα της εκκλησίας.

Ένα από τα λίγα διασωθέντα αρχικά γκραφίτι από τον Stace

Παρόλο που ήταν αναλφάβητος και με δυσκολία μπορούσε να γράψει το όνομά του ευανάγνωστα, η λέξη "Eternity" του βγήκε ομαλά, με καλλιγραφία. "Δεν μπορούσα να την καταλάβω, και ακόμα δεν μπορώ", είπε αργότερα σε συνέντευξή του.

Για τα επόμενα χρόνια της ζωής του, μέχρι το θάνατό του το 1967, ο αναμορφωμένος αλκοολικός ξυπνούσε πριν την αυγή για να γράψει τη λέξη "Eternity" με κίτρινη κιμωλία σε όλη την πόλη. Όλα αυτά τα χρόνια τον έπιασαν πάνω από 20 φόρες για βανδαλισμό δημόσιας περιουσίας, αλλά κάθε φορά έλεγε πάντα το ίδιο στην αστυνομία, "Είχα άδεια από μια υψηλότερη αρχή". Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου, ο Stace έγραψε το μήνυμά του μισό εκατομμύριο φορές σε αυτά τα 35 χρόνια.

Το έργο του Banksy με τη λέξη Eternity - πηγή

Η λέξη του Stace έγινε λαβωματιά στην καρδιά του Σίδνεϊ. Πολλοί σύγχρονοι καλλιτέχνες ενσωμάτωσαν τη λέξη στα δικά τους έργα και η "Αιωνιότητα" έγινε κοινό μοτίβο στην σκηνή της τέχνης του δρόμου του Σίδνεϊ. Την παραμονή του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς του 2000, η λέξη Eternity διακόσμησε τη γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϊ. Αργότερα, το ίδιο έτος, ήταν μέρος της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ. Αλλά και ο Άγγλος καλλιτέχνη του δρόμου Banksy ασχολήθηκε με τη λέξη, όταν τον Οκτώβριο του 2013 βρέθηκε στη Νέα Υόρκη και έφτιαξε ένα γκραφίτι που απεικονίζει έναν εργάτη να καθαρίζει τη λέξη Eternity.

Μόνο δύο αρχικές επιγραφές Eternity επιβιώνουν σήμερα. Η μια είναι σε ένα κομμάτι χαρτόνι που έδωσε ο Stace σε έναν συν-ενορίτη του και σήμερα βρίσκεται στην αίθουσα Eternity του Εθνικού Μουσείου της Αυστραλίας στην Καμπέρα. Η άλλη, και μοναδική επιγραφή που έχει μείνει εκεί που την έγραψε, είναι μέσα στο κουδούνι του πύργου του ρολογιού του Γενικού Ταχυδρομείου του Σίδνεϊ.

Ο τάφος του Arthur Stace

από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου