Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Η τελευταία κατοικία του πραγματικού Μάκβεθ


Ένα μικρό αβαείο σε ένα νησί της Σκωτίας είναι η τελευταία κατοικία πολλών μοναρχών της Σκωτίας του Μεσαίωνα, ανάμεσά τους και ο αληθινός Μάκβεθ.



Η ιστορία της ζωής του πραγματικού Μάκβεθ δεν μοιάζει με το θεατρικό έργο του Σαίξπηρ. Ο πραγματικός Μάκβεθ ήταν Βασιλιάς των Σκωτσέζων από το 1040, όταν σκότωσε τον ενθρονισμένο βασιλιά, μέχρι το 1057, όταν σκοτώθηκε και ο ίδιος. Σύμφωνα με αρχαίες αναφορές, ο βασιλιάς θάφτηκε στο μικροσκοπικό νησί της Αϊόνα, του νησιωτικού συμπλέγματος των Εβρίδων στη δυτική ακτή της Σκωτίας, μαζί με πολλούς άλλους μεσαιωνικούς μονάρχες στο αβαείο του νησιού.


Το αβαείο -σήμερα πλέον εκκλησία- είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο σημαντικά θρησκευτικά κέντρα της δυτικής Ευρώπης και θεωρείται ιερός τόπος. Ιδρύθηκε από τον Άγιο Κολούμπα το 563 μ.Χ. και έγινε γρήγορα ένα από τα κέντρα που βοήθησαν στην εξάπλωση του Χριστιανισμού στη Σκωτία. Πράγματι, ο βασιλιάς Μάκβεθ (Mac Bethad mac Findlaích, στα σκωτσέζικα γαέλικα) ήταν γνωστός για τη συμβολή στη διάδοση του Χριστιανισμού σε όλη την Ευρώπη.


Σήμερα, περισσότερο από χίλια χρόνια μετά, η μονή είναι ένα από τα πιο καλά διατηρημένα εκκλησιαστικά κτίρια που σώζονται από τον Μεσαίωνα στα νησιά της Σκωτίας. Το αρχαίο του νεκροταφείο, το νεκροταφείο του Παρεκκλησίου του St. Orin (Rèilig Odhrain, στη γαελική), είναι ο τόπος ανάπαυσης μοναρχών από τη Σκωτία, τη Νορβηγία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, ακόμη και μερικών Βίκινγκ. Μια πλάκα στο παρεκκλήσι γράφει:

"Χτισμένο το 1100, είναι η παλαιότερη άθικτη δομή στο Αϊόνα. Περάστε από τη διακοσμημένη πόρτα για να δείτε τα ερείπια ενός εντυπωσιακού τάφου και μια συλλογή από περίτεχνα χαραγμένες τάφρους των Δυτικών Χάιλαντ".

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα ποιοι βασιλικοί τάφοι βρίσκονται στο νησί. Ένας κατάλογος του 1549 απαριθμούσε 48 Σκωτσέζους, 8 Νορβηγούς και 4 Ιρλανδούς βασιλιάδες στο νεκροταφείο του St. Orin. Ανάμεσά τους και ο Μάκβεθ, ο οποίος ονομαζόταν "Κόκκινος βασιλιάς". Ωστόσο, κανένας από αυτούς τους τάφους δεν είναι πλέον αναγνωρίσιμος, καθώς οι επιγραφές έχουν φθαρεί εδώ και πολύ καιρό.


Αυτή η πέτρα κάποτε πίστευαν ότι ήταν το μαξιλάρι του Αγίου Κολούμπα

Μέχρι τη στιγμή που έγραψε ο Σαίξπηρ τον δικό του Μάκβεθ, κάποια στιγμή στις αρχές του 1600, η ιστορία του βασιλιά της Σκωτίας ήταν περισσότερο θρύλος παρά ιστορία.


Ο σταυρός του Αγίου Ιωάννη

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου