Είναι μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες του κόσμου της ταχυφαγίας, αναγνωρίσιμος σε όλο τον κόσμο. Όμως, ο Ronald McDonald, ο κλόουν με τα κόκκινα μαλλιά που όλοι γνωρίζουμε ως το πρόσωπο των McDonald's, έχει ένα παράξενο παρελθόν.
Ο πρώτος Ronald McDonald που εμφανίστηκε στην Ουάσιγκτον και τον υποδύθηκε ο Willard Scott. Από το 1959 έως το 1963, ο Scott έπαιξε τον "Ronald McDonald, the Hamburger-Happy Clown" και εμφανίστηκε σε τρεις τηλεοπτικές διαφημίσεις - πηγή
Υπάρχουν πολλά που ο κόσμος δεν ξέρει για τον Ronald McDonald, από τις ενδιαφέρουσες καταβολές του ως τις σύγχρονες εγκλήσεις για να αποσυρθεί εντελώς. Κάθε μέρα, πολλοί άνθρωποι τρώνε στα McDonald's, αλλά λίγοι γνωρίζουν την ιστορία της καταγωγής της μασκότ της εταιρείας. Στην πραγματικότητα, ο αρχικός κλόουν που σχετίζεται με την εταιρία ήταν ο Bozo.
Ο Cooky (Roy Brown) και δεξιά ο Bozo (Bob Bell) στο 1976 - πηγή
Ο Bozo the Clown ήταν ένας πολύ δημοφιλής, τηλεοπτικός παιδικός χαρακτήρας στη δεκαετία του 1960. Εκείνη την εποχή, χρησιμοποιήθηκε ώστε να πουληθούν περισσότερα μπέργκερ των McDonald's. Τελικά όμως ο Bozo αποσύρθηκε και αντικαταστάθηκε γρήγορα από έναν νέο, αλλά επίσης οικείο κλόουν, τον Ronald McDonald. Στην αρχή, ο χαρακτήρας του Ronald McDonald χρησιμοποιήθηκε μόνο για διαφημιστικούς σκοπούς στην περιοχή της Ουάσιγκτον. Δημιουργήθηκε και τον παρίστανε ο Willard Scott, ο οποίος είχε υποδυθεί και το Bozo. Όταν όμως ο Ray Kroc, ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη των McDonald's, αποφάσισε να κάνει το Ronald εθνικό, ο ηθοποιός και δημιουργός χαρακτήρων Scott παραμελήθηκε. Κατέληξε να μην του πιστώνουν τη δημιουργία του εμβληματικού χαρακτήρα. Έπρεπε να φτάσει το 2000, όταν ένας περιφερειακός διευθυντής των McDonald's εξέδωσε τελικά μια ευχαριστήρια επιστολή.
Ο αρχικός Evil Grimace - πηγή
Τότε όμως υπήρχε και ο Grimace, μια περίεργη, άμορφη μάζα που ήταν ο καλύτερος φίλος του Ronald McDonald. Ενώ ο σύγχρονος Grimace θεωρείται μια αρκετά χαριτωμένη και φιλική φιγούρα, ο πρωτότυπος χαρακτήρας ήταν γνωστός ως Evil Grimace (Κακή Γκριμάτσα) και ήταν η Νέμεσις του Ronald. Επίσης, είχε πολλά χέρια, αλλά οι δημιουργοί του άλλαξαν γρήγορα γνώμη, κόβοντάς του μερικά χέρια ώστε να τον κάνουν καλό.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70, τα McDonald's έδειξαν λίγο περισσότερα από το παρελθόν του Ronald με τη McDonaldland, ένα ψυχεδελικό, πολύχρωμο κόσμο. Η McDonaldland ήταν γεμάτη παράξενες δημιουργίες και με υποσυνείδητα μηνύματα που αποσκοπούσαν να ενθαρρύνουν τα παιδιά να θέλουν περισσότερα μπέργκερ και πατάτες. Αρχικά, η McDonald's παρουσίασε αυτή την φανταστική γη στις διαφημίσεις, αλλά αργότερα ανέπτυξε μικρά επεισόδια κινουμένων σχεδίων.
Η McDonaldland ήταν περίεργη από πολλές απόψεις, αλλά ήταν ιδιαίτερα προσβλητική για δύο άτομα ειδικότερα: τον Sid και τον Marty Krofft. Οι Krofft ήταν οι δημιουργοί του τηλεοπτικού προγράμματος της δεκαετίας του '70, "H.R.Pufnstuf". Η McDonald's κάλεσε το δίδυμο να σχεδιάσει την McDonaldland, αλλά ξαφνικά η εταιρία ακύρωσε το σχέδιο. Όμως, λίγο αργότερα, αποκαλύφτηκε η McDonaldland, με κάποιους χαρακτήρες και σχέδια που έμοιαζαν να έχουν ληφθεί κατευθείαν από τους Krofft. Εκείνοι μήνυσαν την McDonald's και κατέληξαν με πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια.
Αυτή δεν ήταν η μόνη μήνυση κατά του Ronald McDonald όλα αυτά τα χρόνια. Η McDonald's μήνυσε ένα εστιατόριο στο Ιλινόις, με την επωνυμία McDonald's Family Restaurant, το οποίο ανήκε σε κάποιον ονόματι πράγματι Ronald McDonald. Ο αληθινός Ronald είχε ανοίξει το εστιατόριο του στη δεκαετία του 1950, αλλά η McDonald's δεν ήθελε κάποιον άλλον να χρησιμοποιεί το ίδιο όνομα. Τελικά, το οικογενειακό εστιατόριο κέρδισε τη δικαστική μάχη και ο πραγματικός Ronald δήλωσε ότι, ούτως ή άλλως, τα μπέργκερ των McDonald's δεν άρεσαν στους πελάτες του.
Καθώς οι καιροί άλλαξαν, έτσι άλλαξε και το παρουσιαστικό του Ronald McDonald. Στη δεκαετία του 1980 και του '90, καθώς άρχισαν να απογειώνονται τα βιντεοπαιχνίδια, η McDonald's διέθεσε και παιχνίδια της. Ο Ronald McDonald ήταν πρωταγωνιστής στο παιχνίδι McDonald's Treasure Land Adventure του 1993 και έκανε εμφανίσεις στα M.C. Kids και Global Gladiators. Το πιο περίεργο από τα παιχνίδια ήταν ένα -το Ronald McDonald in Magical World του 1994, που εκδόθηκε μόνο στην Ιαπωνία- στο οποίο ο Ronald έπρεπε να αντιμετωπίσει ορδές κακών και έναν κλόουν ώστε να σώσει τους φίλους του που είχαν υποστεί πλύση εγκεφάλου. Τα παιχνίδια δεν είχαν καμία επιτυχία, αλλά δεν ήταν τίποτα μπροστά στην κινηματογραφική ταινία όπου εμφανίστηκε για λίγο ο Ronald (τον υποδύθηκε ο Squire Fridell, αλλά αναφέρεται ως ο "ίδιος ο Ronald McDonald") του 1988 με τίτλο "Mac and Me" (Mac, ο φιλαράκος μου). Θεωρείται ευρέως μία από τις χειρότερες ταινίες που έγιναν ποτέ και πρόκειται για μια αποτυχημένη αντιγραφή του Ε.Τ. ο Εξωγήινος του Στίβεν Σπίλμπεργκ, γεμάτη με τοποθέτηση προϊόντων της McDonald's και της Coca-Cola.
Η αφίσα του Mac and Me - πηγή
Σήμερα, ο κόσμος έχει αρχίσει να παρατηρεί ότι ο Ronald McDonald έχει αρχίσει να εμφανίζεται ολοένα και λιγότερο. Οι κακές εμφανίσεις του σε ταινίες και παιχνίδια, αλλά και όσοι ντύνονται σαν τρομακτικοί κλόουν και τρομάζουν τα παιδιά μπορεί να έχουν παίξει κάποιο ρόλο. Όπως, σίγουρα παίζει ρόλο η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού για τους κινδύνους του γρήγορου φαγητού και των συνδέσεών του με την παχυσαρκία στα παιδιά.
Ίσως, και ο Ronald κάνει κάποια επανεμφάνιση τα επόμενα χρόνια ή απλώς θα ακολουθήσει τον δρόμο του Bozo.
από: thevintagenews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου