Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Η Γέφυρα Χωρίς Επιστροφή, το μέρος όπου έγιναν πολλές ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας


Μεταξύ του 1953 και του 1976, η "Bridge of No Return", η Γέφυρα Χωρίς Επιστροφή, ήταν το μέρος όπου έγιναν πολλές ανταλλαγές κρατουμένων, αλλά και συμβάντων υψηλής φόρτωσης μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας. Η γέφυρα διασχίζει την Κοινή Περιοχή Ασφαλείας που χωρίζει τις δύο πλευρές.



Ξεκινώντας από το τέλος του κορεατικού πολέμου το 1953, σ' αυτή τη γέφυρα πραγματοποιήθηκαν ανταλλαγές κρατουμένων. Το όνομά της προέρχεται από το τελεσίγραφο που δινόταν στους αιχμαλώτους πριν την περάσουν: Μπορούσαν να παραμείνουν στη χώρα όπου ήταν αιχμάλωτοι ή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά μόλις περνούσαν τη γραμμή, δεν υπήρχε επιστροφή.

Η Γέφυρα το 1976

Η πρώτη μεγάλη ανταλλαγή, γνωστή ως Operation Little Switch, έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 1953. Οι ένοπλες δυνάμεις του ΟΗΕ (United Nations Command, UNC, η ενιαία δομή διοίκησης για τις πολυεθνικές στρατιωτικές δυνάμεις, που σχηματίστηκε το 1950, υποστηρίζοντας τη Νότια Κορέα κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά, τον Κορεατικό πόλεμο. Η UNC και η Σινό-Βορειοκορεατική Διοίκηση υπέγραψαν την Κορεατική Συμφωνία Ειρήνης στις 27 Ιουλίου 1953, τερματίζοντας τον Πόλεμο της Κορέας) αντάλλαξαν 6.030 φυλακισμένους από την Βόρεια Κορέα με 605 αιχμαλώτους της UNC, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άρρωστοι ή τραυματίες.

Η Γέφυρα το 1990

Η ανταλλαγή στέφθηκε με επιτυχία και σύντομα οδήγησε στην Operation Big Switch. Από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο, 70.183 Βορειοκορεάτες και 5.640 Κινέζοι αιχμάλωτοι πολέμου ανταλλάχθηκαν με 12.773 αιχμαλώτους της UNC διαφόρων εθνικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και 2 Ελλήνων (το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας στην Κορέα, το ΕΚ.Σ.Ε., αποτελούσε την πρώτη ελληνική συμμαχική αποστολή στα πλαίσια του ΟΗΕ. Το ΕΚ.Σ.Ε. αποτελούνταν από τάγμα συνολικής δύναμης 1.000 ατόμων και σμήνος της βασιλικής αεροπορίας από 67 άτομα, με 7 αεροσκάφη C-47 Ντακότα. Οι απώλειες ανήλθαν σε 186 νεκρούς, 566 τραυματίες και 4 αεροσκάφη). Υπήρξαν όμως και 23 Αμερικανοί και ένας Βρετανός που αρνήθηκαν τον επαναπατρισμό.

Το επόμενο μεγάλο περιστατικό συνέβη το 1968, όταν οι δυνάμεις της Βόρειας Κορέας κατέλαβαν το αμερικάνικο πλοίο περιβαλλοντικής έρευνας (κατασκοπευτικό) USS Pueblo και συνέλαβαν 83 μέλη του πληρώματος στα χωρικά ύδατα της χώρας. Ο καπετάνιος και το πλήρωμα κρατήθηκαν για 11 μήνες. Τελικά αφέθηκαν να περάσουν την γέφυρα, αλλά μόνο όταν μεταδόθηκε από μεγάφωνα μια -εξαναγκασμένη- ομολογία του καπετάνιου. Ήταν η τελευταία ανταλλαγή αιχμαλώτων στην γέφυρα.

Το μνημείο για τους δύο Αμερικανούς στρατιώτες κοντά στη γέφυρα

Ο κορμός του δέντρου το 1984

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν και πάλι, αυτή τη φορά με θανατηφόρες συνέπειες, τον Αύγουστο του 1976. Δύο αξιωματικοί του στρατού των ΗΠΑ πήγαν να κλαδέψουν ένα δέντρο στην Κοινή Περιοχή Ασφαλείας, το οποίο κάλυπτε την θέα μεταξύ των σημείων ελέγχου κοντά στη γέφυρα. Οι δύο Αμερικανοί σκοτώθηκαν από Βορειοκορεάτες στρατιώτες με τσεκούρι.


Ο θάνατος των δύο Αμερικανών οδήγησε στην Operation Paul Bunyan, η οποία έλαβε χώρα τρεις ημέρες αργότερα. Η επιχείρηση, που ονομάστηκε από έναν τεράστιο ξυλοκόπο της αμερικανικής λαογραφίας, ήταν μια επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Στόχος της επιχείρησης ήταν το δέντρο, το οποίο κόπηκε.

Μετά από αυτό το περιστατικό, οι Βορειοκορεάτες κατασκεύασαν μια νέα γέφυρα και η παλιά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ξανά, τουλάχιστον όχι για ανταλλαγές κρατουμένων. Περιστασιακά όμως συνέβαιναν διάφορα σ' αυτή.

Το 1993, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, περπάτησε ένα τμήμα της γέφυρας, περίπου 10 πόδια από τη γραμμή οριοθέτησης. Όπως ήταν φυσικό, τον φρουρούσε μια συνοδεία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, αλλά και οι Βορειοκορεάτικες τον παρακολουθούσαν από την άλλη πλευρά.

Πρόσφατα, τον Αύγουστο του 2016, η UNC κατηγόρησε τον Βορειοκορεατικό στρατό ότι τοποθετούσε νάρκες κοντά στο βόρειο άκρο της γέφυρας. Ήταν η πρώτη φορά που εθεάθη η Βόρεια Κορέα να τοποθετεί νάρκες κοντά στη γέφυρα μετά από την ανακωχή του 1953.

Η Γέφυρα το 2012

Σήμερα, αχρησιμοποίητη και αποκλεισμένη και από τα δύο άκρα, η γέφυρα παραμένει ένα ισχυρό σύμβολο της ιστορίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και της διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

από: atlas obscura και atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου