Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Τα "Φαντάσματα" που στοιχειώνουν ένα κάστρο στη λίμνη Κόμο

 
Η λίμνη Κόμο της Ιταλίας έχει πολύ εντυπωσιακή θέα. Μια από τις καλύτερες είναι από τους λόφους πάνω από το χωριό Varenna, όπου βρίσκεται το κάστρο Vezio, το οποίο χτίστηκε κάπου μεταξύ του τέλους του 11ου και των αρχών του 12ου αιώνα και το οποίο είναι διάσπαρτο με "φαντάσματα".
 
 
 
Τα φαντάσματα του Vezio είναι γύψινα εκμαγεία που κατασκευάζονται από τους διαχειριστές του κάστρου κάθε χρόνο, ενώ στη δημιουργία τους μπορούν να συμμετέχουν εθελοντικά και τουρίστες. Αφού δημιουργηθούν, τα φαντάσματα αφήνονται στα στοιχεία της φύσης καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα, μέχρι να ξεκινήσει η νέα σεζόν και να δημιουργηθούν νέα.

Γιατί όμως βρίσκονται στο κάστρο και τι αντιπροσωπεύουν;
 

Όλα συνδέονται με έναν θρύλο σχετικό με το γιατί χτίστηκε το κάστρο. Το 1779, ο Anton Gioseffo della Torre di Rezzonico δημοσίευσε ένα βιβλίο, στο οποίο ανέφερε ότι το κάστρο χτίστηκε χάρη στις επιθυμίες της Θεοδελίνδης, της βασίλισσα των Λομβαρδών, του γερμανικού λαού που κυβέρνησε αυτό το μέρος της Ιταλίας για αρκετές εκατοντάδες χρόνια. Λέγεται ότι η βασίλισσα πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της στην περιοχή και θέλησε να αφήσει σαν κληρονομία μια εκκλησία, με ένα παρεκκλήσι και ένα περίοπτο καμπαναριό.
 


Αν και αυτό δεν συνέβη ποτέ, ο θρύλος λέει ότι η καρδιά και η ψυχή της είναι θαμμένα στα τείχη του κάστρου, ενώ η ψυχή της περιπλανιέται στις αίθουσές του τις νύχτες χωρίς φεγγάρι. Αυτά τα γύψινα γλυπτά είναι μια φυσική αναπαράσταση αυτού του μύθου.
 




 
Το κάστρο Vezio είναι ανοιχτό κάθε χρόνο από τον Μάρτιο έως τις αρχές Νοεμβρίου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου