Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Η πιο τρομακτική και άλυτη ιστορία χακαρίσματος της τηλεόρασης στις ΗΠΑ


Κατά τη διάρκεια του χακαρίσματος του Μαξ Χέντρουμ -The Max Headroom Incident, όπως είναι γνωστό- το 1987, οι τηλεοπτικοί σταθμοί του Σικάγου κυριεύτηκαν από έναν άνδρα με μάσκα, ο οποίος εξακολουθεί να μπερδεύει τις αρχές μέχρι και σήμερα.



Το πρώτο χτύπημα του Max Headroom

Ο αυθεντικός Max Headroom, ένας φανταστικός χαρακτήρας

Το χτύπημα συνέβη από το πουθενά.

Στις 22 Νοεμβρίου του 1987, ο αθλητικογράφος Dan Roan κάλυπτε τα highlight ενός αγώνα. Ήταν στην -εδώ και χρόνια- συνηθισμένη θέση του κατά τη διάρκεια των ειδήσεων των 9 στο Channel 9. Εκείνο το βράδυ όμως, θα ήταν διαφορετικό.

Στις 21:14, ο Roan εξαφανίστηκε από τις οθόνες. Για την ακρίβεια, εξαφανίστηκαν τα πάντα και έπεσε μαύρο. 15 δευτερόλεπτα μετά, εμφανίστηκε μια άλλη μορφή. Φορώντας μάσκα και γυαλιά ηλίου, ο μυστηριώδης εισβολέας έμοιαζε με τον τηλεοπτικό χαρακτήρα τεχνητής νοημοσύνης Μαξ Χέντρουμ. Ακόμα και το γκρίζο φόντο πίσω του ήταν παρόμοιο. Δεν ακουγόταν σχεδόν τίποτα, αλλά η μορφή ήταν τρομακτική. Η φιγούρα κουνιόταν μπροστά από το φόντο που γύριζε, καθώς ακουγόταν ένας βόμβος. Μετά από 30 δευτερόλεπτα, οι τεχνικοί σήματος στο WGN, απ' όπου εξέπεμπε το Channel 9, άλλαξαν τη συχνότητα σε άλλο πομπό, φέρνοντας ξανά τον Roan πίσω στις οθόνες.

"Αν αναρωτιέστε τι συνέβη, το ίδιο και εγώ", είπε γελώντας και τόσο μπερδεμένος όσο και οι θεατές.

Μετά από αυτή τη σύντομη διακοπή, ο Roan συνέχισε την προγραμματισμένη εκπομπή του.

Οι μηχανικοί του στούντιο υπέθεσαν ότι το χτύπημα ήταν δουλειά εκ των έσω, οπότε άρχισαν αμέσως να ψάχνουν το κτίριο για τον εισβολέα. Όμως, οι έρευνές τους αποδείχτηκαν άκαρπες, καθώς η εκπομπή έγινε από κάποιο άλλο μέρος και με προεγγραφή.

Ένα ακόμη χτύπημα ήταν καθ' οδόν...

Το δεύτερο χτύπημα



Δύο ώρες μετά την πρώτη εμφάνιση, ο Μαξ Χέντρουμ επέστρεψε, αυτή τη φορά στο Channel 11. Στις 23:15 προβάλλονταν ένα επεισόδιο του Doctor Who. Τότε, ξαφνικά το βίντεο διακόπηκε. Στις οθόνες εμφανίστηκαν γραμμές σάρωσης, σαν αυτές στην αρχή μιας κασέτας VHS, και στη συνέχεια εμφανίστηκε ο γνωστός μασκοφόρος. Όπως και πριν, ήταν μπροστά από το φόντο που γυρνούσε, με την ίδια μάσκα. Ωστόσο, σε αντίθεση με την εκπομπή των 21:15, αυτή τη φορά υπήρχε ήχος.

"Αυτό μας κάνει", είπε η μορφή με παραμορφωμένη φωνή. Έπειτα, γέλασε. Ανέφερε έναν αθλητικό αναλυτή, τον Chuck Swirsky, ισχυριζόμενος ότι είναι καλύτερος του. Στη συνέχεια, σήκωσε ένα κουτί της Pepsi ενώ έλεγε το σύνθημα της Coca-Cola, "catch the wave". Ο Χέντρουμ εκείνη την εποχή ήταν κάτι σαν εκπρόσωπος της Coca-Cola.

Μετά από αυτό, η κατάσταση έγινε πιο τρομακτική.

Η φιγούρα έσβησε από την κάμερα. Το μεσαίο δάχτυλό του ήταν καλυμμένο με μια επέκταση από καουτσούκ. Τραγούδησε τους στίχους "your love is fading" από το τραγούδι (I Know) I'm Losing You των Temptations. Μουρμούρισε ανυπόστατα. Ψέλλισε φράσεις από τηλεοπτικές εκπομπές. Ξεστόμισε βλακείες και μετά άρχισε να βογκάει. Μετά από λίγο, σταμάτησε για λίγο για να πει ότι "έκανε ένα τεράστιο αριστούργημα για όλους τους σπασίκλες εφημερίδων του κόσμου", αναφερόμενος στο WGN και στην "πατρική" εφημερίδα, την Chicago Tribune. Σήκωσε ένα γάντι, σαν αυτό που είχε ο Μάικλ Τζάκσον, και φώναξε, "ο αδερφός μου φοράει το άλλο". Και συνέχισε, "Αλλά είναι βρώμικο! Είναι σαν να έχει κηλίδες αίματος πάνω του!".

Τότε η κάμερα έδειξε ένα πλάνο του κορμού ενός άνδρα και τους μερικώς εκτεθειμένους γλουτούς του. Η μάσκα αφαιρέθηκε και την κρατούσε στην κάμερα. Η ελαστική προέκταση που είχε καλύψει το δάχτυλο του ήταν μέσα στο στόμα της μάσκας. "Έρχονται να με πιάσουν!", φώναξε ξαφνικά. "Σκύψε, σκύλα", απάντησε μια θηλυκή φωνή. Και τότε, άρχισε να χτυπάει τον άνδρα επανειλημμένα με μια μυγοσκοτώστρα καθώς εκείνος φώναζε.

Πώς συνέβη το χακάρισμα


Όλο το συμβάν διήρκεσε ένα λεπτό και 22 δευτερόλεπτα, πριν οι πομποί σήματος μπορέσουν να το μπλοκάρουν. Ανακάλυψαν ότι κατά τη στιγμή του συμβάντος, δεν υπήρχαν μηχανικοί σε έναν από τους πύργους εκπομπών. Αν υπήρχε κάποιος εκεί, το σήμα θα μπορούσε να είχε κοπεί. Μέχρι τη στιγμή που κατάλαβαν όμως το λάθος τους, η μετάδοση των 90 δευτερολέπτων είχε τελειώσει.

Δεδομένου ότι δεν υπήρχε κανείς κατά τη διάρκεια της μετάδοσης, τα μόνα αντίγραφα του συμβάντος προήλθαν από φανατικούς του Doctor Who που είχαν βιντεοσκοπήσει το επεισόδιο στα VCR τους. Το WGN και το WTTW κάλυψαν το περιστατικό, προβάλλοντας ξανά και ξανά το βίντεο, αποκαλώντας τον άνθρωπο πίσω από αυτό "τηλεοπτικό πειρατή" (TV Video Pirate). Οι περισσότεροι κάτοικοι του Σικάγο διασκέδασαν, μερικοί μπερδεύτηκαν και μερικοί εκνευρίστηκαν που διακόπηκε η αγαπημένη τους τηλεοπτική εκπομπή.

Ωστόσο, ενώ οι θεατές βρήκαν το συμβάν αστείο, η κυβέρνηση είχε άλλη άποψη. Η FCC, ο οργανισμός που ρυθμίζει τα ερτζιανά, αφιέρωσε όλες τις προσπάθειές της στο να βρει τον άνδρα με τη μάσκα, προσφέροντας ακόμη και ανταμοιβή σε οποιονδήποτε έδινε πληροφορίες. Ταυτόχρονα, η αρχή ενημέρωσε ότι όποιος ήταν ο υπαίτιος κινδύνευε με τη μέγιστη χρηματική ποινή των 100.000 δολαρίων, ενός χρόνου φυλάκισης ή και τα δύο μαζί, και αυτό γιατί είχε ο μυστήριος άντρας είχε παραβιάσει ομοσπονδιακό νόμο.

Τελικά, η FCC κατάλαβε πώς έγινε το χτύπημα. Τοποθετώντας την κεραία του μεταξύ του πύργου εκπομπής, ο χάκερ μπορούσε να διακόψει αποτελεσματικά το αρχικό σήμα. Δεν χρειαζόταν καν ακριβό εξοπλισμό, μόνο καλό χρονισμό και τοποθέτηση. Επίσης, ήταν σε θέση να εντοπίσουν το μέρος απ' όπου -ίσως- προβλήθηκε το βίντεο. Βάσει του φόντου στα βίντεο, οι ειδικοί της FCC διαπίστωσαν ότι ήταν πιθανότατα η πόρτα μιας αποθήκης, την οποία εντόπισαν σε μια περιοχή που είχε αποθήκες με πόρτες σαν την συγκεκριμένη.

Το κυνήγι για τον αλλόκοτο χάκερ συνεχίζεται

Η Shaye Saint John του Eric Fournier - πηγή

Αν και η FCC βρήκε τα περισσότερα κομμάτια του παζλ, της λείπει το σημαντικότερο. Ποιος ήταν ο μασκοφόρος;

Υπήρξαν φήμες για την ταυτότητα του υπευθύνου, αλλά απορρίφθηκαν γρήγορα. Οι περισσότερες από αυτές δεν ερευνήθηκαν καν. Φαίνεται ότι όποιος το έκανε, απλά ξεθωριάσει στη λήθη, ικανοποιημένος με το έργο του, μη θέλοντας να συνεχίσει να τραβάει την προσοχή πάνω του.

Με την πάροδο των χρόνων όμως, εμφανίστηκαν μερικά ονόματα σε διάφορα φόρουμ και σε θέματα στο reddit. Μεταξύ των πιο δημοφιλών υποψηφίων είναι ο Eric Fournier, ο δημιουργός του Shaye Saint John, ένα φανταστικό μοντέλο που παραμορφώθηκε σε τροχαίο ατύχημα και δημιούργησε το σώμα της από διάφορα μέρη από κούκλες. Οι οπαδοί του Shaye Saint John βρίσκουν κάποιες καλλιτεχνικές ομοιότητες μεταξύ των παράξενων βίντεο και το σουρεαλιστικό και ενοχλητικό υλικό του χάκερ, κυρίως τη χρήση μάσκας και του προσθετικού από καουτσούκ.

Ωστόσο, όσοι ξέρουν καλύτερα τον Fournier, λένε ότι ο δεσμός είναι αδύναμος. Οι συνάδελφοί του είναι σίγουροι ότι ο Fournier είχε ελάχιστη ή καμία απολύτως εμπειρία από τηλεοπτικές εκπομπές και δεν πιστεύουν ότι ήταν στο Σικάγο εκείνη την εποχή. Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι θα του άρεσε να είναι το αντικείμενο τέτοιων φημών.

Δυστυχώς, ο Fournier πέθανε το 2010 από εσωτερική αιμορραγία -αποτέλεσμα μακράς μάχης με τον αλκοολισμό- και δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί τις φήμες.

Η κληρονομιά του Max Headroom Incident


Αυτό το χτύπημα δεν ήταν το πρώτο του είδους, αλλά ούτε και το τελευταίο.

Ένας αξιοσημείωτος πρόδρομος ήταν ο Captain Midnight, ο πρώτος χάκερ που διέκοψε το σήμα μιας εκπομπής με το προσωπικό του μήνυμα. Είχε θυμώσει πολύ που το HBO είχε αυξήσει τις τιμές του και έτσι, στις 27 Απριλίου του 1986, διέκοψε τη νυχτερινή προβολή του The Falcon and the Snowman και εξέπεμψε το δικό του μήνυμα. Ο Captain Midnight κατόρθωσε να μεταδώσει το πολύχρωμο μήνυμά του για περίπου πέντε λεπτά, πριν το HBO επανακτήσει το σήμα.

Αυτό που ήταν μια μικρή ενόχληση για τους θεατές, έθεσε ένα σημαντικό πρόβλημα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι οποίοι ήταν επιφυλακτικοί για τις στρατιωτικές συνέπειες της πειρατείας στις δορυφορικές επικοινωνίες. Ένας χάκερ που στόχευε το ναυτικό ή τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους που παρακολουθούσαν τη Σοβιετική Ένωση, θα μπορούσε να αποτρέψει τη διαβίβαση ζωτικών πληροφοριών και να θέσει σε κίνδυνο κρατικά μυστικά.

Η FCC άρχισε να ερευνά αμέσως και κατακλύστηκε από 200 "ομολογίες" από πρόθυμους που ήλπιζαν να πιστωθούν αυτοί ως ο Captain Midnight.

Δυστυχώς όμως, για τον πραγματικό χάκερ, μόνο μια συγκεκριμένη κεραία ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να ξεπεράσει το σήμα του HBO, ενώ το μοντέλο γραφικών που ήταν υπεύθυνο για την απόδοση του τύπου που χρησιμοποιήθηκε στην εκπομπή ήταν σπάνιο. Οι αρχές εντόπισαν τον John R. MacDougall, έναν πρώην μηχανικό σε έναν σταθμό στην Φλόριντα. Δεδομένου ότι το hacking ήταν ένα σχετικά νέο έγκλημα, η τιμωρία του ήταν πολύ μικρή. Πλήρωσε πρόστιμο 5.000 δολαρίων, τέθηκε υπό καθεστώς αναστολής και του πήραν την άδεια ραδιοερασιτέχνη για ένα χρόνο. Αυτό που έκανε όμως ενέπνευσε και άλλους στη δορυφορική πειρατεία και τα χτυπήματα αυξήθηκαν σημαντικά.

Σήμερα, τέτοιες επιθέσεις είναι δύσκολο να έχουν αποτελέσματα, αλλά κάποιες φορές στέφονται με επιτυχία. Το 2007, οι θεατές από το Νιου Τζέρσεϊ που έβλεπαν το καρτούν Handy Manny στο Playhouse Disney, βρέθηκαν ξαφνικά να παρακολουθούν πορνό, ενώ, το 2009, ένας δυσαρεστημένος υπάλληλος της Comcast κατόρθωσε να διακόψει το Super Bowl για τους τηλεθεατές στην πόλη Τουσόν της Αριζόνα, προβάλλοντας για 37 δευτερόλεπτα πορνό.

Οι συνέπειες παραμένουν βαριές και οι χάκερ συνήθως συλλαμβάνονται. Ο χάκερ όμως του Μαξ Χέντρουμ παραμένει το πρότυπο: το περιεχόμενό του ήταν περίεργο, τα κίνητρά του ήταν μυστηριώδη και ο δράστης δεν είχε πιαστεί.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου