Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Το άλλο γεωγραφικό κέντρο της Ευρώπης


Ένα μνημείο στη μικρή πόλη της βόρειας Λευκορωσίας, Polotsk, σηματοδοτεί το κέντρο της ευρωπαϊκής ηπείρου -όπως ισχυρίζονται κάποιοι.



Το γεωγραφικό κέντρο της Ευρώπης είναι αναγνωρισμένο -βάσει μιας έρευνας που ηγήθηκε ο Jean-George Affholder του Εθνικού Γεωγραφικού Ινστιτούτου της Γαλλίας- λίγο έξω -προς τα ανατολικά- από την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους. Όμως, πιο πρόσφατες έρευνες που έκανε μια ομάδα από την Λευκορωσία (προφανώς χωρίς καμία απολύτως προκατάληψη...) αναγνώρισε το κέντρο της Ευρώπης στη χώρα τους.


Οι Λευκορώσοι επιστήμονες της γεωδαισίας, Alexey Solomonov και Valery Anoshko, δημοσίευσαν την ανακάλυψή τους το 2000 σε ένα τεχνικό περιοδικό στη Μόσχα.

Το 2008, στήθηκε ένα μνημείο σε ένα δημόσιο πάρκο στην πόλη Polotsk, το οποίο, είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τα τεράστια μνημεία της σοβιετικής εποχής που βρίσκονται κοντά.


Το μνημείο απεικονίζει το βόρειο ημισφαίριο της Γης με χάρτη της Ευρώπης που τον διασχίζουν οι μεσημβρινοί. Το πλοίο στο μνημείο είναι σύμβολο της πόλης του Polotsk, η οποία ήταν σημαντικό εμπορικό μέρος στον ποταμό Ντβινά από την εποχή των Βίκινγκ. Οι επιγραφές στο μνημείο είναι γραμμένες στα σουηδικά, τα ρωσικά, τα ελληνικά, τα αγγλικά και τα λευκορωσικά. Τέλος, αν κάποιος επισκεφτεί το κοντινό ταχυδρομείο, μπορεί να αγοράσει ένα πιστοποιητικό που αποδεικνύει ότι βρέθηκε στην καρδιά της Ευρώπης.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου