Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Το σημείο στην Ευρώπη απ' όπου εστάλη το πρώτο υπερατλαντικό τηλεγράφημα


Δύο ολόκληρες εβδομάδες είναι μια αιωνιότητα στην εποχή της στιγμιαίας επικοινωνίας, αλλά μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, τόσο -τουλάχιστον- χρειαζόταν ένα μήνυμα να ταξιδέψει τον Ατλαντικό. Όμως, ο Αμερικανός επιχειρηματίας Σάιρους Ουέστ Φιλντ (Cyrus West Field) ήθελε να το αλλάξει αυτό. Ήταν το όνειρο του να συνδέσει την Βόρεια Αμερική μες την Ευρώπη μέσω τηλέγραφου.



Η εγκατάσταση του πρώτου επιτυχημένου διατλαντικού τηλεγραφικού καλωδίου στον ωκεανό ολοκληρώθηκε στις 5 Αυγούστου 1858. Μετά από μερικές αποτυχημένες προσπάθειες το προηγούμενο έτος, τέσσερα πλοία -δύο από τη Βρετανία και δύο από τις ΗΠΑ- εγκατέστησε με επιτυχία το καλώδιο χωρίζοντας τη διαδρομή στη μέση, επιτρέποντας την αποστολή μηνυμάτων μεταξύ της πόλης Valentia Island στην Ιρλανδία και τον όρμο Trinity Bay στη Νέα Γη του σημερινού Καναδά.

Αμέσως εστάλησαν μερικά δοκιμαστικά μηνύματα μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Τζέιμς Μπιουκάναν και της Βασίλισσας Βικτόρια. Όμως, αυτό το νέο επίτευγμα δεν κράτησε πολύ. Το καλώδιο δεν ήταν αρκετά ισχυρό και οι υψηλές τάσεις που το διαπερνούσαν το κατέστρεψαν μέσα σε τρεις εβδομάδες.


Το σύστημα βελτιώθηκε τα επόμενα χρόνια και το 1866 ένα πλοίο ολοκλήρωσε τον εμποτισμό του πρώτου μόνιμου τηλεγραφικού καλωδίου στον ωκεανό. Και πάλι, το Valentia Island ήταν το ένα άκρο, αλλά το άλλο ήταν το Heart' s Content στη Νέα Γη του σημερινού Καναδά. Αυτό σηματοδότησε την αρχή μιας εποχής ταχύτερης αλληλεπίδρασης και έκανε το Telegraph Field στο Valentia Island ένα σημαντικό σημείο στην ιστορία της επικοινωνίας. Ο σταθμός στο Valentia λειτούργησε για 100 χρόνια, μέχρι το 1966, όταν τελικά έκλεισε.

Τον Οκτώβριο του 2002, στήθηκε ένα μνημείο πάνω στον λόφο Foilhommerum, εκεί που βρισκόταν το ένα άκρο του καλωδίου. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταβληθεί προσπάθειες ώστε η περιοχή να χαρακτηριστεί ως περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου