Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Τα εγκλήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στο 2018 - Μέρος 1ο


Για όσους ζούνε στην Ελλάδα, ίσως έχει σχηματιστεί η εικόνα ότι είναι μια χώρα με πολύ υψηλό δείκτη εγκληματικότητας.



Της ντετέκτιβ του εγκληματολογικού Ιππόκαμπος

Το δεύτερο μέρος εδώ.

Όμως η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα έχει στατιστικά 0,74 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους, δείκτη που την φέρνει στις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρώπη στον τομέα αυτόν. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πέρυσι για το 2017, οι ανθρωποκτονίες μειώθηκαν κατά 3,7% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Εν αναμονή λοιπόν των ανακοινώσεων για τα περσινά στατιστικά, ας κάνουμε μια συνοπτική αναδρομή στις δολοφονίες που έγιναν γνωστές μέσα στο 2018.

8 Ιανουαρίου
Βρίσκεται νεκρή η 44χρονη Ειρήνη Λαγούδη, αγνοούμενη για δύο ημέρες. Η σορός -που έφερε τραύματα- της βρέθηκε στο πίσω κάθισμα του Ι.Χ. αυτοκινήτου της, που ήταν σταθμευμένο στην παραλία Φοτμού στο Θέρμο στην Τριχωνίδα, σε απόσταση περίπου 1,5 ώρας από το σπίτι της. Αρχικά κρίθηκε ότι επρόκειτο για αυτοκτονία, όμως στην πορεία τα στοιχεία οδήγησαν στην πιθανότητα εγκληματικής ενέργειας. Η υπόθεση δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί.

10 Ιανουαρίου
Μέσα σε ελαιώνα στον οικισμό Τριανταφυλλιά στην περιοχή της Αρκίτσας βρίσκεται νεκρός ο 55χρονος Γερμανός Gerd Peter Baumbeger. Ο άτυχος άνδρας -που βρέθηκε έξω από το αυτοκίνητό του- είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι και το στήθος, από κυνηγετικό όπλο. Εννέα μήνες μετά, συνελήφθησαν και κατηγορούνται για την δολοφονία του μια 46χρονη Ελληνίδα (πρώην σύντροφός του) και ο 56χρονος νυν σύντροφός της.

4 Μαρτίου
36χρονος αλλοδαπός βρέθηκε νεκρός με τραύματα από πυροβόλο όπλο κοντά στο κοιμητήριο της Αρτέμιδος. Δράστες φέρονται να είναι τρεις αλλοδαποί, οι οποίοι συνελήφθησαν τον Νοέμβριο. Κίνητρο του εγκλήματος ήταν οι οικονομικές διαφορές -για αγοραπωλησίες ναρκωτικών- ενός εκ των δραστών με το θύμα.

17 Μαρτίου
Νεκρός με τραύμα στο κεφάλι βρέθηκε ένας 50χρονος άνδρας μπροστά στον ιερό ναό της Αγ.Τριάδος στον Πειραιά. Αστυνομικές πηγές απέδωσαν τον θάνατο του άνδρα σε επεισόδιο μεταξύ αστέγων, που φαίνεται να επιβεβαιώθηκαν αργότερα, καθώς συνελήφθη ένας 48χρονος άνδρας ο οποίος φέρεται ότι ομολόγησε ότι χτύπησε -λόγω διαφορών- με ένα ξύλο στο κεφάλι το θύμα το οποίο επέφερε τον θάνατό του.

14 Μαΐου
Μια 41χρονη άστεγη, βρίσκεται νεκρή με μώλωπες στο σώμα, έξω από ένα τροχόσπιτο κοντά στο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων μετά τη Βιομηχανική Ζώνη στο Σχιστό. Λίγες ώρες αργότερα συλλαμβάνεται και φέρεται να ομολόγησε την δολοφονία ένας 53χρονος. Ο δράστης φέρεται αρχικά να είπε ότι το θύμα λέρωσε τα σεντόνια του κατά τη διάρκεια ερωτικής τους συνεύρεση, γεγονός που τον έκανε έξαλλο και την σκότωσε γρονθοκοπώντας την ανελέητα μέσα στο τροχόσπιτο του δύο μέρες πριν. Αργότερα ανασκεύασε.


8 Ιουνίου
Ένας 83χρονος άνδρας βρέθηκε άγρια δολοφονημένος μέσα στο σπίτι του στο χωριό Ζηλευτή στα Τρίκαλα. Τον 83χρονο βρήκε μέσα σε λίμνη αίματος αλλοδαπή οικιακή βοηθός που πήγε το πρωί της ίδιας μέρας να του μαγειρέψει και αμέσως κάλεσε την αστυνομία. Το σπίτι βρέθηκε παραβιασμένο και εικάζεται ότι οι διαρρήκτες τον χτύπησαν μέχρι θανάτου.

19 Ιουνίου
Ο 70χρονος Κρητικός, Παντελής Δουρουντάκης, είχε εξαφανιστεί από τις 7 Μαρτίου. Τρεις μήνες μετά, στις 19 Ιουνίου, συνελήφθησαν και φέρεται ότι ομολόγησαν την δολοφονία του, δύο αδέρφια 44 και 49 ετών από τα Σφακιά. Λίγο αργότερα, με δική τους υπόδειξη, βρέθηκε η σωρός του 70χρονου. Τα δύο αδέρφια φέρονται να τον δολοφόνησαν, να μετέφεραν το αυτοκίνητο με το άψυχο σώμα του σε νταλίκα και να τον πήγαν στην περιοχή του Αλικιανού, όπου και τον έθαψαν για να κρύψουν τα ίχνη του. Ο ένας εκ των δύο αδελφών προφυλακίστηκε. Αιτία για την δολοφονία φαίνεται ότι στάθηκε ένας διαπληκτισμός μεταξύ θυτών και θύματος.

16 Ιουλίου
32χρονος Πακιστανός εργάτης βρέθηκε δολοφονημένος και ακρωτηριασμένος σε αποθήκη, στον χώρο που δούλευε, στο χωριό Άγιος Σπυρίδωνας στον Κάμπο της Άρτας. Η αστυνομία ψάχνει τους ενόχους στο περιβάλλον του θύματος και αποκλείει το κίνητρο της ληστείας.

24 Ιουλίου
Ο 65χρονος Βρετανικής καταγωγής επιχειρηματίας Derek Arber, που διέμενε στην Αντίπαρο, βρίσκεται δολοφονημένος με θανάσιμα χτυπήματα στην πλάτη από αιχμηρό αντικείμενο σε δωμάτιο ξενοδοχείου, ενός εκ των δύο επιχειρήσεων που διατηρούσε στην περιοχή Αγ. Γεωργίου του νησιού. Δέκα μέρες μετά συνελήφθη για την δολοφονία ο 37χρονος γιος του θύματος. Φέρεται να τραυμάτισε με κατσαβίδι και να προσπάθησε να στραγγαλίσει τον πατέρα του μετά από καυγά για οικονομικές διαφορές, κάτι που οδήγησε στον θάνατο του θύματος. Ο θύτης αρχικά διέφυγε στην Ισπανία, όμως επέστρεψε στην Ελλάδα όταν βγήκε ένταλμα εναντίον του, όπου και συνελήφθη.

7 Αυγούστου
Ο 54χρονος ασφαλιστής Κώστας Δαλακούρας βρέθηκε νεκρός, πυροβολημένος, στην Ξάνθη. Την ίδια μέρα βρέθηκε επίσης νεκρός, ο φίλος και κουμπάρος του, επιχειρηματίας Αγκόπ Μπαλατλιάν, με ενδείξεις αυτοκτονίας. Οι αρχές συγκρίνοντας τις υποθέσεις και εξετάζοντας το όπλο της αυτοκτονίας, κατέληξαν ότι ήταν το ίδιο με της δολοφονίας του ασφαλιστή. Ο αυτόχειρας, φαίνεται ότι είχε δολοφονήσει τον Δαλακούρα λόγω οικονομικών διαφορών και μετά έβαλε τέλος στην ζωή του.

15 Αυγούστου
Δύο σοβαρά επεισόδια με δύο νεκρούς έγιναν τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 15 Αυγούστου. Ο ένας νεκρός ήταν ένας 36χρονος αλβανικής καταγωγής που δολοφονήθηκε στην Κυψέλη, στην οδό Μάκρης με πυροβολισμό, για ξεκαθάρισμα λογαριασμών όπως εκτίμησε η αστυνομία. Την ίδια περίπου στιγμή, άφησε την τελευταία του πνοή ένας 51χρονος Ρομά ο οποίος διακομίσθηκε από την Αγία Βαρβάρα σε νοσοκομείο, φέροντας τραύμα από σφαίρα στη θωρακική χώρα. Η αστυνομία αναζητούσε τον πατέρα του θύματος ως θύτη του εγκλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου