Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Το δέντρο της Μαρία Κιουρί στην Βαρσοβία


Το δέντρο που φύτεψε η μεγάλη Πολωνή φυσικός, χημικός και καθηγήτρια προστατεύεται από το Ινστιτούτο Ραδίου που ξεκίνησε η ίδια.



Η Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα-Κιουρί γεννήθηκε το 1867 στη Βαρσοβία και ήταν το πέμπτο παιδί μιας ευκατάστατης οικογένειας. Το 1891, σε ηλικία 24 ετών, μετακόμισε στο σπίτι τής μεγαλύτερης αδελφής της, Μπρονισουάβα, στο Παρίσι για να παρακολουθήσει μαθήματα στη σχολή Θετικών επιστημών του πανεπιστημίου της Σορβόνης. Εκεί, τον Φεβρουάριο του 1894, συνάντησε πρώτη φορά τον Πιέρ (Πέτρο) Κιουρί. Τον Μάιο του 1894 ο Πιέρ της έκανε πρόταση γάμου, αλλά εκείνη απάντησε αρνητικά λόγω της προοπτικής να εγκαταλείψει για πάντα την Βαρσοβία και τον πατέρα της. Τελικά, μετά από ένα χρόνο, η Μαρία αποδέχθηκε την πρόταση και παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο στο δημαρχείο του Παρισιού. Μάλιστα, στον γάμο δεν είχαν καν δαχτυλίδια, επειδή ο Πιέρ δήλωνε άθεος. Ωστόσο, η Μαρία επισκέπτονταν συχνά την Πολωνία, μερικές φορές μόνη και άλλες φορές με την οικογένειά της (με τον Πιέρ απέκτησαν δύο κόρες, την Ειρήνη και την Εύα). Κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις επισκέψεις, ίδρυσε το Πολωνικό Ινστιτούτο Ραδίου για την έρευνα της ακτινοβολίας, ένα αδελφό ινστιτούτο με εκείνο που ίδρυσε στη Γαλλία.


Το 1932, κατά την τελετή εγκαινίων του Ινστιτούτου, η Κιουρί φύτεψε δίπλα στο Ινστιτούτο έναν μικρό πλάτανο. Εκείνη την εποχή, ο κόσμος δεν το πολυσκεφτόταν, αλλά με τα χρόνια, το δέντρο μεγάλωσε και έφτασε τα 19 μέτρα ύψος.


Κάποια στιγμή, το δέντρο υιοθετήθηκε επίσημα από το ινστιτούτο. Πάνω του υπάρχει μια μικρή πινακίδα στην οποία αναγράφεται: "Δέντρο ενθύμιο, που φυτεύτηκε την ημέρα που εγκαινιάστηκε το Ινστιτούτο Ραδίου, στις 29 Μαΐου του 1932, από τη Μαρία Σκουοντόφσκα-Κιουρί". Το δέντρο ονομάζεται "Μαρία".

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου