Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Η ιστορία της 5χρονης Lina Medina, της νεότερης μητέρας στον κόσμο


Το 1939, ένα υγιέστατο κοριτσάκι, η Lina Medina, γέννησε ένα υγιέστατο μωρό. Αυτό που κάνει παράξενη αυτή τη γέννα είναι η ηλικία της μητέρας: ήταν μόλις πέντε χρονών.



Στις αρχές της άνοιξης του 1939, μια οικογένεια από ένα απομακρυσμένο χωριό του Περού πήγε την 5χρονη κόρη της σε έναν γιατρό στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Λίμα. Η κοιλιά του κοριτσιού μεγάλωνε για μερικούς μήνες και η μητέρα της φοβόταν ότι μπορεί να έχει κάποιον όγκο. Όμως, ο γιατρός διέγνωσε ότι η κόρης τους, η Lina Medina, ήταν επτά μηνών έγκυος. Έξι εβδομάδες αργότερα, η Lin έγινε -σε ηλικία πέντε χρονών και επτά μηνών- η νεότερη -γνωστή- μητέρα που γέννησε. Η περίπτωσή της τράβηξε την προσοχή των παιδίατρων της εποχής και το θέμα έχει γίνει αντικείμενο υποθέσεων από τότε. Η Lina δεν αποκάλυψε ποτέ ποιος ήταν ο πατέρας και μέχρι σήμερα, η ίδια και η οικογένειά της αποφεύγουν τη δημοσιότητα.

Η πραγματική ιστορία της Lina, της νεότερης επιβεβαιωμένης μητέρας του κόσμου, δίνει μια εικόνα τόσο για την κοινωνία που μεγάλωσε, όσο και για τις ιδιοτροπίες της ανθρώπινης βιολογίας.

Μια περίπτωση πρώιμης ήβης


Η κατάσταση της Lina αποτελεί σίγουρα έκπληξη προς όλους όσοι μελέτησαν την υπόθεση, αλλά, μεταξύ των παιδιατρικών ενδοκρινολόγων, δεν ήταν εντελώς αδιανόητο. Περίπου ένα στα 10.000 παιδιά αναπτύσσουν μια κατάσταση γνωστή ως "πρώιμη ήβη", κατά την οποία, το σώμα του παιδιού φτάνει σε σεξουαλική ωριμότητα πριν από την ηλικία των οκτώ. Η αναλογία μεταξύ κοριτσιών και αγοριών που αναπτύσσονται με αυτόν τον τρόπο είναι περίπου 10 προς 1. Πολλοί υποψιάζονται ότι ίσως επιταχύνεται λόγω σεξουαλικής επαφής σε νεαρή ηλικία. Μια μεταγενέστερη ανάλυση έδειξε ότι η Lina ίσως έφτασε στην πρώτη της έμμηνο ρύση ήδη οκτώ μήνες μετά τη γέννησή της, αν και άλλες αναφορές αναφέρουν ότι είχε κανονικές εμμηνορροϊκές περιόδους από την ηλικία των τριών.

Η εξέταση της πενταετούς Lina έδειξε ότι είχε ήδη ανεπτυγμένος στήθος, διευρυμένους γοφούς και προχωρημένη οστική ανάπτυξη. Κατά πως φαίνεται, τη στιγμή που η Lina έμεινε έγκυος -γύρω στα πέμπτα της γενέθλια- το σώμα της ήταν μιας πολύ μικρής και ανώριμης γυναίκας.

Έγκυος στα πέντε της

Μετά τον τοκετό με την μαία και το νεογέννητο αγοράκι της

Η πρώιμη ήβη είναι μια καλή εξήγηση για την εγκυμοσύνη της Lina, αλλά προφανώς δεν εξηγεί τα πάντα. Για να μείνει έγκυος ένα κοριτσάκι στα πέντε του είναι απαραίτητη προϋπόθεση -αλλά όχι αρκετή- να έχει έμμηνο ρήση από τα τρία του. Με απλά λόγια, κάποιος θα πρέπει να αφήσει ένα μικρό κορίτσι έγκυο και με τις πιθανότητες 100.000 προς 1, αυτό ο "κάποιος" πιθανότατα δεν ήταν κάποιο πεντάχρονο αγόρι με "πρώιμη ήβη"...

Η Lina δεν ανέφερε ποτέ ποιος ήταν ο πατέρας του μωρού που γέννησε. Όμως, ο πατέρας της, ένας ανθρακωρύχος ονόματι Tiburelo, συνελήφθη επειδή θεωρήθηκε ύποπτος για βιασμό ανηλίκου και αιμομιξία. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος και άρθηκαν οι κατηγορίες εναντίον του καθώς, αρνήθηκε έντονα ότι είχε κάνει σεξ με την κόρη του και δεν βρέθηκαν αποδείξεις ή μαρτυρίες για το αντίθετο. Σε ένα άρθρο σχετικά με την υπόθεση, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 1955, ο συντάκτης ανέφερε ότι πολλά από τα απομακρυσμένα ινδιάνικα χωριά του Περού διατηρούν θρησκευτικές γιορτές, όλο το χρόνο, που εξακολουθούν να τηρούν μια ισχυρή προχριστιανική ατμόσφαιρα και συχνά συμβαίνει ομαδικό σεξ και, μερικές φορές, βιασμοί. Τα παιδιά μπορούν να είναι παρόν, ή τουλάχιστον όχι πολύ μακριά, σε αυτές τις εκδηλώσεις. Ελλείψει ομολογίας ή άλλων γεγονότων σχετικά με την υπόθεση της Lina, συμπεριλαμβανομένης της δικής της δυσκολίας να κάνει με ξεκάθαρη δήλωση, αυτό παρέχει μια πιθανή -αν και όχι ακριβώς αποδεδειγμένη- πηγή για τη σεξουαλική επαφή που ίσως να συνέβη και έμεινε έγκυος.

Μια ιδιωτική υπόθεση

Με τον γιατρό της, προς τιμήν του οποίου, έδωσε το όνομα του στο γιο της

Μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση της Lina, προκάλεσε αίσθηση σε όλο τον κόσμο.

Οι εφημερίδες στο Περού πρόσφεραν -ανεπιτυχώς- στην οικογένειά της χιλιάδες δολάρια για να τους πάρουν μια συνέντευξη και να κινηματογραφήσουν την κόρη τους. Οι εφημερίδες στις ΗΠΑ -όπως και σήμερα, απελπισμένες για αναγνωστικό κοινό- ανέφεραν το γεγονός και άφηναν υπόνοιες με τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. Έγιναν προσφορές για να πληρώσουν την οικογένεια και να την μεταφέρουν στις ΗΠΑ -σε κάτι που ισοδυναμεί με... freak show- αλλά και πάλι, όλες οι προσφορές απορρίφθηκαν.

Η Lina συνέχισε να αποφεύγει τη δημοσιότητα για το υπόλοιπο της ζωής της και δεν έδινε συνεντεύξεις. Αυτή η αποστροφή της για τα φώτα της δημοσιότητας συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, το άρθρο της στη Wikipedia επισημαίνει ότι υπάρχουν συγκρουόμενες αποδείξεις σχετικά με το εάν είναι ζωντανή. Είναι γνωστές μόνο δύο φωτογραφίες οι οποίες τραβήχτηκαν ενώ η Lina ήταν έγκυος -και μόνο μια από αυτές, μια εικόνα προφίλ χαμηλής ανάλυσης- δημοσιεύθηκε εκτός της ιατρικής βιβλιογραφίας.

Η ζωή της Lina μετά τη γέννα

Με τον γιο της σε ηλικία 8 ετών

Φαίνεται ότι η Lina έλαβε καλή ιατρική φροντίδα -ειδικά για την εποχή και τον τόπο που ζούσε- και γέννησε ένα υγιές αγόρι στις 14 Μαΐου του 1939. Η γέννηση έγινε με καισαρική τομή, διότι, παρά τους πρόωρα διευρυμένους γοφούς της, ο λεπτός σκελετός της δεν ήταν ακόμη επαρκής για μια κανονική γέννα. Το παιδί ονομάστηκε Gerardo, από τον γιατρό που εξέτασε πρώτος το μικρό κορίτσι, και επέστρεψε και αυτό στο χωριό Ticrapo, απ' όπου καταγόταν η οικογένεια. Ο Gerardo μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η Lina ήταν η μεγαλύτερη αδελφή του και έμαθε την αλήθεια στην εφηβεία του. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε προβλήματα υγείας, ο Gerardo πέθανε σχετικά νέος, σε ηλικία 40 ετών, το 1979, από φυσικά αίτια. Η Lina εργάστηκε ως γραμματέας του γιατρού που την ξεγέννησε και με τον μισθό της τελείωσε το σχολείο, την ίδια σχεδόν περίοδο με τον γιο της. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, παντρεύτηκε κάποιον Raul και γέννησε το δεύτερο παιδί της το 1972, σε ηλικία 39 ετών. Η Lina και η Raul δεν ήταν πλούσιοι και το 2002 το ζευγάρι ήταν ακόμα παντρεμένο και ζούσε σε μια φτωχή γειτονιά στη Λίμα.

Αν λάβει κανείς υπόψη τη στάση της απέναντι στη δημοσιότητα και τα αδιάκριτα βλέμματα των περίεργων, ίσως να είναι καλύτερα που κανείς δεν ξέρει πού ζει η Lina ή τι κάνουν η ίδια, ο σύζυγός της και το μικρότερο παιδί της.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου