Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Virgen de El Panecillo, το ψηλότερο άγαλμα της Παναγίας


Το ψηλότερο άγαλμα του κόσμου από αλουμίνιο είναι και το ψηλότερο της Παναγίας με φτερά.



Το Virgen de El Panecillo βρίσκεται σε ένα λόφο στο κέντρο του Κίτο, την πρωτεύουσα του Ισημερινού, ορατό από οποιοδήποτε σχεδόν σημείο της πόλης. Πρόκειται για το ψηλότερο άγαλμα από αλουμίνιο και το ψηλότερο άγαλμα που αναπαριστά την Παναγία με φτερά.

Στην δεκαετία του 1950, οι τοπικές αρχές και οι θρησκευτικοί ηγέτες κοιτούσαν τον El Panecillo, έναν λόφο ύψους 200 μέτρων που υψώνεται μεταξύ του κεντρικού και του νότιου τμήματος του Κίτο. Όλοι συμφώνησαν ότι ο γυμνός λόφος, ορατός σε όλη την πόλη, ήταν το ιδανικό μέρος για να ανεγερθεί ένα άγαλμα.


Μετά από χρόνια διαφωνιών για το τι ακριβώς έπρεπε να ανεγερθεί, τελικά συμφώνησαν. Το άγαλμα θα ήταν ένα πολύ μεγαλύτερο αντίγραφο της Παρθένου του Κίτο, γνωστό και ως Παρθένος της Αποκάλυψης, Παρθένος με Φτερά του Κίτο, ή Παρθένος που Χορεύει, ένα ξύλινο γλυπτό ύψους 30 εκατοστών, δημιουργία του Bernardo de Legarda το 1734. Πρόκειται για ένα πολύ αγαπημένο γλυπτό που οι κάτοικοι της πόλης τιμούν ιδιαιτέρως.

Το πρωτότυπο γλυπτό της Παρθένου του Κίτο - πηγή

Το σχέδιο επισημοποιήθηκε το 1969 και η κατασκευή της βάσης από σκυρόδεμα άρχισε το 1971. Μόνο η βάση χρειάστηκε τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις οικονομικές δυσκολίες που προκλήθηκαν από την ακριβή ηφαιστειακή πέτρα που επιλέχθηκε για την κάλυψη του σκυροδέματος.


Για το άγαλμα, η επιτροπή απευθύνθηκε στον Ισπανό γλύπτη Agustín de la Herrán Matorras. Ο γλύπτης είδε το γλυπτό και σχεδίασε ένα μεγαλύτερο αντίγραφο. Από το στούντιό του στη Μαδρίτη, σχεδίασε και κατασκεύασε μια ρεπλίκα ύψους 30 μέτρων της Φτερωτής Παρθένου, χρησιμοποιώντας 7.400 κομμάτια αλουμινίου, όπου το κάθε κομμάτι αριθμήθηκε ξεχωριστά. Στη συνέχεια, το άγαλμα αποσυναρμολογήθηκε, μεταφέρθηκε στον Ισημερινό και όλα τα κομμάτια ενώθηκαν στην κορυφή της βάσης.


Τα εγκαίνια του αγάλματος έγιναν το 1975. Με συνολικό ύψος 41 μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της βάσης, ήταν και εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο άγαλμα στον Ισημερινό και ένα από τα ψηλότερα στη Νότια Αμερική -ψηλότερο και από τον Χριστό τον Λυτρωτή στη Βραζιλία. Είναι επίσης το ψηλότερο άγαλμα από αλουμινίου στον κόσμο και το μεγαλύτερο φτερωτό άγαλμα της Παναγίας. Εκτός από τα φτερά, άλλα αξιοσημείωτα στοιχεία είναι η υδρόγειος πάνω στην οποία βρίσκεται η Παρθένος και το φίδι που πατάει.

Το άγαλμα έχει εμφανιστεί στην ταινία Απόδειξη ζωής (Proof of Life, 2000) με την Μεγκ Ράιαν και τον Ράσελ Κρόου.


Μέσα στη βάση του αγάλματος υπάρχει ένα μικρό μουσείο και μερικά σκαλιά οδηγούν σε τμήματα απ' όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την εκπληκτική θέα.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου