Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Ο μύθος μιας πετρωμένης αρκούδας στην Βαρσοβία


Ο μύθος αναφέρει ότι πρόκειται για έναν συντετριμμένο πρίγκιπα που περιμένει το φιλί της αληθινής του αγάπης.



Αν κανείς βρεθεί στην Παλιά Πόλη της Βαρσοβίας και στον Ναό των Ιησουιτών (ή Ναός της Συμπονετικής Μητέρας του Θεού), θα δει ένα μικρό άγαλμα που δείχνει να μην ταιριάζει με το περιβάλλον. Πρόκειται για το άγαλμα μιας αρκούδας που μοιάζει να κοιμάται στην είσοδο του ναού.

Το άγαλμα λέγεται ότι είναι ο πρίγκιπας Mieszko, τον οποίο είχε υιοθετήσει ο Γιάνους Α' της Βαρσοβίας όταν τον βρήκε στη φωλιά μιας αρκούδας κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού. Ο θρύλος λέει ότι όντας μικρό παιδί, προστάτευσε την αρκούδα και τα μικρά της μπαίνοντας μεταξύ των ζώων και των κυνηγών, μια γενναία κίνηση που έπεισε την οικογένεια του Γιάνους να υιοθετήσει το παιδί.

Ο νεαρός πρίγκιπας ανατράφηκε με αγάπη και φροντίδα και έμαθε τους τρόπους της Αυλής, αλλά ποτέ δεν ξεπέρασε την άγρια φύση του και παρέμεινε κοντά στο δάσος. Λέγεται ότι ήταν κακός με τους ανθρώπους -ειδικά τις γυναίκες- μέχρι που γνώρισε μια γυναίκα την οποία ερωτεύτηκε.


Αυτή η γυναίκα, η Jadwizka, είχε αγγελικό πρόσωπο και ο Mieszko υποσχέθηκε στον εαυτό του ή να την παντρευτεί ή να πεθάνει ο ίδιος. Ο ένας έτρεφε συμπάθεια για τον άλλο και φαινόταν ότι η ένωσή τους θα γινόταν πραγματικότητα. Δυστυχώς όμως για τον Mieszko, έπρεπε να φύγει από την πόλη για λίγο καιρό για να συμμετάσχει σε μια μάχη.

Όταν ο Mieszko επέστρεψε, έψαξε να βρει το κατάλληλο μέρος για να κάνει το γάμο του και μπήκε στην εκκλησία στην Παλιά Πόλη. Προς έκπληξή του, βρήκε την Jadwizka στην εκκλησία, να παντρεύεται κάποιον άλλο και παρά τη θέλησή της. Αυτό ράγισε την καρδιά του Mieszko, σχεδόν σκοτώνοντάς τον.

Ευτυχώς γι' αυτόν όμως, εκείνη την ώρα περνούσε μια μάγισσα και τον έσωσε κάνοντάς τον πέτρινη αρκούδα. Η μοίρα του Mieszko είναι να παραμείνει στον πέτρινο λήθαργό του μέχρι η αληθινή αγάπη του να φιλήσει το άγαλμα.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου