Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Μια από τις πιο παράξενες ιστορίες εγκλήματος


Το ντοκιμαντέρ Abducted in Plain Sight του Netflix παρουσιάζει την ιστορία της απαγωγής ενός κοριτσιού από έναν οικογενειακό φίλο.



Μία από τις σκηνές στο Abducted in Plain Sight που παρουσιάζει καλύτερα την παράξενη ιστορία διαδραματίζεται στη μέση του ντοκιμαντέρ, μετά τη δεύτερη απαγωγή της έφηβης Jan Broberg από έναν στενό οικογενειακό φίλο. Αυτός ο φίλος, ο Robert Berchtold, τηλεφωνεί στη μητέρα της έφηβης, την Mary Ann, και της λέει ψευδώς ότι η Jan εκδίδει τον εαυτό της και πουλάει ναρκωτικά. "Θεέ μου", απαντάει η Mary Ann με έναν σταθερό, ομοιόμορφο τόνο, σαν να μη συνέβαινε κάτι τόσο τραγικό. "Ω! Τώρα δε θα μπορέσω να κοιμηθώ".

Το Abducted in Plain Sight παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2017 με τον τίτλο "Forever B" αλλά τράβηξε την προσοχή πρόσφατα, όταν προστέθηκε στη βιβλιοθήκη πραγματικών εγκλημάτων του Netflix. Από την ημέρα της προβολής του, όσοι το έχουν συζητούν στο Διαδίκτυο προσπαθώντας να κατανοήσουν τι ακριβώς είδαν. Πολλοί από τους θεατές τα βάζουν με τους γονείς της Jan, οι οποίοι συμμετείχαν πλήρως στο ντοκιμαντέρ. Η Jan -σήμερα Jan Broberg Felt, ηθοποιός που εμφανίστηκε στο Criminal Minds και στο Everwood- υπερασπίστηκε τη μητέρα και τον πατέρα της.

Οι Broberg

Το Abducted in Plain Sight ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στο Pocatello του Άινταχο, ένα μέρος που κανείς δεν κλειδώνει την εξώπορτα. Η Jan ήταν η μεσαία από τρεις κόρες του ανθοπώλη Bob Broberg και της Mary Ann. Όταν οι γονείς της έγιναν στενοί φίλοι με τους Berchtold παρατήρησαν ότι ο χαρισματικός "αστείος μπαμπάς", Robert Berchtold (γνωστός ως "B"), έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Jan. "Ήταν σαν δεύτερος πατέρας μου", εξηγεί η ίδια, πριν αρχίσει να απαριθμεί τις αναμνήσεις της για το πως την νάρκωνε και την κακοποιούσε. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται φωτογραφίες της 12χρονης Jan που τράβηξε ο Berchtold. Μάλιστα, σε μια από αυτές μάλιστα φαίνεται πεντακάθαρα το εσώρουχό της.

Τον Οκτώβριο του 1974, ο Berchtold προσφέρθηκε να πάρει την Jan από το μάθημα πιάνο της και να την πάει για ιππασία. Δεν την γύρισε σπίτι ποτέ. Οι Broberg ήταν έτοιμοι να καλέσουν την αστυνομία αλλά η σύζυγος του "B", Gail, τους ζήτησε να μην το κάνουν. Η οικογένεια της Jan περίμενε αρκετές μέρες πριν ειδοποιήσει το FBI και, ακόμη και μετά από αυτό, ήταν απρόθυμοι να δεχτούν ότι ο Robert είχε κάνει κάτι κακό.

Η σχετική ηρεμία των Broberg σε σχέση με την απαγωγή από έναν ενήλικα της 12χρονης κόρης τους είναι ένα από τα ενοχλητικά στοιχεία της ιστορίας. Σύντομα όμως βγαίνουν και άλλες ιστορίες που έχουν να κάνουν με τον Berchtold στην επιφάνεια. Προσπάθησε επανειλημμένα να διεισδύσει και σε άλλες οικογένειες με νεαρά κορίτσια. Μάλιστα, το συμβούλιο της εκκλησίας του, η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (Μορμόνοι), τον είχε επιπλήξει γι' αυτό. Ο ίδιος έπεισε τον Bob και τη Mary Ann ότι ένας ψυχολόγος -από τον οποίο είχε αφαιρεθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος- του είχε πει ότι για να θεραπευτεί έπρεπε να περνάει πολλές νύχτες στο κρεβάτι με την Jan. "Δε νιώθαμε άνετα, αλλά ήταν η θεραπεία του", λέει η Mary Ann.



Η συμπεριφορά των Broberg σαν γονείς είναι απίστευτα αφελής. Ο Berchtold συνελήφθη για απαγωγή, αλλά οι Broberg, υπό πίεση, απέσυραν τις κατηγορίες. Ο Berchtold καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αλλά έμεινε στη φυλακή μόλις 10 ημέρες. Ο πράκτορας του FBI που είχε αναλάβει την υπόθεση είπε στον Bob και την Mary Ann να διακόψουν τις επαφές με τους Berchtold. Αλλά δεν το έκαναν.

Στη δεκαετία του '70 κανένας δεν καταλάβαινε πραγματικά τι είναι ένας παιδόφιλος. "Δεν τους αποκαλούσαμε καν παιδόφιλους", όπως λέει ο πράκτορας του FBI. Και όμως, αρκετές οικογένειες είχαν πρόβλημα με τη συμπεριφορά του Berchtold που προσέγγιζε τα παιδιά τους. Τόσο πολύ μάλιστα που παρενέβη η εκκλησία. Ο κόσμος ήξερε -ή σίγουρα είχε υποθέσει- ότι ο "B" ήταν απειλή. Οι ιερείς ήξεραν. Οι Broberg φαινόταν να ξέρουν. Παρ' όλα αυτά, ο Berchtold, ακόμη και μετά την καταδίκη του και τη σύντομη φυλάκισή του, μπόρεσε όχι μόνο να περιτριγυρίζει παιδιά, αλλά και να αγοράσει και να διαχειριστεί ένα "οικογενειακό κέντρο διασκέδασης". Το ντοκιμαντέρ υπαινίσσεται ότι οι Broberg είχαν υποστεί πλύση εγκεφάλου και χειραγωγηθεί από τον Berchtold.

Η Jan


Σήμερα, η Jan Broberg Felt -μερικές φορές αναφέρεται και ως Jan Broberg, αλλά και με άλλα ονόματα- είναι ηθοποιός, γνωστή για τους ρόλους της ως Louise στο Everwood και ως Rita στο Maniac.

Η Jan γεννήθηκε το 1962. Στην ηλικία των έξι, άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για την ηθοποιία και να συμμετέχει σε μικρές θεατρικές παραστάσεις. Όταν την απήγαγε ο Berchtold, της έκανε πλύση εγκεφάλου ότι την είχαν απαγάγει εξωγήινοι επειδή ήταν "πολύ ξεχωριστό παιδί". Μετά από ένα μήνα απουσίας της, το FBI την βρήκε στο Μεξικό και τη γύρισε σπίτι της, ενώ ο Berchtold συνελήφθη και εστάλη σε ψυχιατρική κλινική. Τελικά όμως, αφέθηκε ελεύθερος και την απήγαγε και πάλι. Την πήγε στην Καλιφόρνια όπου την έβαλε σε ένα καθολικό παρθεναγωγείο, εξαπατώντας τις καλόγριες ότι ήταν πράκτορας της CIA, η Jan ήταν κόρη του, η μητέρα της είχε πεθάνει και ότι είχε ξεφύγει από τον Λίβανο κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1958. Και εκεί όμως, κακοποιούσε την Jan.

Αφού κρατήθηκε αιχμάλωτη για τέσσερις μήνες, η Jan ελευθερώθηκε ξανά, παρόλο που πλέον δεν ήταν η ίδια, καθώς είχε υποστεί πλύση εγκεφάλου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πέσει σε βαθιά κατάθλιψη και να έχει αυτοκτονικές σκέψεις. Τελικά, άρχισε να δοκιμάζει την αξιοπιστία των όσων της είχε πει ο Berchtold και αφού διαπίστωσε ότι όλα ήταν αναληθή, άρχισε να επιστρέφει πίσω στην κοινωνία. Έχει εμφανιστεί σε πάνω από δώδεκα ταινίες μεγάλου μήκους, αλλά και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές.

πληροφορίες από theatlantic.com και Criminal Minds Wiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου