Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Το πιο βαρύ κτήριο του κόσμου


Το Παλάτι της Βουλής -παλαιότερα Παλάτι του Λαού-, ένα κομμουνιστικό μεγαθήριο, είναι το πιο βαρύ κτήριο του κόσμου και η κληρονομιά ενός βάρβαρου καθεστώτος.



Ο κομμουνιστής ηγέτης Νικολάε Τσαουσέσκου κυβέρνησε την Ρουμανία από το 1965 μέχρι την εκτέλεσή του τα Χριστούγεννα του 1989. Το καταπιεστικό καθεστώς του άφησε βαθιές ουλές σε όλες τις πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένου του πολεοδομικού σχεδιασμού και της αρχιτεκτονικής.


Το αποκορύφωμα της κομμουνιστικής αρχιτεκτονικής στη Ρουμανία είναι το Παλάτι του Λαού -Παλάτι της Βουλής, σήμερα-, χτισμένο για να αντικατοπτρίζει την ευημερία και το μεγαλείο της κοινωνίας. Το όνομα είναι ειρωνικό, καθώς ο κόσμος αντιμετώπισε έλλειψη τροφίμων, συσκότιση και περικοπές αερίου, καθώς σπαταλήθηκαν δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα τεράστιο έργο, αφιερωμένο στην κυρίαρχη τάξη του.

Ο πιο βαρύς πολυέλαιος

Οι εργασίες για το Παλάτι άρχισαν το 1984 και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Υπάρχουν τμήματα όπου οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να τοποθετούν πλακάκια και διακοσμήσεις τοίχων και οροφών, ενώ άλλα τμήματα υφίστανται ήδη ανακατασκευές. Στο απόγειο των εργασιών, στον χώρο υπήρχαν 20.000 εργαζόμενοι, 5.000 στρατιώτες και 700 αρχιτέκτονες, που εργάζονταν όλο το εικοσιτετράωρο.

Παντού μάρμαρο

Το κτίριο διαθέτει έναν εντυπωσιακό κατάλογο με παγκόσμια ρεκόρ. Είναι -ακόμη και σήμερα- το βαρύτερο κτίριο στον πλανήτη, με 675 εκατομμύρια κιλά ατσάλι και χαλκός, 43,17 τετ. χλμ μάρμαρο, 9,5 τετ. χλμ γυαλί και κρύσταλλα και 39,47 τετ. χλμ ξύλο. Διαθέτει 1.100 δωμάτια και 2.800 πολυέλαιους, με τον βαρύτερο να ζυγίζει σχεδόν 5 τόνους. Μια από τις αίθουσες συνεδριάσεων, στο ένα άκρο της, έχει ένα βάθρο με την πολυθρόνα του Τσαουσέσκου.

Ένα απλό... χολ

Το Παλάτι της Βουλής είναι ένα κτήριο εννέα ορόφων, αλλά διαθέτει και εννέα υπόγεια επίπεδα. Υπάρχουν πυρηνικά καταφύγια για χιλιάδες άτομα στο υπόγειο, δύο θέσεις στάθμευσης για φορτηγά και λεωφορεία και, μάλλον, μυστικές σήραγγες που οδηγούν σε άλλα κυβερνητικά κτίρια στην περιοχή. Για να δημιουργηθεί χώρος για ένα τέτοιο μεγάλο έργο, καταστράφηκαν μια ολόκληρη γειτονιά και τμήματα τριών άλλων μέσα σε μια νύχτα. Το πρωί εκείνης της ημέρας, οι κάτοικοι των περιοχών έλαβαν ειδοποίηση να μαζέψουν τα πράγματά τους και να φύγουν. Το μεσημέρι, έφθασαν οι μπουλντόζες και άρχισαν να κατεδαφίζουν τα πάντα. Συνολικά 40.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν και 9.000 σπίτια κατεδαφίστηκαν. Επίσης, καταστράφηκαν πολλά μνημεία και εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένου ενός μοναστηριού που χρονολογούνταν από το 1564.

Η αίθουσα του τσαγιού

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου