Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Η αληθινή ιστορία πίσω από την ταινία "Tag"


Δέκα παιδικοί φίλοι παίζουν κυνηγητό, σε όλες τις ΗΠΑ, εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.



Το 2013 εμφανίστηκε ένα άρθρο στην Wall Street Journal, το οποίο ανέφερε μια παρέα αντρών που έπαιζαν κυνηγητό επί 23 χρόνια, αρχής γενομένης το 1990. Το εν λόγω άρθρο ενέπνευσε την κωμωδία του 2018 "Tag", σε σκηνοθεσία Jeff Tomsic (σκηνοθετικό ντεμπούτο) με τους Ed Helms, Jake Johnson, Hannibal Buress, Jon Hamm και Jeremy Renner στους ρόλους των φίλων που παίζουν κυνηγητό και τις Annabelle Wallis, Isla Fisher, Rashida Jones και Leslie Bibb.

Παρ' όλο που η ταινία δείχνει ότι στο παιχνίδι συμμετέχουν πέντε φίλοι, στην πραγματικότητα συμμετέχουν δέκα. Πρόκειται για τους Bill Akers, Patrick Schultheis, Sean Raftis, Mike Konesky, Brian Dennehy, Joe Tombari, Rick Bruya, Joey Caferro, Chris Ammann και Mark Mengert.

Το παιχνίδι ξεκίνησε σε ένα καθολικό σχολείο στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στο Σποκάν στην πολιτεία της Ουάσινγκτον. Εκείνο τον καιρό, το παιχνίδι ήταν κυρίως ένα χτύπημα στον ώμο ή στο χέρι καθώς πήγαιναν στις αίθουσες διδασκαλίας ή περπατούσαν στους διαδρόμους. Η πρώτη επανάληψη του παιχνιδιού ολοκληρώθηκε όταν οι φίλοι τελείωσαν το γυμνάσιο. Ο Joe Tombari, ο οποίος έγινε καθηγητής γυμνασίου στο Σποκάν, ήταν ο τελευταίος που τον έπιασαν και έπρεπε να κυνηγήσει. Οκτώ χρόνια αργότερα, όταν η παρέα βρέθηκε για ένα σαββατοκύριακο, αναφέρθηκε το παιχνίδι και το γεγονός ότι ο Joe ήταν ο τελευταίος "κυνηγός". Τότε, κάποιος πρότεινε να ξεκινήσει ξανά το παιχνίδι.

Οι δέκα φίλοι που συνεχίζουν το παιχνίδι μετά από τόσα χρόνια το 2013 - πηγή

Έτσι, αποφασίστηκε να παίζουν ένα μήνα τον χρόνο, συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο (στην ταινία παρουσιάζεται ότι παίζουν τον Μάιο). Όποιος κυνηγούσε και δεν προλάβαινε μέχρι το τέλος του μήνα να πιάσει κάποιον, παρέμενε "κυνηγός" για όλο τον χρόνο, μέχρι την επόμενη χρονιά. Οι δέκα φίλοι, αντί να παίζουν σε μια αυλή, κυνηγιούνται στην κυριολεξία σε όλη τη χώρα, ταξιδεύοντας με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο. Πλέον, στο παιχνίδι συμμετέχουν και οι σύζυγοί τους, αλλά ως συνεργάτες και κατάσκοποι για να βρίσκουν τους υπόλοιπους και να τους εγκλωβίζουν (όπως και στην ταινία). Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 1990, οι φίλοι υπέγραψαν συμβόλαιο με τους όρους του παιχνιδιού, το οποίο είχε γράψει ο δικηγόρος και συμμετέχον στο παιχνίδι Patrick Schultheis. Ένας τέτοιος όρος είναι ότι όταν κάποιον τον πιάσουν και αυτομάτως γίνει "κυνηγός", απαγορεύεται να πιάσει αυτόν που τον έπιασε. Ένας άλλος είναι ότι αν κάποιος ρωτηθεί αν είναι αυτός ο "κυνηγός" είναι υποχρεωμένος να απαντήσει ειλικρινά. "Μερικές φορές επιτρέπουμε στους φίλους μια περίοδο χάριτος", λέει ο συμμετέχων Joe Tombari. "Ο Chris (Ammann) απολαμβάνει επί του παρόντος το χρόνο του, καθώς έχει τρίδυμα δύο χρονών και έναν γιο τεσσάρων".

Οι δέκα φίλοι το 1982 σε φωτογραφία του γυμνασίου

Στην ταινία παρουσιάζονται πέντε χαρακτήρες, που όμως δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, ο χαρακτήρας του Ed Helm είναι μια σύνθεση από τους πραγματικούς φίλους. Ακόμα και η δημοσιογράφος που ακολουθεί τους φίλους και καταγράφει την ιστορία, δεν ήταν γυναίκα αλλά άντρας. Επίσης, ο χαρακτήρας του Jeremy Renner, ο οποίος υποτίθεται δεν τον έχουν πιάσει ποτέ και οι υπόλοιποι φίλοι συνωμοτούν ώστε να τον πιάσουν και να χαλάσουν το ρεκόρ του, είναι φανταστικός.

Η πρώτη και...

Ωστόσο, αρκετά από τα πιασίματα που δείχνει η ταινία, συνέβησαν στην πραγματική ζωή. Για παράδειγμα, όπως ο χαρακτήρας του Ed Helms, ο Patrick Schultheis πιάστηκε στην κηδεία του πατέρα του στην εκκλησία (και όχι στο νεκροταφείο, όπως δείχνει η τανία). "Βρισκόμουν στην πρώτη σειρά και έτσι, όσοι πήγαιναν για την Θεά Κοινωνία, με χτυπούσαν στον ώμο. Τότε ήρθε ο Beef, με χτύπησε στον ώμο και είπε 'κυνηγάς'. Ο πατέρας μου θα το έβρισκε αστείο". Σε πολλές περιπτώσεις, ο "κυνηγός" έχει εισβάλει στο σπίτι κάποιου για να τον πιάσει. Ο Mike Konesky περίμενε μέχρις τις 2 το πρωί για να μπει στο σπίτι που ζούσαν δύο άλλοι παίκτες. Το κατάφερε περνώντας μέσα από το γκαράζ και βρίσκοντας μια ξεκλείδωτη πόρτα. Μπήκε στην κρεβατοκάμαρα του Brian Dennehy και άναψε το φως. Η φίλη του Brian (σήμερα σύζυγος) του φώναξε να τρέξει, αλλά δεν μπορούσε να πάει πουθενά. Σε δευτερόλεπτα, ήταν πλέον αυτός ο κυνηγός. Ο παραγωγός της ταινίας έχει δηλώσει ότι "στην πραγματικότητα, πιασίματα συνέβησαν σε γεννήσεις, κηδείες, κατά τη διάρκεια της σύλληψης παιδιού από ένα ζευγάρι, κλπ". Αν και δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που πιάστηκε κάποιος κατά τη διάρκεια μιας γέννας, στην ταινία, η σύζυγος του χαρακτήρα του Ed Helm βρίσκεται στο δωμάτιο του νοσοκομείου γεννώντας καθώς μπαίνει στο δωμάτιο ο χαρακτήρας του Jon Hamm και τον πιάνει. Όμως, η ταινία δεν παρουσιάζει ένα πραγματικό πιάσιμο που συνέβη όταν μία από τις συζύγους των φίλων ήταν στο νοσοκομείο για χημειοθεραπεία. "Ήρθαν γύρω του για να τον στηρίξουν, και τον έπιασαν", λέει ο παραγωγός.

... η τελευταία σελίδα του τετρασέλιδου συμβολαίου που έχουν υπογράψει και οι δέκα φίλοι. Όλο το συμβόλαιο εδώ

Εκτός από το να πετάνε με αεροπλάνα σε ολόκληρη τη χώρα και να μπαίνουν σε σπίτια στη μέση της νύχτας, οι παίκτες έχουν κρυφτεί σε πορτ μπαγκάζ, έχουν φορέσει περούκες και ψεύτικα μουστάκια, ενώ ένας από τους "κυνηγός" μεταμφιέστηκε σε γιαγιά και ένας άλλος παρίστανε τον άστεγο.

Αριστερά, ο Joey Caferro μεταμφιεσμένος σαν γιαγιά. Δεξιά, ο χαρακτήρας του Ed Helms σαν γιαγιά ενώ τον αναποδογυρίζει (δε συνέβη ποτέ στο πραγματικό παιχνίδι) ο χαρακτήρας του Jeremy Renner

Όλο αυτό το κυνηγητό δε θα μπορούσε να μην έχει τραυματισμούς. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο ιερέας (σήμερα) Sean Raftis πέταξε περίπου 1300 χλμ από το Σιάτλ στο Σαν Φρανσίσκο, απλά και μόνο για να πιάσει κάποιον, ώστε να πετάξει από πάνω του τον "μανδύα της ντροπής", όπως το αποκαλούν. Κουλουριάστηκε στο πορτ μπαγκάζ του νέου αυτοκινήτου του φίλου του και πήγαν μπροστά από το σπίτι του Joe Tombari, έναν από τους παίκτες. Ο φίλος του Sean φώναξε τον Joe να βγει για να δει το νέο του αυτοκίνητο. Ο Joe και η σύζυγός του βγήκαν και όταν άνοιξε το πορτ μπαγκάζ, ο Sean Raftis έπιασε τον Joe. Η σύζυγός του ξαφνιάστηκε τόσο που σκόνταψε στο κράσπεδο και έσχισε έναν σύνδεσμο στο γόνατό της. "Ακόμα νιώθω άσχημα γι' αυτό", λέει ο Sean. "Αλλά έπιασα τον Joe".

Όμως, ένας πιο σοβαρός τραυματισμός συνέβη στον Jeremy Renner. Την τρίτη ημέρα των γυρισμάτων, γυριζόταν μια επικίνδυνη σκηνή και ο Renner έσπασε τον δεξιό αγκώνα και τον αριστερό καρπό ταυτόχρονα. Έπρεπε να πέσει από μια στοίβα από καρέκλες και στη συνέχεια να τρέξει, αλλά οι καρέκλες δεν έπεφταν και κατέληξε να πέσει από ύψος 6 μέτρων, βάζοντας τα χέρια του για να μετριάσει την πτώση.

Αριστερά, ο Joey Caferro με ψεύτικο μουστάκι. Δεξιά, ο χαρακτήρας του Ed Helms

Οι φίλοι και οι ηθοποιοί της ταινίας δεν συναντήθηκαν ποτέ πριν ή κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Το cast δεν γνώρισε τους πραγματικούς φίλους μέχρι την πρεμιέρα της, τον Ιούνιο του 2018, λίγες μέρες πριν βγει στους κινηματογράφους.

από: historyvshollywood

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου