Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Το σπίτι που η μικρή Νίνα Σιμόν έμαθε πιάνο


Στις 21 Φεβρουαρίου του 1933, σε ένα φτωχικό, ξύλινο σπίτι στην πόλη Τράιον της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ, γεννήθηκε ένα μωρό. Το όνομά του ήταν Γιουνίς Κάθλην Γουέημον (Eunice Kathleen Waymon), που μεγαλώνοντας θα γινόταν Νίνα Σιμόν, η πασίγνωστη τραγουδίστρια, στιχουργός και πιανίστρια (οι ειδικοί την κατατάσσουν στους καλλιτέχνες της τζαζ μουσικής, η ίδια δεν αποδέχτηκε ποτέ αυτήν την τυποποίηση) και πολέμιος του κινήματος των Πολιτικών Δικαιωμάτων. Σε αυτό το σπίτι των τριών δωματίων, σε ηλικία τριών ετών, έμαθε μόνη της να παίζει πιάνο.



Το σπίτι ανακαινίστηκε πριν από δεκαετίες

Μέχρι πρόσφατα, πολλοί ντόπιοι της μικρής πόλης στους πρόποδες της οροσειράς των Κυανών Ορέων (Blue Ridge Mountains), δεν είχαν ιδέα ότι αυτό το κακοδιατηρημένο σπίτι είχε φιλοξενήσει κάποτε μια από τις πιο διάσημες τραγουδίστριες του 20ού αιώνα.


Η οδός Thirty East Livingston ήταν ένα από τα λίγα σπίτια στην πόλη που έμεινε η οικογένεια σε όλη τη δεκαετία του 1930. Το σπίτι βρισκόταν στην καρδιά της μικρής αφροαμερικανικής κοινότητας της πόλης, και στέγαζε τους γονείς τα οκτώ παιδιά τους -η Σιμόν ήταν το έκτο παιδί. Σε αυτό το σπίτι, η Σιμόν άρχισε να διακρίνει ως ταλαντούχος μουσικός -τόσο πολύ, που οι λευκοί γείτονές της μάζεψαν χρήματα για να πληρώσουν τα μαθήματα πιάνου και να την στείλουν σε ιδιωτικό σχολείο.


Σήμερα, υπάρχουν ρωγμές στην οροφή και τους τοίχους, ενώ το δάπεδο είναι σάπιο και καταρρέει. Αλλά παρά το ότι είναι ερείπιο, παραμένει όρθιο σε αντίθεση με άλλα σπίτια, όπως εκείνο που μεγάλωσε ο Μάλκολμ Χ, που έχουν χαθεί εδώ και πολύ καιρό και στη θέση τους βρίσκονται πινακίδες που αναφέρουν τι υπήρχε κάποτε εκεί.


Το 2016, το σπίτι δόθηκε προς πώληση. Τότε το αγόρασαν τέσσερις Αφροαμερικανοί καλλιτέχνες: ο ζωγράφος Άνταμ Πεντλετον (Adam Pendleton), ο γλύπτης και ζωγράφος Ρασίντ Τζόνσον (Rashid Johnson), η σκηνοθέτης Έλλεν Γκαλλάγκερ (Ellen Gallagher) και η ζωγράφος Τζούλι Μεχρετού (Julie Mehretu). Οι τέσσερίς τους ενώθηκαν για να το σώσουν και να διατηρήσουν τη σύνδεση με την τραγουδίστρια, αγοράζοντάς τον ως συλλογικό έναντι 95.000 δολαρίων το 2017.


Ακόμα παραμένει υπό συζήτηση τι σκοπεύουν να κάνουν με το σπίτι. Οι καλλιτέχνες δεν ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ένα μουσείο, όπως λένε.

Άγαλμα της Σιμόν στην πόλη Τράιον

Για την ιστορία, ένα περιστατικό στην παιδική ηλικία της Σιμόν συνέβαλε στη μετέπειτα ανάμειξή της στο κίνημα για τα Πολιτικά Δικαιώματα: στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση στο πιάνο, σε ηλικία δέκα ετών, οι γονείς της, οι οποίοι είχαν πιάσει θέσεις στην πρώτη σειρά, υποχρεώθηκαν με τη βία να μετακινηθούν, για να καθίσουν Λευκοί. Επίσης, το 1954 άρχισε να εμφανίζεται σε νυχτερινό κέντρο της Ατλάντικ Σίτυ με τα καλλιτεχνικό όνομα "Νίνα Σιμόν". Το "Νίνα" -στα ισπανικά "κορίτσι"- ήταν το παρατσούκλι που της κόλλησε ο φίλος της, ενώ το "Σιμόν" προήλθε από το όνομα της Γαλλίδας ηθοποιού Σιμόν Σινιορέ.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου