Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Catherine Crowe, η γυναίκα που χρησιμοποίησε πρώτη τη λέξη "Poltergeist"

 
"They' re here". Ίσως είναι μια από τα πιο διάσημες ατάκες σε ταινίες, που ειπώθηκε από τη νεαρή Heather O'Rourke στο θρίλερ υπερφυσικού "Poltergeist" του 1982. Η λέξη δεν είναι αγγλική και, παρ' όλο που η ταινία σε παραγωγή Στίβεν Σπίλμπεργκ έκανε πολλά για να τη διαδώσει, ήταν η μελετήτρια των παραφυσικών θεμάτων Catherine Crowe που την εισήγαγε πρώτη στη αγγλική γλώσσα.
 
 
 
Το 1848, η Crowe δημοσίευσε το The Night-Side of Nature: or Ghosts and Ghost-Seers, μια από τις πρώτες απόπειρες -αν όχι η πρώτη- για εξαντλητική καταγραφή όλων των ειδών τεκμηριωμένων υπερφυσικών εμπειριών. Ήταν μια συλλογή από φαντάσματα, επισκέψεις στο κρεβάτι του θανάτου, εμφανίσεις και οτιδήποτε άλλο δεν εξηγείται εύκολα από την επιστήμη.
 
Catherine Crowe - πηγή

Γεννημένη στο Κεντ το 1790, το 1833 έφυγε από έναν δυστυχισμένο γάμο και εγκαταστάθηκε στο Εδιμβούργο για να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στο να βγάλει τα προς το ζην από τη μυθοπλασία. Με πολλά μυθιστορήματα και διηγήματα στο ενεργητικό της, αλληλογραφούσε με τον Κάρολο Ντίκενς. Σύμφωνα με μια ιστορικό, η Crowe παρουσίασε ως πρωταγωνίστρια μια γυναίκα ντετέκτιβ, κάτι σπάνιο στην αστυνομική λογοτεχνία της εποχής.

Στη μη μυθοπλασία Night-Side, η Crowe χρησιμοποίησε δύο γερμανικές λέξεις: "poltergeist" και "doppelgänger". Το poltergeist αναφέρθηκε σε ένα άτακτο πνεύμα. Poltern σημαίνει "χτυπώ", ενώ geist "πνεύμα". Ως εκ τούτου, ένα poltergeist ήταν ένα πνεύμα που χτυπούσε, ή κάποιος που προσπαθούσε να κάνει γνωστή την παρουσία του μέσω κακού. Το "Doppelgänger", από το "doppel" που σημαίνει "διπλό" και το "ganger" που σημαίνει "επισκέπτης", αναφερόταν σε ένα πνεύμα που ήταν το αντίγραφο ενός ζωντανού ανθρώπου.
 
Καλλιτεχνική απεικόνιση δραστηριότητας poltergeist που πιστώνεται στην Thérèse Selles, μια 14χρονη υπηρέτρια σε μια οικογένεια στο Cheragas της Αλγερίας. Από το γαλλικό περιοδικό La Vie Mysterieuse το 1911 - πηγή

Λίγο μετά την έκδοση του The Night-Side, η Crowe αντιμετώπισε προβλήματα ψυχικής υγείας. Μια περίοδος "παραληρητικής" συμπεριφοράς την εξοστράκισε από μια κοινωνία που ήταν ανεπαρκώς εξοπλισμένη ώστε να κατανοήσει την ψυχική ασθένεια. Μια πιθανή αναφορά που επανέλαβε ο Ντίκενς ήταν ότι βρέθηκε γυμνή και πίστευε ότι ήταν αόρατη. Χάθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας και πέθανε το 1872 σε ηλικία 82 ετών.

Όμως η κληρονομιά της είναι εντυπωσιακή. Ο Ντίκενς παραληρούσε για το Night-Side, αποκαλώντας το "μια από τις πιο εξαιρετικές συλλογές" φαινομένων φαντασμάτων που δημοσιεύτηκαν. Πούλησε 16 εκδόσεις, συμβάλλοντας αναμφίβολα στη διάδοση της χρήσης της λέξης "poltergeist" στα αγγλικά και τελικά, κατέληξε να γίνει ο τίτλος μιας κλασικής ταινίας τρόμου της δεκαετίας του '80.
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου