Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Ο τάφος του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

 
Ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης του συγγραφέα που μας χάρισε τη Μικρή Γοργόνα, το Ασχημόπαπο και πολλά ακόμα αγαπημένα παραμύθια.
 
 
 
Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είναι ο πιο διάσημος συγγραφέας της Δανίας, με παραμύθια του -όπως το Ασχημόπαπο και η Μικρή Γοργόνα- να έχουν εκδοθεί σε όλο τον κόσμο. Ο συγγραφέας γεννήθηκε στο Όντενσε και ήταν ο γιος ενός τσαγκάρη και μιας πλύστρας. Στα 14 του, μετακόμισε στην Κοπεγχάγη, την οποία πλέον θα αποκαλούσε πατρίδα για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Αν και του άρεσε να ταξιδεύει -το μεγάλο δερμάτινο μπαούλο που κουβαλούσε σε αυτά τα ταξίδια εκτίθεται στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης- δεν εγκαταστάθηκε ποτέ πουθενά αλλού.
 

Ο Άντερσεν πέθανε στις 4 Αυγούστου του 1875, σε ηλικία 70 ετών. Ο συνθέτης J.P.E. Hartmann ήταν στενός φίλος του και ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που επισκέφτηκαν τον συγγραφέα πριν από το θάνατό του. Για αρκετά χρόνια, η υγεία του Άντερσεν χειροτέρευε και οι δυο τους φέρεται να συζήτησαν ποια μουσική θα έπαιζε στην κηδεία του.
 
Επτά μέρες αργότερα, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας στην Κοπεγχάγη, τελέστηκε η κηδεία του συγγραφέα. Τάφηκε στο νεκροταφείο Assistens, όπου αρχικά μοιραζόταν ένα ταφικό οικόπεδο με τον φίλο του Edvard Collin και τη σύζυγό του Henriette. Το 1914, η ταφόπλακα των Collin μεταφέρθηκε σε άλλο νεκροταφείο και τοποθετήθηκε μια νέα ταφόπλακα, αλλά περιελάμβανε μόνο το όνομα του Άντερσεν και τις ημερομηνίες γέννησης και θανάτου του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου