Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Μια γαμήλια τούρτα που διατηρείται από την Βικτωριανή Εποχή


Ψημένη το 1898 και σχεδόν ακόμα άψογη, θεωρείται η παλαιότερη πλήρης γαμήλια τούρτα στον κόσμο και σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Willis στο Χαμπσάιρ της Αγγλίας.
 
 
 
Πολύ σπάνια επιβιώνει μια τούρτα από κάποια γιορτή, και ίσως ακόμα πιο σπάνια μια γαμήλια τούρτα, όπως δηλαδή συμβαίνει με μια περίτεχνη γαμήλια τούρτα, τεσσάρων επιπέδων, που παραμένει άθικτη από το 1898 που φτιάχτηκε.

Η τούρτα έγινε όταν ο Charles H. Philpott και η σύζυγός του που άνοιξαν το οικογενειακό τους αρτοποιείο -το C.H. Philpott, Baker and Confectioner- στην
κωμόπολη Μπεϊσινγκστόουκ στη νότια κεντρική Αγγλία. Μετά από το άνοιγμα του αρτοποιείου και για 66 χρόνια, οι Philpott είχαν την τούρτα στην βιτρίνα του καταστήματός τους και, το 1964 όταν το έκλεισαν, την πήραν σπίτι τους. Το 1995, σχεδόν έναν αιώνα αφότου ψήθηκε και παρουσιάστηκε η τούρτα, η κόρη των Philpott την δώρισε στο τοπικό Μουσείο Willis.
 
Το ράγισμα που υπέστη από τον βομβαρδισμό της περιοχής στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
 
Όπως είναι φυσικό, η τούρτα φέρει τα σημάδια του χρόνου. Το 1940, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη του Μπεϊσινγκστόουκ βομβαρδίστηκε. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, το κέντρο της πόλης όπου βρισκόταν το αρτοποιείο, χτυπήθηκε από βόμβα, η οποία προκάλεσε μεγάλη ζημιά. Και όμως, η φαινομενικά εύθραυστη γαμήλια τούρτα, που τότε πλησίαζε ήδη τον μισό αιώνα από την δημιουργία της, υπέστη μόνο ένα ράγισμα. Αυτή η ρωγμή παραμένει η μοναδική ατέλειά της, εκτός από τον αποχρωματισμό -που προέκυψε με την ηλικία- και τη διαρροή ζάχαρης στο λευκό γλάσο.

Μετά από τη δωρεά, η ομάδα του μουσείου προχώρησε σε δοκιμές συντήρησης, οπότε διαπιστώθηκε ότι -ακόμα και μετά από περισσότερο από έναν αιώνα- παραμένει ακόμη υγρή στο εσωτερικό της. Αν και αυτό είναι ένα εντυπωσιακό παράδειγμα της ποιότητάς της, η ομάδα του μουσείου χρειάστηκε να καταβάλει προσπάθειες για να την στεγνώσει ώστε για να αποτραπεί να γίνει πιο εύθραυστη στο μέλλον. Στη συνέχεια, η ομάδα έγχυσε μια ουσία που μοιάζει με κόλλα για να την ενισχύσει.
 
 
Σήμερα, η τούρτα εκτίθεται στο μουσείο, υπό συνεχή παρακολούθηση για να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει ανέπαφη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου