Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Το Ασανσέρ της Σμύρνης

 
Αυτός ο ανελκυστήρας χτίστηκε το 1907 για να συνδέσει δύο γειτονιές που χωρίζονται από έναν απότομο, βραχώδη γκρεμό.
 
 
 
Στην ιστορική πόλη της Σμύρνης, ο πύργος "Asansör" (Ασανσέρ) βρίσκεται πάνω από την ακτή του Αιγαίου. Χρονολογείται από το 1907 και διατηρεί μεγάλο μέρος της ρετρό εμφάνισής του, αν και χάρη στη σύγχρονη αποκατάσταση, από το 1985, λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια αντί για ατμό.
 

Η θεά από την κορυφή του ασανσέρ - πηγή
 
Ο ύψους 58 μέτρων ανελκυστήρας κατασκευάστηκε από γεωγραφική ανάγκη, καθώς η Σμύρνη είναι μια πόλη με ανηφόρες και κατηφόρες, απότομες πλαγιές και βραχώδεις γκρεμούς. Συνδέει δύο συνοικίες της πόλης, την παραθαλάσσια περιοχής της Μελαντίας ή Καρατάσι (Karataş) και την υπερυψωμένη περιοχή του Χαλίλ Ριφάτ Πασά (Halil Rıfat Paşa). Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η περιοχή χρησιμοποιήθηκε ως λατομείο, και η πάνω συνοικία βρισκόταν στην κορυφή ενός ψηλού βράχου, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη την αναρρίχηση από την παραλιακή περιοχή από κάτω.
 
Η κάτω είσοδος - πηγή

Η πάνω είσοδος και το μπαλκόνι - πηγή
 
Αρχικά, οι Οθωμανοί κατασκεύασαν μια απόκρημνη σκάλα 155 σκαλιών, γνωστή ως τα "Σκαλιά του Καρατάσι", για να διευκολύνουν τη διέλευση. Κοντά στα σκαλιά εγκαταστάθηκε η εβραϊκή οικογένεια Ντεβιντασλαρίν Μερντιβένι και το αρχοντικό της βρισκόταν δίπλα από την κορυφή των σκαλιών στο Καρατάσι. Στο κάτω μέρος της σκάλας βρισκόταν το αρχοντικό που ανήκε σε έναν εύπορο έμπορο, τον Νισίμ Λεβί Μπαϊρακλιόγλου. Φαίνεται πως, όταν μια μέρα, ο -μάλλον αρκετά μεγάλος σε ηλικία- πατέρας της οικογένειας Ντεβίντας έπεσε από τις σκάλες του Καρατάσι και έσπασε το πόδι του, ο φίλος του, Νισίμ Λεβί, είχε την ιδέα της δημιουργίας ενός ανελκυστήρα παρόμοιου με αυτούς που είχε δει σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του. Ο πύργος του ανελκυστήρα κατασκευάστηκε με τούβλα που εισήχθησαν από τη Μασσαλία. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1907 και ο πύργος είχε δύο ανελκυστήρες. Μέχρι την πώλησή του το 1942, έτυχε καλής υποδοχής από το κοινό και τα περισσότερα από τα κέρδη του δωρίζονταν στο Εβραϊκό Νοσοκομείο του Καρατάσι. Χάρη στον ανελκυστήρα η διέλευση έγινε πολύ πιο γρήγορη και ασφαλής, ενώ παράλληλα διευκολύνθηκε σημαντικά η μεταφορά αγαθών, η οποία ήταν αδύνατη από τις σκάλες του Καρατάσι. 
 
Η αίθουσα της εισόδου - πηγή
 
Σήμερα, ο πύργος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς πόρους της Σμύρνης, προσφέρει βόλτες με ασανσέρ, καθώς και εκπληκτική θέα στην όμορφη πόλη από ένα ωραίο μικρό καφέ στον τελευταίο όροφο.
 

από: atlas obscura με πληροφορίες από: wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου