Στις 11:02 το πρωί της 9ης Αυγούστου του 1945, ρίπτεται η δεύτερη ατομική βόμβα των Αμερικανών, αυτή την φορά στο Ναγκασάκι.
Η βόμβα έπεσε 1.640 πόδια μακριά από τον καθεδρικό ναό Urakami. Αν και το κτήριο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, υπάρχουν μερικά απομεινάρια της εκκλησίας. Ένα από αυτά είναι το ξύλινο κεφάλι ενός αγάλματος της Παναγίας, που επέζησε του βομβαρδισμού, και, κάθε 9 Αυγούστου, μεταφέρεται εκτός ναού για μια επιμνημόσυνη πομπή.
Οι Χριστιανοί στην περιοχή Urakami είχαν βιώσει μια μακρά ιστορία βασάνων πολύ πριν τον βομβαρδισμό των Αμερικανών. Εκεί είχαν κρυφτεί πολλοί κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης του Χριστιανισμού στην Ιαπωνία και των διωγμών που προέκυψαν μεταξύ του 17ου και του 19ου αιώνα. Όσοι ήταν ύποπτοι ότι ήταν Χριστιανοί υποβλήθηκαν σε ανακρίσεις και τους έβαλαν να πατήσουν πάνω σε εικόνες του Ιησού ή της Παναγίας για να αποδείξουν ότι δεν ασκούσαν την απαγορευμένη θρησκεία.
Όταν τελικά τον 19ο αιώνα άρθηκε η απαγόρευση, οι ντόπιοι έχτισαν τον καθεδρικό Urakami εκεί που είχαν γίνει πολλές από αυτές τις επαίσχυντες ανακρίσεις. Το αρχικό κτίριο, που ήταν το μεγαλύτερο χριστιανικό οικοδόμημα στην Ανατολική Ασία, ήταν σύμβολο της επιμονής και της αφοσίωσής τους στην πίστη τους.
Ωστόσο, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος το έκανε ερείπια. Τη στιγμή της ατομικής βόμβας, δύο ιερείς και περίπου 30 ενορίτες βρίσκονταν μέσα στην εκκλησία. Σκοτώθηκαν όλοι σχεδόν ακαριαία. Για τα επιζώντα μέλη της εκκλησίας, η τραγωδία ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή συνέπεια πολέμου, ήταν και μια μεγάλη πνευματική απώλεια.
Ο καθεδρικός ναός ξαναχτίστηκε κοντά στο σημείο που βρισκόταν κάποτε ο παλαιός. Σήμερα, τμήματα του αρχικού κτιρίου σώζονται στο Πάρκο Ειρήνης και στο Μουσείο Ατομικής Βόμβας του Ναγκασάκι. Η σωζόμενη κεφαλή της Παναγίας, με το σκοτεινό, κούφιο βλέμμα, είναι ένα από τα λίγα θρησκευτικά κειμήλια που σώθηκαν και βρίσκεται σε ένα ειδικό παρεκκλήσι εντός του καθεδρικού.
Ο ναός Fukusai-ji
Ο ναός Fukusai-ji στέκεται στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, αν και όχι πάντα στη σημερινή του μορφή.
Το 1623 χτίστηκε ο πρώτος ναός στο Ναγκασάκι από εμπόρους από τις βόρειες επαρχίες της Κίνας. Ο Fukusai-ji, ο δεύτερος ναός, χτίστηκε το 1628 από μέλη της κινεζικής κοινότητας του Ναγκασάκι και, εν μέρει χτίστηκε ως απάντηση στην εφαρμογή του αντιχριστιανικού συστήματος "tearuke" που απαιτούσε από τους πολίτες να αποδείξουν τη σχέση τους με έναν βουδιστικό ναό. Οι εξέδιδαν πιστοποιητικά ότι τα μέλη τους δεν ήταν χριστιανοί.
Ο παλιός ναός καταστράφηκε εντελώς όταν έπεσε η ατομική βόμβα στην πόλη και το 1970 χτιστεί ένας νέος, που στέκει μέχρι σήμερα. Εξωτερικά, τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν ένα τεράστιο άγαλμα 60 ποδιών της Κάννον, τον Μποντισάτβα της Συμπόνιας, αλλά και το ίδιο το κτίριο πάνω στο οποίο στέκεται το άγαλμα, το οποίο έχει σχήμα γιγαντιαίας χελώνας. Τόσο η φιγούρα της Κάννον, όσο και το κεφάλι της γιγάντιας χελώνας που ξεπροβάλλει πάνω από την πόρτα, είναι κατασκευασμένα από γυαλιστερό αλουμίνιο δίνοντας στον χώρο μια εντελώς μοντέρνα εμφάνιση παρά την ιστορία του.
Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει ένα εκκρεμές του Φουκώ που αιωρείται πάνω από τα λείψανα 16.500 Ιαπώνων που σκοτώθηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και στον ατομικό βομβαρδισμό της πόλης. Με ύψος 25 μέτρα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα εκκρεμή στην Ιαπωνία. Κάθε μέρα, στις 11:02 το πρωί, σημαίνει μια καμπάνα προς τιμήν των θυμάτων της ατομικής βόμβας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου