Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se7, Vol 339 (-6)


 
 
4 υπέροχα χωριά της Πελοποννήσου πάνω στο κύμα
 

 
Βρίσκονται τόσο "κοντά" μας, όσο κανένα νησί της Ελλάδας και τα υπέροχα ακύμαντα νερά τους σκάνε στις όχθες τους, προσφέροντας σε όλους μας το ιδανικό καλοκαίρι που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη.
Ο λόγος για τέσσερα παραθαλάσσια χωριά της Πελοποννήσου, που προσφέρονται για τις πιο ήρεμες διακοπές χωρίς πλοίο και μάλιστα καταφέρνουν να πείσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη με την αυθεντικότητά και την ανόθευτη ομορφιά τους.
Από τη Λακωνία και την καρδιά της Μάνης ως τη Μεσσηνία, τα υπέροχα αυτά χωριά μπορούν να εντυπωσιάσουν απλά και μόνο με τα υπέροχα χρώματα και την ιωδιούχα μυρωδιά τους και να χαρίσουν σε όλους μοναδικές στιγμές.
Άγιος Νικόλαος, Καρδαμύλη, Αλύπα και Γιάλοβα  τα ονόματά τους, γνωστά σε πολλούς μα και άγνωστα σε άλλους τόσους, υπόσχονται να κλέψουν ένα κομμάτι από την καρδιά σας και να το κρατήσουν παντοτινά δικό τους...
Παρακάτω θα δείτε τη σειρά που εμφανίζονται στο βίντεο τα υπέροχα αυτά μέρη, γιατί όπως έχουμε ξαναπεί, το καλοκαίρι και τη θάλασσα δεν τη βρίσκει κανείς μόνο σε νησί...
 
 
Το άγνωστο ελληνικό νησί σε σχήμα κροκόδειλου με το ναυάγιο και την εξωτική παραλία Πρώτη Μεσσηνίας
 
 
Απολαύστε μια πτήση πάνω από την Πρώτη Μεσσηνίας, ένα ιδιότυπο και πανέμορφο νησί, μια ανάσα από την Μαραθόπολη Μεσσηνίας.
Έχει μόνο μία παραλία, τη Βουρλιά, η οποία διαθέτει τιρκουάζ, εξωτικά νερά και λίγα μέτρα από την παραλία, το ναυάγιο του πλοίου Ανουάρ, μήκους 40 μέτρων, το οποίο βομβαρδίστηκε κατά τον Β. Π.Π. και κείτεται λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στον προφυλαγμένο όρμο της Βουρλιάς.
Το νησί διαθέτει 1 μόνιμο κάτοικο, τον μοναχό του Μοναστηριού της Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου της Γοργοπηγής, που αποτελεί το μοναδικό κτίσμα που υπάρχει στο νησί.
Στο νησάκι μπορεί επίσης κανείς να δει μισογκρεμισμένα σήμερα ασκητάρια, επιγραφές ναυτικών σε βράχια και ερείπια αρχαίας ακρόπολης.
Εκεί είχαν αναζητήσει καταφύγιο κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο τα πλοία των Αθηναίων που κατέβαιναν από τη Ζάκυνθο προς την Πύλο και έπεσαν σε φοβερή τρικυμία.
Κατά την Τουρ κοκρατία, το νησί αποτέλεσε το λημέρι του Μανιάτη Πειρατή Κατούλια, ο οποίος πραγματοποιούσε επιθέσεις σε διερχόμενα ιστιοφόρα.


Αγία Μαρκέλλα Χίου: Ένα μοναστήρι δίπλα σε μαγευτική παραλία


Ανάμεσα στους πολυάριθμους Αγίους, που κοσμούν το τοπικό αγιολόγιο και τη μακρόχρονη εκκλησιαστική ιστορία του μυροβόλου νησιού της Χίου είναι και η Αγία παρθενομάρτυς Μαρκέλλα, που αποτελεί το ευλαβικό καύχημα των απανταχού της Γης Χίων και τον πολύτιμο πνευματικό θησαυρό για χιλιάδες προσκυνητές, που συρρέουν στον τόπο του μαρτυρίου της για να αποδώσουν τον οφειλόμενο σεβασμό στο μεγαλείο και τον ηρωισμό της, αλλά και για να ζητήσουν τη θαυματουργική της...
 
 
Λίμνη Στεφανιάδα, η νεότερη της χώρας
 

Χειμώνας του 1963. Ανατολική Αργιθέα. Μια κατολίσθηση από το βουνό Σμίνικο έφραξε τον ποταμό Στεφανιώτη (παραπόταμο του Αχελώου) και ήταν η αιτία να δημιουργηθεί ένας καλά κρυμμένος παράδεισος. Εδώ ακούς την ησυχία! Η λίμνη Στεφανιάδα βρίσκεται ανάμεσα σε επιβλητικούς ορεινούς όγκους σε υψόμετρο περίπου 750μ και περιβάλλεται κυρίως από πλατάνια.
 
 
Αλκυόνη: Ο πριβέ εξωτικός παράδεισος με τη «σκοτεινή» ιστορία, μιάμιση ώρα από την Αθήνα
 

Πετάμε πάνω από την παραλία Μικρή Αλκυόνη, κοντά στα Στραβά Κορινθίας.
Είναι ένας τόπος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, καθώς έχει τιρκουάζ, πεντακαθαρά νερά και σκεπάζεται από ένα καταπράσινο, πυκνό πευκοδάςσος. Το τοπίο είναι ειδυλλιακό, όμως το μέρος στοιχειώνεται από δύο σκοτεινά στοιχεία:
Κατά πρώτον βρίσκεται πολύ κοντά στο «λημέρι» των Καρχαριών του Κορινθιακού, που είναι οι Αλκυονίδες νήσοι. Πολλές φορές στην περιοχή έχουν βρεθεί καρχαρίες (σκυλόψαρα) ακόμη και στα πολύ ρηχά νερά, τρομάζοντας τους λουόμενους. Τέτοια περιστατικά έχουν κινηματογραφηθεί και μπορείτε να βρείτε σχετικά βίντεο στο Internet.
Κατά δεύτερον βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του «Τέρατος» των Αλκυονίδων (όπως το έχει ονομάσει ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης), του ρήγματος που είχε δώσει τον φοβερό, πολύνεκρο σεισμό της 24ης Φεβρουαρίου 1981, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ στην Αθήνα.
Οι Αλκυονίδες, στην Ελληνική μυθολογία, ήταν 7 Νύμφες, κόρες του γίγαντα Αλκυονέα. Τα ονόματά τους ήταν Αλκίππη, Ανθή, Αστερία, Δριμώ, Μεθώνη, Παλλήνη και Φθονία.
Όταν ο Ηρακλής σκότωσε τον πατέρα τους, λυπήθηκαν τόσο που έπεσαν στη θάλασσα. Η Αμφιτρίτη τις έδειξε συμπόνια και τις μεταμόρφωσε σε αλκυόνες.
Η παραλία είναι πριβέ, καθώς η πρόσβαση δεν είναι πολύ εύκολη. Μπορείτε να την επισκεφθείτε είτε με πεζοπορία από τα κοντινά Στραβά Κορινθίας μέσω του πλούσιου πευκοδάσους είτε δια θαλάσσης, με σκάφος. 
 
 
Βαρδάρης. Η διπλή παραλία με το Σαλονικιώτικο όνομα που απέχει μόλις 30 λεπτά από την Ομόνοια.
 

Στο άκουσμα Βαρδάρης το μυαλό όλων πηγαίνει στην αγαπημένη Θεσσαλονίκη. Τώρα αν σας έλεγαν πως υπάρχει και παραλία με το όνομα Βαρδάρης τότε πιθανότατα όλοι θα την γυρεύατε κάπου στην Χαλκιδική.
Κι όμως η πανέμορφη διπλή παραλία Βαρδάρης βρίσκεται μόλις 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας πολύ κοντά στα Μέγαρα.
Πρόκειται για μια σχετική άγνωστη και ήσυχη παραλία όχι οργανωμένη και εμείς σας την συστήνουμε ανεπιφύλακτα για μια κοντινή και οικονομική καλοκαιρινή εξόρμηση σας.
 
 
Θάλασσα ή ξύλο;


 
Η Παναγία Καταπολιανή πέρα από τον μύθο
 

Πώς ήταν αρχικά το παριανό μεταβυζαντινό μνημείο που αναστηλώθηκε πουριστικά από τον Αναστάσιο Ορλάνδο για να γίνει το έξοχο κτίσμα που θαυμάζουμε σήμερα. - στο: lifo.gr
 
 
Όρος Ζας: Το μυθικό βουνό της Νάξου
 



Οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει τη Νάξο με τις ονειρικές παραλίες, την πλούσια γαστρονομία και τα γραφικά χωριουδάκια στην ενδοχώρα του νησιού. Σε αυτή, όμως, εντοπίζεται και ένα μυθικό βουνό, η θέαση του οποίου προκαλεί δέος και θαυμασμό στον ανίδεο επισκέπτη. Ο λόγος για το Όρος Ζας, το μυθικό βουνό της Νάξου, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πατέρα των θεών, παντοδύναμο Δία, όπως γίνεται αντιληπτό και από την ονομασία του.
Η ψηλότερη κορυφή όχι μόνο της Νάξου, αλλά ολόκληρων των Κυκλάδων, λοιπόν, συναντάται σε υψόμετρο 1.004 μέτρων στην ενδοχώρα του νησιού, νοτιοανατολικά από το χωριό Φιλώτι.
Απόδειξη ότι το συγκεκριμένο βουνό αποτέλεσε κομβικό σημείο κατά την μυθολογία μια αρχαία επιγραφή πάνω σε βράχο που αναφέρει «Βουνό του Δία, προστάτη των προβάτων». - στο: newsbeast.gr
 
 
Στην παραλία Γκλιάτη θα κολυμπήσεις πάνω από μια βυθισμένη πόλη
 

φωτογραφία: apollon_epidavros
 
Δύο ώρες από την Αθήνα σε περιμένει μια μεγάλη ανακάλυψη: ένα μέρος της αρχαίας Επιδαύρου παραμένει βυθισμένο κάτω από τη στάση της θάλασσας, ψιθυρίζοντας τη μεγάλη αίγλη αυτής της πόλης. - στο: oneman.gr
 
 
Κόρφος: Ένα χωριό με μικρό νησί, μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα
 

Ανεξερεύνητο από τους πολλούς, βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της Κορινθίας που βλέπει στο Σαρωνικό και υπήρξε τόπος παραθερισμού γνωστών πολιτικών. - travel.gr
 
 
Γραναντίγια: Η έρημη μεσαιωνική πόλη στην Ισπανία που «ζωντανεύει» κάθε Δεκαπενταύγουστο
 

Οι κάτοικοι και οι απόγονοι τους επιστρέφουν κάθε χρόνο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. - στο: huffingtonpost.gr
 
 
Οι χώρες με τα περισσότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO
 

Ποιες χώρες διαθέτουν στο πολιτιστικό της ενεργητικό τα περισσότερα μνημεία; - στο: must.com.cy
 
 
«Με εξαπάτησαν»: Το ιστορικό λάθος του Κασπάροφ όταν ο αντίπαλος δεν έφαγε το «δηλητηριασμένο» πιόνι του
 

Όλα έβαιναν κατ’ ευχήν για την ανθρώπινη νοημοσύνη. Ο κορυφαίος των ανθρώπων στο είδος είχε πάρει σχετικά εύκολα το πρώτο πολυδιαφημισμένο ματς απέναντι στην ισχυρότερη υπολογιστική μηχανή σκακιού που είχε εμφανιστεί έως τότε, με σκορ 4-2.
Η ικανότητα του γιγαντιαίου τεχνολογικού προϊόντος της IBM να αναλύει 100.000.000 (ναι, 100 εκατομμύρια) κινήσεις το δευτερόλεπτο είχε υποκλιθεί στη στρατηγική ευφυΐα του Γκάρι Κασπάροφ.
Η ομάδα της IMB – τεχνικοί και γκραν μετρ – ρίχτηκαν ξανά με τα μούτρα στη δουλειά. Το τελικό μηχάνημα ήταν ένας υπερυπολογιστής 30 επεξεργαστών, ο οποίος έβαλε σε διάταξη 480 προσαρμοσμένα ολοκληρωμένα κυκλώματα, σχεδιασμένα ειδικά για να παίξουν σκάκι. Η νέα έκδοση της μηχανής είχε υποστεί τεράστια βελτίωση στον τομέα της παράλληλης υπολογιστικής ισχύς σε όλα τα τσιπ. - στο: menshouse.gr
 

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου