Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Το John Lawson House και οι στοιχειωμένες κούκλες του

 
Το John Lawson House στο Wappingers Falls της Νέας Υόρκης, χτίστηκε το 1845 και κάποτε ήταν ένα ανατριχιαστικό τουριστικό αξιοθέατο λόγω των μυστηριωδών μανεκέν που βρισκόντουσαν στην βεράντα του.
 
 
 
Περίπου 80 μίλια βόρεια της πόλης της Νέας Υόρκης, στο γραφικό χωριό του New Hamburg,  στην 9A Main Street βρίσκεται το John Lawson House, ένα περίεργο σπίτι ηλικίας πάνω από 150 χρόνια. Το σπίτι είναι γνωστό για τα μανεκέν σε φυσικό μέγεθος που εμφανίζονταν μυστηριωδώς στην μπροστινή βεράντα, και τα οποία λένε ότι ήταν στοιχειωμένα από πνεύματα νεκρών που έχασαν τη ζωή τους σε δύο τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα κοντά στο σπίτι τον 19ο αιώνα.

Για περίπου μια δεκαετία, καταγράφηκαν παράξενες θεάσεις των μανεκέν, τα οποία φορούσαν περούκες και ρούχα εποχής. Οι τοπικές παραδόσεις υποστηρίζουν ότι ακόμα και η στάση τους σώματός τους άλλαζε, καθώς και τα ρούχα και τα χτενίσματά τους. Ίσως το πιο περίεργο απ' όλα όμως να ήταν ότι ποτέ κανείς δεν είδε κάποιον να τα τοποθετεί.
 
Το σπίτι στον ποταμό Χάντσον
 
Το σπίτι τον Οκτώβριο του 2021 
 
Η οικογένεια Lawson έχει βαθιές ρίζες στο χωριό του New Hamburg, το οποίο, στα μέσα του 1800, ήταν ένα πολυσύχναστο λιμάνι στο ποτάμι και ολόκληρης της περιοχής στην κοιλάδα του ποταμού Χάντσον. Εκείνη την εποχή, οι πλούσιοι κάτοικοι της Νέας Υόρκης άρχισαν να κινούνται βόρεια κατά μήκος του ποταμού για να χτίσουν τις εξοχικές κατοικίες τους, ενισχύοντας τις τοπικές επιχειρήσεις.
 
Το 1845, ο John Lawson, απόγονος μιας από τις πρώτες οικογένειες λευκών αποίκων της περιοχής, έχτισε ένα σπίτι στην ιστορική συνοικία Main Street του χωριού, το οποίο σήμερα είναι ένα από τα παλαιότερα εναπομείναντα σπίτια. Στην υποψηφιότητά του για το Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων το 1987, περιγράφηκε ως το "σπίτι με ένα κεντρικό δωμάτιο, με κεντρικό σταυρωτό αέτωμα, με γύψινους βραχίονες, καμινάδες με στηρίγματα και αψιδωτά παράθυρα".

Λίγο μετά την κατασκευή του, άνοιξε κοντά του ο σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης, ο οποίος, περίπου 20 χρόνια αργότερα, θα ήταν ο τόπος ενός φρικτού ατυχήματος.

Οι ιστορικές τραγωδίες που περιβάλλουν το σπίτι
 

Στη δεκαετία του 1870, με διαφορά έξι χρόνια, συνέβησαν δύο τραγωδίες κοντά στο σπίτι.

Κατά τη διάρκεια της κρύας χειμωνιάτικης νύχτας της 6ης Φεβρουαρίου του '71, ένα εμπορευματικό τρένο με 25 βαγόνια κινούνταν στη σιδηροδρομική γραμμή του ποταμού Χάντσον, μεταφέροντας πετρέλαιο από το Όλμπανι προς το New Hamburg.
 
Εν τω μεταξύ, ένα άλλο επιβατικό τρένο αναχώρησε από τη Νέα Υόρκη με κατεύθυνση βόρεια, προς το Όλμπανι.
 
Όταν το εμπορευματικό τρένο πέρασε κάτω από μια σήραγγα κοντά στο New Hamburg, ένας φύλακας παρατήρησε έναν σπασμένο άξονα που προκαλούσε σπινθήρες κάτω από ένα βαγόνι. Ο άξονας απεμπλάκη, με αποτέλεσμα το βαγόνι να εκτροχιαστεί και να αναποδογυρίσει πάνω στη γραμμή, ενώ ταυτόχρονα πλησίαζε η επιβατική αμαξοστοιχία. Ο μηχανικός του εμπορευματικού κατάφερε να το σταματήσει και διέσχισε τις γραμμές με έναν υπεύθυνο σηματοδοσίας, κρατώντας κόκκινα φανάρια για να προειδοποιήσει το επιβατικό τρένο. Ήταν όμως πολύ αργά. Ο μηχανικός του επιβατικού είδε τα προειδοποιητικά φώτα και προσπάθησε να κάνει όπισθεν, αλλά δεν μπόρεσε να επιβραδύνει αρκετά γρήγορα. Προσέκρουσε στο κατεστραμμένο τρένο που μετέφερε πετρέλαιο, προκαλώντας μια έκρηξη. Η έκρηξη συνέβη περίπου 200 πόδια μακριά από το σπίτι. Κάποιοι επιζώντες ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια, αλλά 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
 
 
Έξι χρόνια αργότερα, στις 3 Μαΐου του '77, γύρω στις 9 το βράδυ, ξέσπασε μια μεγάλη φωτιά στο χωριό, δίπλα στο ποτάμι, καταστρέφοντας επτά οικοδομές γύρω από το σπίτι.

Σύμφωνα με μια μαρτυρία της εποχής, ένας κάτοικος, ο Frank Luyster ανακάλυψε μια φωτιά σε ένα δρομάκι μεταξύ του Madison House και ενός καταστήματος που ανήκει στον Frank Myers . "Ο Luyster προσπάθησε μάταια να σβήσει την φωτιά που μέχρι τότε είχε εξαπλωθεί στο κατάστημα. Το δωμάτιο με την κηροζίνη πήρε φωτιά. Ξαφνικά έγινε μια σφοδρή έκρηξη! Οι ανεξέλεγκτες φλόγες κατάπιαν όλο το κτίριο. Σήμανε γενικός συναγερμός". Οι κάτοικοι της πόλης έφεραν κουβάδες με νερό για να σβήσουν τις φλόγες, αλλά η φωτιά εξαπλώθηκε περισσότερο. Έστειλαν έναν άντρα με άλογο για να φέρει την πυροσβεστική από το κοντινό χωριό Wappingers Falls, που απείχε δύο μίλια μακριά. Εν τω μεταξύ, η φωτιά συνέχιζε να καταστρέφει τις οικοδομές. "Στις 9:45 μ.μ., όλα είχαν τελειώσει", αναφέρει η μαρτυρία. "Η φωτιά συνέχισε να σιγοκαίει όλη τη νύχτα". Ο Myers πίστευε ότι η φωτιά προήλθε από το κατάστημά του, ενώ άλλοι πίστευαν ότι μπορεί να προκλήθηκε από εμπρηστή.

Κάπως έτσι, το John Lawson House σώθηκε από την πυρκαγιά.

Οι θεάσεις των παράξενων μανεκέν
 

Όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα μανεκέν στην μπροστινή βεράντα του σπιτιού, ήταν άγνωστο σε ποιον ανήκει το σπίτι.

Φημολογούνταν ότι οι κούκλες άλλαζαν θέσεις μέρα με τη μέρα, και κυκλοφόρησαν φήμες ότι μερικές φορές κοιτούσαν προς την κατεύθυνση του τρένου του 1871. Με πιο προσεκτική ματιά όμως, το δυστύχημα δε συνέβη στον ποταμό Χάντσον, αλλά λίγο πιο ανατολικά, πάνω από ένα άλλο σημείο, το Wappinger Creek. Δηλαδή, δεν είναι ξεκάθαρο αν η κατεύθυνση που κοιτούσαν τα μανεκέν ήταν στην πραγματικότητα το σημείο της σύγκρουσης.

Φημολογούνταν επίσης ότι είχαν καταληφθεί από πνεύματα νεκρών, ιδιαίτερα από το σιδηροδρομικό ατύχημα και την καταστροφική πυρκαγιά του 1877. Για να γίνουν τα πράγματα πιο απόκοσμα, εμφανίζονταν φορώντας vintage ρούχα και αξεσουάρ όπως καπέλα και μακριά λευκά γάντια.

Μερικές φορές, κρατούσαν αντικείμενα, όπως βιβλία και ένα άδειο κλουβί πουλιών. Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, εξαφανίζονταν για λίγο, και μετά εμφανιζόντουσαν και πάλι.

Και τότε, μια μέρα του Αυγούστου του 2016, τα μανεκέν εξαφανίστηκαν.

Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού που ίσως έστηναν τα μανεκέν
Σύμφωνα με έρευνα, στις 11 Δεκεμβρίου του 2002 (άλλη πηγή αναφέρει ως ημερομηνία πώλησης την 10 Ιανουαρίου 2003), το σπίτι πουλήθηκε. Η επόμενη ημερομηνία πώλησης που αναφέρεται είναι στις 9 Οκτωβρίου του 2015, οπότε πιθανώς πουλήθηκε από τους ανθρώπους που το αγόρασαν το 2002-2003. Αν και μερικές φορές έχει έχει τεθεί για αγοραπωλησία, αλλά τα αρχεία δείχνουν ότι δεν έχει πουληθεί και αυτοί που το αγόρασαν το 2015 το έχουν ακόμα και σήμερα. Με βάση αυτή την έρευνα, πιστεύεται ότι οι άνθρωποι που είχαν το σπίτι από το 2003 έως το 2015 ήταν οι υπεύθυνοι για τα μανεκέν.
 
Το κλειδί βρίσκεται σε δύο γεγονότα. Το ένα είναι ότι τα μανεκέν εξαφανίστηκαν από την 9Α Main Street τον Αύγουστο του 2016. Το δεύτερο είναι ότι το νέο τους σπίτι είναι "κοντά στη Route 9W". Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το σπίτι πουλήθηκε το φθινόπωρο του 2015 σημαίνει ότι τα μανεκέν έφυγαν από το ακίνητο όταν το έφυγαν και οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες. Επιπλέον, υπάρχει μια πηγή, που αναφέρεται ως πρώην γείτονας, και η οποία αναφέρει ότι τα μανεκέν πλέον βρίσκονται στην Route 9W (αν και η πηγή δεν ανέφερε την ακριβή τοποθεσία αλλά περιέγραψε το σπίτι ως μη ορατό από τον κεντρικό δρόμο λόγω της μεγάλης διαδρομής του), εκεί που επίσης είναι "η νέα ιδιοκτησία των πρώην ιδιοκτητών του σπιτιού". Αν κανείς τα συνδυάσει αυτά τα δύο, γίνεται φανερό ότι τα μανεκέν ανήκαν στους προηγούμενους ιδιοκτήτες, εκείνους που αγόρασαν το σπίτι το 2002-3 και που το πούλησαν το 2015.
 
Η απάντηση στο "ποιος" ήταν ίσως το εύκολο μέρος του μυστηρίου. Το δύσκολο μέρος είναι η απάντηση στο "γιατί" και αυτό το μέρος παραμένει άλυτο. Το μυστήριο δημιουργήθηκε σκόπιμα από τους ιδιοκτήτες του σπιτιού; Ήταν κάποιο είδος έργου τέχνης; Ήταν απλώς κάτι που έκαναν για χόμπι;

Μέχρι σήμερα, κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα γιατί τα μανεκέν κάθονταν στην βεράντα ή γιατί άλλαζαν ρούχα. Όπως και ότι κανείς δεν ξέρει αν θα επιστρέψουν ποτέ ξανά στην μπροστινή βεράντα του John Lawson House.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου