Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Τα τείχη της Πόλης του Βατικανού

 
Παρά το ότι τα όρια της πόλης του Βατικανού αποτελούνται από ιστορικές οχυρώσεις, η πόλη-κράτος δεν περιβάλλεται εξ ολοκλήρου από τείχη.



Τα μεσαιωνικά και αναγεννησιακά τείχη αποτελούν το όριο της πόλης του Βατικανού, αλλά δεν το περικλείουν εξ ολοκλήρου.

Ιστορικά, μια περιτειχισμένη πόλης προστατευόταν από πειρατές, επιδρομείς και τα αντίπαλα κράτη. Έτσι, η πόλη του Βατικανού δεν αποτέλεσε εξαίρεση.
 
Χάρτης της Πόλης του Βατικανού - πηγή
 
Η πρώτη μεγάλη οχύρωση της πόλης ολοκληρώθηκε το 852. Μετά από την λεηλασία της Παλαιάς Βασιλικής του Αγίου Πέτρου το 846 από Σαρακηνούς επιδρομείς, ο Πάπας Λέων Δ' διέταξε την κατασκευή ενός τείχους γύρω από την Civitas Leonina, όπως λέγεται στα λατινικά η περιοχή που κάλυπτε τη σημερινή επικράτεια του Βατικανού και την περιοχή Borgo της Ρώμης.
 

Τα ύψους 39 ποδιών Λεώνια Τείχη, όπως έγιναν γνωστά, εκτεινόταν για λίγο λιγότερο από δύο μίλια καθώς περικύκλωσαν τον Λόφο του Βατικανού. Ήταν η πρώτη φορά που η περιοχή ήταν εντελώς περιτειχισμένη. Το 850 με τη νίκη του Λέων Δ' επί των Σαρακηνών στην μάχη της Όστιας, η απειλή πέρασε οπότε άνοιξαν πολλές από τις πύλες της πόλης.
 

Τον 16ο αιώνα, ο Παύλος Γ' και ο Πίος Δ' επέκτειναν και τροποποίησαν τις οχυρώσεις, εν μέρει ως δήλωση πολιτικής ισχύος αλλά και για να προστατεύσουν από την πολιτική βία στη Ρώμη. Περαιτέρω τροποποιήσεις έγιναν μέχρι το τέλος της βασιλείας του Ουρβανού Η' στη δεκαετία του 1640.
 

Αυτά τα ιστορικά τείχη εξακολουθούν να υπάρχουν κατά μήκος του μεγαλύτερου μέρους των ορίων της πόλης του Βατικανού. Όμως, η πόλη-κράτος των 0,44 τετ χλμ απέχει πολύ από το να είναι ένα αδιαπέραστο φρούριο. Για παράδειγμα, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου όπου είναι ζωγραφισμένη μια λευκή γραμμή στο έδαφος και είναι το μόνο όριο, μπορεί να περπατήσει οποιοσδήποτε. Και από τις έξι εισόδους στην πόλη, οι τρεις είναι ανοιχτές στο κοινό.
 

Ακόμη και η Βιβλιοθήκη του Βατικανού, η διάσημη για τα μυστικά της αρχεία και τις αναφορές του Νταν Μπράουν, είναι αρκετά εύκολα προσβάσιμη αν κανείς διαθέτει την κάρτα βιβλιοθήκης του Βατικανού.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου