Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Ο μυστηριώδης θάνατος του Alfred Loewenstein, του πολυεκατομμυριούχου που "έπεσε" από το αεροπλάνο του

Ο Loewenstein ήλεγχε φυτείες καουτσούκ στο Κονγκό, ιδιοκτησίες κάρβουνου στη Γερμανία και ήταν κύριος μέτοχος στο σιδηροδρομικό σύστημα του Βελγίου

Ο Βέλγος χρηματοοικονομικός σύμβουλος Alfred Loewenstein ήταν ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου την εποχή που υποτίθεται ότι έπεσε από το ιδιωτικό του αεροπλάνο στις 4 Ιουλίου 1928, σε ένα περίεργο "ατύχημα" που άφησε τους ειδικούς της αεροπορίας μπερδεμένους.
 
 
 
Η εξαφάνιση του Alfred Loewenstein είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα μυστήρια στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία. Ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο βελγικής καταγωγής τραπεζίτης ήταν η επιτομή της Χρυσής Εποχής. Ένα χρόνο πριν από το οικονομικό κραχ του 1929 που οδήγησε στην Παγκόσμια Οικονομική Ύφεση, εξαφανίστηκε καθώς έπεσε από ένα αεροπλάνο του, όπως λέγεται.

Στις 4 Ιουλίου του 1928, οι Αμερικανοί γιόρταζαν την Ημέρα της Ανεξαρτησία. Ο Loewenstein επιβιβάστηκε στο ιδιωτικό του αεροπλάνο και αναχώρησε από το αεροδρόμιο Croydon στην Αγγλία για να επιστρέψει στις Βρυξέλλες. Ήταν ένα ταξίδι ρουτίνας που έκανε αρκετά συχνά με το ιδιωτικό του αεροπλάνο. Κάποια στιγμή, ο Loewenstein σηκώθηκε για να πάει στην τουαλέτα, αλλά μάλλον μπέρδεψε την πίσω έξοδο του αεροσκάφους με την πόρτα της τουαλέτας.

Ο πιλότος, ο μηχανικός και οι τέσσερις συνεπιβάτες του Loewenstein λέγεται ότι αγνοούσαν τι είχε συμβεί, μέχρι που ο γραμματέας του, Άρθουρ Χότζσον, βρήκε την πίσω έξοδο του αεροπλάνου να χτυπά από τον αέρα. Το μυστήριο του τι συνέβη στον Alfred Loewenstein παραμένει άλυτο μέχρι σήμερα.
 
Η οικονομική άνοδος του Alfred Loewenstein
 
Η τελευταία φωτογραφία του Βέλγου πολυεκατομμυριούχου Alfred Loewenstein 

Γεννημένος στις 11 Μαρτίου του 1877, ο Alfred Léonard Loewenstein καταγόταν από μια μακρά σειρά γαλαζοαίματων τραπεζιτών. Διδαγμένος καλά από τον Γερμανοεβραίο χρηματοοικονομικό σύμβουλο πατέρα του, τον Bernard, ίδρυσε την τραπεζική εταιρεία Société Internationale d'Énergie Hydro-Électrique με έδρα το Βέλγιο, η οποία στόχευε αναπτυσσόμενα έθνη σε όλο τον κόσμο.

Ο Loewenstein, προμηθεύοντας χώρες του τρίτου κόσμου με εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας, έκανε μια περιουσία και επένδυσε σε εμπορεύματα όπως το συνθετικό μετάξι λίγο πριν εκτοξευθούν. Με πάθος για την αεροπορία και εκατοντάδες πτήσεις, βαφτίστηκε ως ο "ιπτάμενος χρηματιστής" του Βελγίου.

Όταν ξέσπασε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Loewenstein ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες στην Ευρώπη και, όταν η βελγική κυβέρνηση εξορίστηκε ως ουδέτερη χώρα μετά την εισβολή της Γερμανίας, πρόσφερε στην κυβέρνηση 50 εκατομμύρια δολάρια χωρίς τόκο για να αγοράσει μόνος του το χρέος της χώρας.

Όταν η προσφορά απορρίφθηκε, μετακόμισε στην Αγγλία και, το 1926, άνοιξε μια εταιρεία χαρτοφυλακίου. Κατά τη διάρκεια της δύσκολης δεκαετίας του 1920, μια και μόνο επένδυση του απέφερε περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια. Πλέον, ζητούσαν την γνώμη του αρχηγοί κρατών και του έδωσαν τον τίτλο του "συνοδού του πιο αξιότιμου Τάγματος του Λουτρού" (βρετανικό τάγμα ιπποτισμού που ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Α' στις 18 Μαΐου του 1725, το όνομα του οποίου προέρχεται από την περίτεχνη μεσαιωνική τελετή για το διορισμό ενός ιππότη, η οποία περιλάμβανε το μπάνιο -ως σύμβολο εξαγνισμού- ως ένα από τα στοιχεία της) από τη βρετανική κυβέρνηση.

Ο Loewenstein έγινε επίσης γνωστός ως ο "μυστήριος άνθρωπος της Ευρώπης" και ο "Βέλγος Άγιος Βασίλης". Ο στάβλος του με τα καθαρόαιμα κέρδισε στους διαγωνισμούς Grande Steeple-Chase de Paris του 1926 και του 1928. Ακριβώς πριν από το θάνατό του, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος φέρεται να εξέταζε κερδοφόρες συμφωνίες στην Αμερική.

Ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου πέφτει από τον ουρανό
 
Μετά από την πτώση του Loewenstein έγιναν δοκιμές στο αεροπλάνο που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κατά λάθος άνοιγμα της πίσω πόρτας στα 1.000 πόδια, πόσο μάλλον στα 4.000, ήταν αδύνατο χωρίς ισχυρή αντίσταση
 
Στις 4 Ιουλίου, ο Loewenstein αναχώρησε για τις Βρυξέλλες. Στην πτήση είχαν δηλωθεί ο πιλότος του, Donald Drew, ο μηχανικός Robert Little, ο υπηρέτης Fred Baxter, ο γραμματέας Arthur Hodgson και οι στενογράφοι Eileen Clarke και Paula Bidalon. Το Fokker Trimotor απογειώθηκε γύρω στις 6 μ.μ.

Όταν το αεροπλάνο ήταν πάνω από τη Μάγχη σε ύψος 4.000 ποδιών, ο Loewenstein είπε ότι ήθελε να πάει στην τουαλέτα. Δεν επέστρεψε ποτέ από το πίσω μέρος του αεροπλάνου και όταν διαπιστώθηκε η απουσία του, ο Drew έκανε άμεση αναγκαστική προσγείωση σε μια παραλία κοντά στη Δουνκέρκη.

Και οι τρεις επιβάτες συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν από τον γαλλικό στρατό που ήταν στην περιοχή. Στις 12 Ιουλίου, το βρετανικό υπουργείο Αεροπορίας πραγματοποίησε δοκιμές στο αεροπλάνο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ήταν αδύνατο να ανοίξει η πίσω πόρτα χωρίς να την κλείσει το ρεύμα αέρος. Μια εβδομάδα αργότερα, κοντά στην Βουλώνη, βρέθηκε το σώμα του Loewenstein μέσα στη θάλασσα.

Τον αναγνώρισαν από το ρολόι χειρός του. Το σώμα του δεν είχε σημάδια επίθεσης. Ένα κάταγμα στο κρανίο και τα σπασμένα οστά του αποδόθηκαν στην πρόσκρουση και ο θάνατός του κρίθηκε ως ατύχημα. Ωστόσο, πολλαπλασιάστηκαν οι θεωρίες ότι είχε σκοτωθεί κατόπιν εντολής των κληρονόμων του ή αυτοκτόνησε πριν καταρρεύσει η αυτοκρατορία του.

"Ακόμα κι αν υποθέσει κανείς ότι είχε χάσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια φράγκα", υποστήριξε ένας φίλος του, "αυτό δε θα τον επηρέαζε να κάνει το άλμα στο κενό".

Πριν από το θάνατό του, ο φίλος των βασιλιάδων και μεγιστάνας ήλεγχε φυτείες καουτσούκ στο Κονγκό, ιδιοκτησίες κάρβουνου στη Γερμανία και ήταν κύριος μέτοχος στο σιδηροδρομικό σύστημα του Βελγίου. Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη ένδειξη για το ακριβώς συνέβη, ο Loewenstein είχε σίγουρα εχθρούς οι οποίοι επωφελήθηκαν από την πτώση του.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου