Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Το πορτρέτο ενός Ιάπωνα σε ένα ολλανδικό ξενοδοχείο

 
Σε ένα ξενοδοχείο στην πόλη Φόλενταμ της Ολλανδίας, υπάρχει το πορτρέτο ενός Ιάπωνα, του κυρίου Κάορ, ο οποίος, εδώ και 40 χρόνια, κάθε εβδομάδα, στέλνει επιστολές στο ξενοδοχείο, το οποίο όμως δεν έχει επισκεφτεί ποτέ.
 
 
 
Στις μέρες μας, δεν είναι πολλοί αυτοί που ασχολούνται με την αλληλογραφία. Πόσο δε ειδικότερα, παραλήπτες που λαμβάνουν επιστολές στις οποίες ο αποστολέας τους ρωτάει τι κάνουν και πώς είναι. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει τα τελευταία 40 χρόνια με το Hotel Spaander στην ολλανδική πόλη Φόλενταμ που λαμβάνει, σχεδόν καθημερινά, μια επιστολή από έναν μυστηριώδη άνδρα στην Ιαπωνία.

Το προσωπικό του ξενοδοχείου έχει συνηθίσει να λαμβάνει ένα πολύχρωμο γράμμα από κάποιον κύριο Κάορ, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ίσως και πιο συχνά. Οι επιστολές περιέχουν πάντα το ίδιο χειρόγραφο μήνυμα:

Αγαπητοί κύριοι:
Πώς είστε και πώς είναι ο καιρός;
Ευχαριστώ πολύ που μου στείλατε κάποιες πληροφορίες τις προάλλες.
Παρακαλώ δώστε τους καλύτερους χαιρετισμούς σε όλα τα μέλη.
Με εκτίμηση
ΚΥΡΙΟΣ. ΚΑΟΡ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ


Για λίγο, το προσωπικό αναρωτήθηκε ποιος ήταν ο κύριος Κάορ και γιατί έστελνε επιστολές στο ξενοδοχείο. Στην αρχή, προσπάθησαν να του απαντήσουν και να κάνουν ερωτήσεις, αλλά το μόνο που πήραν σαν απάντηση ήταν περισσότερα από τα ίδια γράμματα. Τελικά, τα παράτησαν και αποδέχτηκαν το γεγονός ότι θα λαμβάνουν επιστολές. Όλα αυτά μέχρι το 2018, όταν μια ομάδα ρεπόρτερ της εφημερίδας Het Parool που αποφάσισε να ερευνήσει το περίεργο γεγονός.
 

Οι δημοσιογράφοι πήραν συνεντεύξεις από το προσωπικό και συνέκριναν τις επιστολές. Όλες ήταν γραμμένες στο χέρι και είχαν μικρά λάθη και διαφορές. Ήταν επίσης σαφές ότι, με τα χρόνια, ο αποστολέας έχανε τις δεξιότητές του. Εκτός όμως από αυτό, το κείμενο των επιστολών ήταν πανομοιότυπο.

Οι δημοσιογράφοι αποφάσισαν να γράψουν στον άνδρα και να τον ρωτήσουν γιατί το έκανε αυτό και προς έκπληξή τους άρχισαν να λαμβάνουν τις ίδιες επιστολές στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας! Αρχικά, οι επιστολές ερχόντουσαν σε εβδομαδιαία βάση και μετά μειώθηκαν μέχρι που, λίγους μήνες αργότερα, σταμάτησαν. Το προσωπικό της εφημερίδας ανησύχησε και ρώτησε το ξενοδοχείο αν και σταμάτησαν και εκεί οι επιστολές. Εκείνοι όμως εξακολουθούσαν να λαμβάνουν. Ο αποστολέας ήταν καλά.

Μετά από αυτό το περιστατικό, η ομάδα αποφάσισε να κάνει κάτι δραστικό και να επισκεφτεί τον μυστηριώδη άντρα στην Ιαπωνία. Έτσι, έψαξαν τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του αποστολέα. Ο άντρας ήταν απρόθυμος αλλά τελικά δέχτηκε την επίσκεψη και, λίγες εβδομάδες αργότερα, τους καλωσόρισε στο σπίτι του.

Αποδείχθηκε ότι ο κύριος Κάορ είχε πολύ περίεργους λόγους που έστελνε τις επιστολές και οι Ολλανδοί χρειάστηκαν λίγο χρόνο για να το καταλάβουν. Είπε ότι του άρεσε η Ολλανδία και ειδικότερα το ξενοδοχείο. Παραδέχτηκε όμως ότι δεν είχε πάει ποτέ και δε σχεδίαζε να το κάνει. Απλά, έστελνε τα γράμματα επειδή το ξενοδοχείο ήταν στο Φόλενταμ (Volendam, στα ολλανδικά) και τα γενέθλιά του ήταν στις 22 του μήνα.
 

Μετά από μια μακρά συνέντευξη, ο κος Κάορ εξήγησε ότι το αρχικό γράμμα της πόλης, το "V", είναι το 22ο γράμμα του λατινικού αλφαβήτου, γι' αυτό του αρέσουν πράγματα που ξεκινούν με το "V". Επιπλέον, ο πατέρας του γεννήθηκε τη χρονιά του ποντικιού, ή nezumi στα ιαπωνικά, που ακούγεται ελαφρώς όπως το "Ολλανδία" όταν προφέρεται, και επίσης ο κος Κάορ λάτρευε τις φράουλες, ένα φρούτο για το οποίο φημιζόταν η Ολλανδία.

Έγινε σαφές ότι ο κύριος Κάορ ένιωθε ότι είχε έναν δεσμό με το ολλανδικό ξενοδοχείο και δεν υπήρχε κάποιος λόγος που έστελνε τα γράμματα πέρα ​​από το απλό γεγονός ότι του άρεσε να το κάνει. Μετά τη συνέντευξη, ένας καλλιτέχνης μέλος της ομάδας ζωγράφισε το πορτρέτο του κυρίου Κάορ που σήμερα κρέμεται στο ξενοδοχείο.
 

Αν ποτέ κανείς βρεθεί στο Φόλενταμ και επισκεφτεί το Hotel Spaander, θα δει τόσο το πορτρέτο όσο και τα γράμματα, και τα μέλη του προσωπικού θα πουν με χαρά αυτήν την παράξενη ιστορία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου