Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Η αληθινή ιστορία της σειράς "We Own This City" και της ειδικής ομάδας που τρομοκρατούσε τη Βαλτιμόρη

 
Το We Own This City, η νέα μίνι σειρά του HBO Max που κυκλοφόρησε στις 25 Απριλίου, παρουσιάζει μια ειδική μονάδα της αστυνομίας της Βαλτιμόρης (BPD) που έγινε αδίστακτη. Προσαρμοσμένη από το βιβλίο του πρώην δημοσιογράφου της Baltimore Sun, Justin Fenton, με τίτλο We Own This City: A True Story of Crime, Cops, and Corruption (2021), η σειρά εξιστορεί την άνοδο και την πτώση μιας από τις πιο συγκλονιστικές περιπτώσεις αστυνομικής διαφθοράς στην ιστορία της Βαλτιμόρης.
 
 

Η σειρά, που δημιουργήθηκε από κοινού από τους David Simon του The Wire και George Pelecanos, ακολουθεί μια ειδική μονάδα,την Gun Trace Task Force (GTTF), η οποία δημιουργήθηκε το 2007 για να απομακρύνει όπλα και βίαιους εγκληματίες από τους δρόμους της Βαλτιμόρης. Αντ' αυτού, τα μέλη της GTTF έγιναν οι ίδιοι εγκληματίες. Το 2015, η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) άρχισε να ερευνά τη μονάδα, παρακολουθώντας συγκεκριμένα ένα μέλος της, τον Momodu Gondo, ο οποίος πίστευαν ότι συνεργαζόταν με εμπόρους ναρκωτικών και πιθανώς τους βοηθούσε να παρακάμψουν τις κατηγορίες για ναρκωτικά.

Η έκταση της βασιλείας του τρόμου της GTTF στην πόλη της Βαλτιμόρης έγινε ευρύτερα γνωστή το 2017, όταν οκτώ μέλη της μονάδας κατηγορήθηκαν για εκβιασμό, ληστεία και απάτες. Η υπόθεση κινήθηκε όταν η DEA άκουσε τον Gondo να παραδέχεται σε ηχητικό ότι είχε πουλήσει ναρκωτικά. Μόλις τον συνέλαβαν και οι αρχές άρχισαν να ερευνούν ολόκληρη τη μονάδα, έγινε εμφανές το μέγεθος της διαφθοράς της GTTF.

Το We Own This City δείχνει τους αστυνομικούς να κλέβουν ναρκωτικά και χρήματα, τις αρχές να ερευνούν τις ενέργειές τους, αλλά και την τελική πτώση της μονάδας και τους ενόχους να στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου.
 
Η GTTF τρομοκρατούσε την πόλη της Βαλτιμόρης
 
Οι αξιωματικοί της GGTF, πριν φωτογραφίσουν το συγκεκριμένο χρηματοκιβώτιο, έκλεψαν 100.000 δολάρια - πηγή
 
Το φάσμα των εγκλημάτων στα οποία εμπλέκονται οι αξιωματικοί της GTTF είναι συγκλονιστικό. Στόχευαν ύποπτους εμπόρους ναρκωτικών, μετέφεραν πλαστά όπλα σε περίπτωση που πυροβολούσαν άοπλο άτομο για να τα τοποθετήσουν επί τόπου και "φύτευαν" όπλα και ναρκωτικά που είχαν κλέψει σε εγκληματίες.

Σε μια περίπτωση, όπως αποκαλύφθηκε στο δικαστήριο, οι αστυνομικοί πήραν τα κλειδιά του σπιτιού κάποιου, βρήκαν πού ζούσε και έκλεψαν 100.000 δολάρια από το χρηματοκιβώτιό του. Σε ένα περιστατικό το 2016, σταμάτησαν και συνέλαβαν ένα ζευγάρι που έφευγε από μια αποθήκη, παρόλο που δεν υπήρχαν στοιχεία ότι το ζευγάρι είχε διαπράξει κάποιο έγκλημα. Όταν δε έμαθαν ότι το ζευγάρι είχε 40.000 δολάρια σε ένα σπίτι έξω από την πόλη, πήγαν στο σπίτι και πήραν τα μισά από αυτά.

Το 2015, εν μέσω διαμαρτυριών μετά τη δολοφονία του Freddie Gray, ένας αξιωματικός της GTTF φέρεται να απέτρεψε τη λεηλασία που συνέβαινε σε ένα φαρμακείο. Ωστόσο, όταν καθάρισε τη σκηνή, έκλεψε φάρμακα, τα έδωσε σε έναν έμπορο ναρκωτικών και μοίρασε τα κέρδη από την πώλησή τους στον έμπορο.

Ορισμένοι αξιωματικοί της GTTF παραδέχτηκαν στο δικαστήριο ότι οδηγούσαν γρήγορα κατευθείαν πάνω σε ομάδες ανθρώπων στο δρόμο και την τελευταία στιγμή "έπεφταν" στα φρένα. Αυτό το έκαναν για να δουν ποιος θα έτρεψε να φύγει από την ομάδα, τον οποίον κυνηγούσαν και τον συνελλάμβαναν. Κάτι τέτοιο μπορούσαν να το κάνουν από 10 μέχρι και 20 φορές τη νύχτα ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και 50 φορές μέσα σε μια νύχτα. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής τους, οι αστυνομικοί παραδέχτηκαν επίσης ότι έβαλαν παράνομες συσκευές παρακολούθησης στα αυτοκίνητα ύποπτων εμπόρων ναρκωτικών, ώστε να μπορούν να ληστεύουν τα σπίτια τους και να πουλάνε τα όπλα ή τα ναρκωτικά που έβρισκαν.

Πιστεύεται ότι, συνολικά, η GTTF έκλεψε τουλάχιστον 300.000 δολάρια, 19,5 κιλά μαριχουάνας, 800 γραμμάρια ηρωίνης, 3 κιλά κοκαΐνης και κοσμήματα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.
 
Το We Own This City δείχνει τι συνέβη με την GTTF
 
Το 2016, ο Wayne Jenkins (αριστερά), που τον υποδύεται ο Jon Bernthal (δεξιά), έλαβε ένα χάλκινο αστέρι για τη διάσωση τραυματισμένων αξιωματικών κατά τη διάρκεια των ταραχών το προηγούμενο έτος - πηγή
 
Όπως παρουσιάζει η σειρά, έξι από τα οκτώ μέλη της GTTF -οι Thomas Allers, Wayne Jenkins, Momodu Gondo, Evodio Hendrix, Jemell Rayam και Maurice Ward- δήλωσαν ένοχοι για μια σειρά από κατηγορίες και καταδικάστηκαν. Οι άλλοι δύο -ο Daniel Hersl και ο Marcus Taylor- δήλωσαν αθώοι και καταδικάστηκαν το 2018.

Οι Gondo, Ward, Hendrix και Rayam συμφώνησαν να συνεργαστούν με το υπουργείο δικαιοσύνης (DOJ) και κατέθεσαν κατά των Hersl και Taylor. Ο Jenkins, ο οποίος ήταν ο αρχηγός της μονάδας, ομολόγησε την ενοχή του για πολλαπλές κατηγορίες -όπως εκβιασμό, ληστεία και παραποίηση αρχείων- και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση, την πιο αυστηρή από όλες τις ποινές. Οι Hersl και Taylor καταδικάστηκαν και οι δύο σε 18ετή κάθειρξη. Οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές από 7 έως 12 χρόνια. Μεταξύ αυτών και ένας αστυνομικός από την Φιλαδέλφειας, τον Eric Snell, ο οποίος στο παρελθόν ήταν μέλος του BPD και είχε δεσμούς με την GTTF.
 
Δύο από τους αξιωματικούς κατέθεσαν ότι ο συγκεκριμένος εξοπλισμός θα χρησιμοποιούνταν για εισβολές σε σπίτια - πηγή
 
Τον Φεβρουάριο του 2022, οι Hendrix και Ward αποφυλακίστηκαν από την ομοσπονδιακή φυλακή όπου είχαν καταδικαστεί σε επταετή κάθειρξη, χωρίς να είναι σαφές γιατί τους χορηγήθηκε πρόωρη αποφυλάκιση.

"Δεν πρόκειται για επιθετική αστυνόμευση, είναι μια εγκληματική συνωμοσία", δήλωσε το 2017 ο τότε εισαγγελέας του Μέριλαντ όταν κατηγορήθηκαν οι αστυνομικοί. "Πρόκειται πραγματικά για ληστείες από ανθρώπους που φορούν αστυνομικές στολές".
 
από: time

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου