Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Όταν ένας πωλητής γατόχορτου υποκίνησε μια "εξέγερση" γατών στη Νέα Υόρκη

 
Το 1909, ο επιχειρηματίας από τη Νέα Υόρκη G. Herman Gottlieb έψαχνε έναν τρόπο να βγάλει γρήγορα χρήματα και τα κατάφερε βρίσκοντας γατόχορτο (Nepeta cataria) -το γνωστό και ως μαγιοβότανο- σε ένα δασώδες τμήμα του Βόρειου Μανχάταν. Αφού γέμισε δύο καλάθια με το φυτό, κατευθύνθηκε στο κέντρο της πόλης του Χάρλεμ, σκοπεύοντας να πουλήσει το προϊόν σε ιδιοκτήτες γατών.
 
 

Αυτό όμως που δεν ήξερε ο Gottlieb ήταν ότι η γειτονιά φιλοξενούσε και πολλές άγριες γάτες με αδηφάγες ορέξεις. Ενώ ο Gottlieb τριγυρνούσε στη γειτονιά, μερικές αδέσποτες γάτες άρπαξαν μερικά φύλλα που είχαν πέσει από το καλάθι του και άρχισαν να περιστρέφονται και να κυλιούνται στο έδαφος. Σύντομα, μαζεύτηκαν ακόμη περισσότερες και "πήδηξαν στα καλάθια του, τρίβονταν στα πόδια του, μύριζαν και γουργούριζαν".

Ο Gottlieb προσπάθησε να τις διώξει τρομάζοντάς τες, αλλά τα επίμονα ζώα δεν έφευγαν. "Όλες τους, από τις γύρω περιοχές, πάλεψαν δυναμικά να μπουν στα δύο καλάθια με γατόχορτο", έγραψαν οι Times. Σύντομα, ο Gottlieb βρέθηκε περιτριγυρισμένος από περίπου 30 με 40 γάτες, καθεμία από τις οποίες ήθελε απεγνωσμένα τα αγαθά του.

Κάποια στιγμή, ο Gottlieb εντόπισε έναν αστυνομικό και σκέφτηκε ότι είχε βρει έναν σύμμαχο ενάντια στις γάτες. Όμως, ο John F. Higgins τον συνέλαβε για υποκίνηση πλήθους. "Γιατί δεν συλλαμβάνεις το γατόχορτο;" τον ρώτησε ο Gottlieb, σύμφωνα με τους Times. "Αυτό μαζεύει το πλήθος. Όχι εγώ".

Ακολουθούμενοι από πολλές γάτες, οι δύο τους έφτασαν σε ένα αστυνομικό τμήμα. Εκεί όμως, οι αρχές δεν μπορούσαν να αποφασίσουν αν ο πωλητής είχε παραβιάσει όντως κάποιο νόμο. "Δεν μπορούμε να τον κρατήσουμε", είπε ο αξιωματικός που έλαβε την αναφορά σύλληψης. "Ο νόμος λέει ότι ένας άνθρωπος δεν πρέπει να προκαλεί συγκέντρωση πλήθους ανθρώπων. Δε λέει τίποτα για γάτες".

"Ο νόμος δεν λέει τίποτα για ανθρώπους", απάντησε ο Higgins. "Λέει 'ένα πλήθος'. Ένα πλήθος από γάτες είναι σίγουρα ένα πλήθος". Καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης, μια γάτα του τμήματος -ο Pete- άρχισε να παλεύει με τις άλλες γάτες που είχαν μπει μέσα. Τελικά, μερικοί αστυνομικοί έδιωξε τις πεινασμένες για το γατόχορτο γάτες.

Τελικά, ο Gottlieb αφέθηκε ελεύθερος, και μάλιστα τον μετέφεραν στο σπίτι του ενώ ακόμα τον κυνηγούσαν μερικές γάτες, που ακολουθούσαν τα ίχνη του εμπορεύματός του.
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου