Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

Οι θησαυροί της μεγαλύτερης βιβλιοθήκης κρασιού

Το pop-up Wine Book του Hugh Johnson 
 
Μια συλλογή στην Καλιφόρνια που είναι ένας θησαυρός βιβλίων και σπάνιων αντικειμένων για το κρασί.
 
 
 
Στη δεκαετία του 1770, οι Ισπανοί αποικιστές άρχισαν για πρώτη φορά να καλλιεργούν σταφύλια σε αυτό που αποκαλούσαν "Νέα Ισπανία". Από τότε, η Καλιφόρνια έχει γίνει μια από τις κορυφαίες οινοποιητικές περιοχές του κόσμου και έχει γίνει ένα σταυροδρόμι αμπελουργικών παραδόσεων από διάφορες χώρες. Για παράδειγμα, η διάσημη ποικιλία σταφυλιού Zinfandel πιθανότατα προέρχεται από την Κροατία, διαδόθηκε ευρέως στη νότια Ιταλία και τελικά έφτασε στην Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1820 μέσω Αυστρίας.

Η ποικιλόμορφη ιστορία της αμπελουργίας στην Καλιφόρνια αντικατοπτρίζεται στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Ντέιβις, στο οποίο βρίσκεται και αυτό που αποκαλείται "η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη κρασιού στον κόσμο".

Στη δεκαετία του 1880, η παραγωγή κρασιού στην Καλιφόρνια αντιμετώπισε το παράσιτο της φυλλοξήρας, το οποίο είχε καταστρέψει τους αμπελώνες της Ευρώπης. Η πολιτεία ανέθεσε επίσημα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια το έργο της βελτίωσης και της προστασίας της ποιότητας των κρασιών της Καλιφόρνια.

Τότε δημιουργήθηκε η βιβλιοθήκη κρασιού. Η συλλογή ξεκίνησε για να υποστηρίξει την έρευνα για την παραγωγή κρασιού και την αμπελοκαλλιέργεια. Σήμερα, περιέχει περίπου 35.000 βιβλία σε 50 γλώσσες, καθώς και ετικέτες κρασιών, αποκόμματα τύπου και την προσωπική αλληλογραφία μερικών από τους σημαντικότερους αμπελουργούς του κόσμου.
 
Δύο φυλλάδια κρασιού από τη συλλογή
 
Το παλαιότερο αντικείμενο της συλλογής είναι ένα χειρόγραφο του 12ου αιώνα, πιθανότατα γραμμένο από τους μοναχούς στο αβαείο του Cercamp στη βόρεια Γαλλία. Το βιβλίο που κάποτε ανήκε στον έμπορο κρασιού και γευσιγνώστη André Simon, απαριθμεί τις υγιεινές ιδιότητες του κρασιού. Το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου μεταγράφηκε από μια ακόμη προγενέστερη πηγή, την Etymologiae του μελετητή και για πάνω από τρεις δεκαετίες Αρχιεπίσκοπος της Σεβίλλης, Ισίδωρου της Σεβίλλης, μια εγκυκλοπαίδεια του 7ου αιώνα.

Η βιβλιοθήκη διαθέτει επίσης το Le débat du vin et de leaue, ένα αντίγραφο του 16ου αιώνα ενός ποιήματος που γράφτηκε ως μια συζήτηση μεταξύ κρασιού και νερού για τις αντίστοιχες αρετές τους. Μια παλαιότερη εκδοχή του ποιήματος ήταν το πρώτο κείμενο για το κρασί που γράφτηκε ποτέ στα γαλλικά.

Ξεφυλλίζοντας κανείς την ψηφιοποιημένη συλλογή της βιβλιοθήκης είναι σαν να μπαίνει σε μια χρονομηχανή. Είναι ένα πολύχρωμο καλειδοσκόπιο εφήμερων. Ετικέτες από τη δεκαετία του 1920, μενού από τη δεκαετία του 1950 και λίστες κρασιών από τη δεκαετία του 1970. Μερικά από τα βιβλία είναι περισσότερο έργα τέχνης -όπως ένα βιβλίο μινιατούρα-ακορντεόν που περιέχει ένα απόσπασμα από την Οδύσσεια του Ομήρου, κρυμμένο μέσα σε ένα φελλό- παρά ενημερωτικοί τόμοι.
 
Ένα μικροσκοπικό βιβλίο, φτιαγμένο από τηn Suzanne Thomas, κρυμμένο μέσα σε ένα φελλό
 
Ωστόσο, ορισμένα από τα πιο ασυνήθιστα αντικείμενα της συλλογής δεν μπορούν να ψηφιοποιηθούν. Για παράδειγμα, τα Αρχεία και οι Ειδικές Συλλογές της βιβλιοθήκης περιέχουν ένα ζευγάρι φθαρμένες μπότες που κάποτε ανήκαν στον πρωτοπόρο γενετιστή φυτών και οινοποιό Harold P. Olmo, οι οποίες κάποτε κρέμονταν στον τοίχο ενός wine bar που ήταν αφιερωμένο στον Olmo στο Davis της Καλιφόρνια και, όταν έκλεισε το κατάστημα το 2019, ένας καθηγητής αμπελουργίας στο UC Davis τις πρόσθεσε στην βιβλιοθήκη.

Κατά τη διάρκεια της 46χρονης καριέρας του, ο Olmo ανέπτυξε περισσότερες από 30 νέες ποικιλίες σταφυλιού, συμπεριλαμβανομένων των Rubired, Ruby Cabernet, Carnelian και Royalty. Ο ίδιος επίσης ξεκίνησε την πρώτη εγκατάσταση καραντίνας της πολιτείας στο UC Davis, επιτρέποντας στους οινοποιούς της Καλιφόρνια να εισάγουν αμπέλια από το εξωτερικό, αποτρέποντας παράλληλα την εξάπλωση παρασίτων και ασθενειών.
 
Λίστα κρασιών του Λευκού Οίκου - πηγή
 
Αυτού του είδους οι προσωπικές σχέσεις είναι σημαντικές για τη λειτουργία του αρχείου καθώς, μερικές φορές, η βιβλιοθήκη προμηθεύεται αντικείμενα από μόνη της, αλλά υπάρχουν και φορές που, διάφοροι εμπλεκόμενοι με το κρασί, δωρίζουν βιβλία, προσωπικά χαρτιά ή έργα τέχνης που σχετίζονται με το κρασί.

Η βιβλιοθήκη διαθέτει ένα κείμενο από το 1608 του Ιταλού αναγεννησιακού λόγιου και πολυμαθή Giovanni Battista Della Porta, με τίτλο De distillatione. Μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τις εικονογραφήσεις του εξοπλισμού απόσταξης του 17ου αιώνα και των μυθικών πλασμάτων του Della Porta, που έκανε ένα τατουάζ.
 
Ένα υπερρεαλιστικό σχέδιο της ποικιλίας Zinfandel, από το 1887
 
Το έργο του Della Porta δεν είναι το μόνο με εκπληκτικές εικονογραφήσεις. Προτού οι φωτογραφίες γίνουν ο τυπικός τρόπος καταγραφής τύπων σταφυλιών, οι ερευνητές ανέθεταν στους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν εικονογραφήσεις φρούτων σε διάφορα στάδια ωρίμανσης, όπως συνέβη με μια εικονογράφηση της ποικιλίας Zinfandel που συμπεριλήφθηκε σε έναν τόμο του 1877 με τίτλο Grapes and Grape Vines of California, που προοριζόταν για παραγωγούς κρασιού που ήταν νέοι στην περιοχή.

Ο κύριος στόχος της συλλογής εξακολουθεί να είναι εκείνος που είχε οριστεί αρχικά από την πολιτεία στη δεκαετία του 1880: να βοηθήσει τους ερευνητές, τους καθηγητές και τους φοιτητές να ερευνήσουν οτιδήποτε σχετίζεται με το κρασί, από τεχνικές ζύμωσης μέχρι συνδυασμούς τροφών. Όπως είναι φυσικό, η συλλογή είναι ανοιχτή και στο ευρύτερο κοινό και συγγραφείς, οινοποιοί ή και λάτρεις του κρασιού, συχνά ζητούν από το προσωπικό να τους βοηθήσει να βρουν τις πηγές που χρειάζονται για την έρευνά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου