Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Η ιστορία των M&M's

 
Η αληθινή ιστορία της ιστορίας των M&M's μοιάζει σαν κάτι από το "Ο Γουίλι Γουόνκα και το εργοστάσιο σοκολάτας"...
 
 
 
"Λιώνουν στο στόμα, όχι στο χέρι!"

Και ποιος δεν έχει ακούσει αυτή την ατάκα και αυτομάτως, το μυαλό του πάει στα M&M's. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως από πού προήλθε το όνομα;

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το διάσημο "M" σημαίνει Mars Incorporated, την εταιρεία που παράγει τα M&M's. Αυτή όμως είναι μόνο η μισή ιστορία. Η πλήρης αλήθεια είναι ότι κάποτε υπήρξαν δύο διάσημοι ζαχαροπλάστες, που και των δυο το επίθετο ξεκινούσε από "M", που ήταν υπεύθυνοι για την παραγωγή της αγαπημένης καραμέλας και των οποίων η ιστορία έληξε με ένα σενάριο τύπου Γουίλι Γουόνκα.
 
Αριστερά, ο Frank Mars, και δεξιά ο Forrest
 
Το 1911, ο Frank C. Mars ίδρυσε στην Τακόμα της Ουάσιγκτον την Mars Incorporated, μια μικρή επιχείρηση ζαχαροπλαστικής. Όταν ήρθε η ώρα να συνταξιοδοτηθεί, φρόντισε να πάρει τη θέση του ο γιος του, ο Forrest Mars Sr., υπό την προϋπόθεση ότι θα περνούσε λίγο χρόνο στο εξωτερικό για να μάθει πώς να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση.

Ο Forrest, ενώ ήταν στο εξωτερικό, είδε Βρετανούς στρατιώτες να τρώνε μικρές καραμέλες σε μέγεθος χαπιού, τα Smarties, που εξωτερικά είχαν ένα σκληρό περίβλημα καραμέλας και μέσα σοκολάτα. Η έκπληξή του ήταν μεγαλύτερη όταν είδε ότι τα ζαχαρωτά άντεχαν στη ζέστη του καλοκαιριού και ήταν τόσο μικρά που ήταν εύκολα στη μεταφορά.

Οπλισμένος με τις νέες του γνώσεις -τις οποίες οικειοποιήθηκε από τη βρετανική εταιρεία H.I. Rowntree & Company- επέστρεψε στις ΗΠΑ για να διεκδικήσει τη θέση του στην εταιρεία του πατέρα του. Εξασφάλισε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την παραγωγή των καραμελών και, δυσαρεστημένος με τον τρόπο που ο πατέρας του διοικούσε την εταιρεία, άρχισε να αναζητά συνεργάτη για το νέο και βελτιωμένο σχέδιο.

Και εδώ μπαίνει το δεύτερο "M".

Όπως ο Forrest, έτσι και ο Bruce Murrie ήταν γιος ενός μεγιστάνα της καραμέλας και προέδρου της Hershey's, του William Murrie, ο οποίος, όπως και ο Φόρεστ, δε συμφωνούσε με τον τρόπο που ο πατέρας του διηύθυνε την εταιρεία του, οπότε έψαχνε κάποιον να συνεργαστεί.

Ο Murrie λοιπόν συνάντησε τον Mars και τα υπόλοιπα ήταν ιστορία. Ο Mars είχε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ο Murrie τη σοκολάτα και έτσι άρχισαν να παράγουν τις πρώτες παρτίδες τους υπό μια νέα εταιρεία, γνωστή ως Mars & Murrie, M&M για συντομία.

Στην αρχή, τα M&M's πωλούνταν αποκλειστικά στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, καθώς τα ζαχαρωτά ήταν ανθεκτικά στη θερμότητα και μπορούσαν να μεταφερθούν εύκολα. Η συνεργασία ήταν επιτυχής και οι καλές κριτικές βοήθησαν να τονωθεί η ζήτηση και να φτάσει η παραγωγή σε υψηλό επίπεδο. Μέχρι και σήμερα, τα Μ&Μ's περιλαμβάνονται στις προμήθειες του στρατού των ΗΠΑ.

Ωστόσο, με το άλμα στις πωλήσεις, ήρθαν οι προστριβές για τους ίδιους τους. Ο Murrie συνειδητοποίησε ότι όσο μεγαλύτερη γινόταν η εταιρεία, τόσο περισσότερο δεν μπορούσε να συνεργαστεί με τον δύσκολο Mars. Τελικά, ο Mars έγινε τόσο ανυπόμονος και ανυποχώρητος, που εξαγόρασε το μερίδιο του Murrie έναντι 1 εκατομμυρίου δολαρίων και τον ξεφορτώθηκε. Στη συνέχεια, επανέφερε την εταιρεία M&M με το όνομα Mars και σταδιακά αντικατέστησε τη σοκολάτα Hershey με μια της δικής του εταιρίας.
 
Αφίσα της Mars σε περίοδο επιχειρήσεων
 
Το 1981, τα M&M's έγραψαν ξανά ιστορία, όταν εκτοξεύτηκαν σε τροχιά με το διαστημικό λεωφορείο Columbia, αποτελώντας την πρώτη καραμέλα στο διάστημα. Τρία χρόνια μετά από αυτό, τράβηξαν ξανά την προσοχή, όταν ονομάστηκαν το επίσημο σνακ των Ολυμπιακών Αγώνων του 1984 στο Λος Άντζελες.

Από την άνοδό τους τη δεκαετία του 1950, τα M&M's δεν έχουν αλλάξει πολύ. Η φόρμουλα έχει παραμείνει σχεδόν ίδια, αν και τα χρώματα και τα γεμίσματα έχουν υποστεί μερικές αλλαγές. Τα πρώτα M&M's ήταν μια απλή σοκολάτα, με το χαρακτηριστικό περίβλημα καραμέλας, το οποίο έβγαινε σε καφέ, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο και μοβ. Σήμερα, υπάρχουν δεκάδες γεύσεις M&M's, όπως φυστικοβούτυρο, μέντα, πρέτζελ και τούρτα γενεθλίων.

Αν και η καραμέλα είναι διάσημη, δεν είναι πολλά γνωστά για την ίδια τη διαδικασία παρασκευής της. Η Mars Incorporated εξακολουθεί να είναι ιδιόκτητη και χρηματοδοτούμενη, και, εδώ και δεκαετίες, κυκλοφορούν διάφορες φήμες.

Για παράδειγμα, υπάρχους φήμες που λένε ότι οι εργολάβοι που προσλαμβάνονταν για την επισκευή μηχανών οδηγούνταν με δεμένα μάτια, ή ότι τα στελέχη μεταμφιέζονται για να συναντήσουν ανταγωνιστές και άτομα εκτός της εταιρίας και ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι εξαιρετικά σκληρή.

Σύμφωνα με τα αρχεία του Frank Mars, ούτε καν οι τραπεζικοί επενδυτές της εταιρείας δεν είχαν πρόσβαση στα οικονομικά αρχεία, μια κατάσταση που μπορεί να συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Φημολογείται ότι η εταιρεία κερδίζει πάνω από 35 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, κάτι που θα τοποθετούσε τους επενδυτές γύρω στο 83 της λίστα Forbes Fortune 500, αλλά, επειδή δεν υποβάλλουν ομοσπονδιακά φορολογικά στοιχεία, δεν έχουν συμπεριληφθεί ποτέ.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου