Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Το συντριβάνι Hochstrahlbrunnen στην Βιέννη

 
Περιμετρικά του σιντριβανιού υπάρχουν 365 μικρότερα σιντριβάνια που αντιπροσωπεύουν τις μέρες του χρόνου.
 
 
 
Το Hochstrahlbrunnen, το όνομα του οποίου μεταφράζεται ως "το σιντριβάνι με τους ψηλούς πίδακες", λειτούργησε πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1873 και στα εγκαίνιά του παρευρέθηκε ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ Α'.
 
 

Το σιντριβάνι κατασκευάστηκε με αφορμή την κατασκευή του πρώτου αγωγού νερού πηγής στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, ένα ορόσημο για την αστική ανάπτυξη και τον πολεοδομικό σχεδιασμό της εποχής. Ο αγωγός έφερε νερό στην Βιέννη κατευθείαν από τις Άλπεις στην περιοχή της Στυρίας, φέρνοντας μαζί του καθαρό νερό και οφέλη για την υγεία για τους κατοίκους της πόλης.
 


Ο αριθμός των σιντριβανιών είναι συμβολικός. Στην περίμετρο του Hochstrahlbrunnen υπάρχουν 365 μικρά σιντριβάνια που αντιπροσωπεύουν τις ημέρες του χρόνου. Διαθέτει επίσης 12 ψηλά σιντριβάνια που αντιπροσωπεύουν τους μήνες του έτους και 24 μικρότερα που αντιπροσωπεύουν τις ώρες της ημέρας. 6 μεσαίου μεγέθους συντριβάνια και το κεντρικό αντιπροσωπεύουν τις ημέρες της εβδομάδας και ακόμη 30 αντιπροσωπεύουν τις ημέρες του μήνα. Όλα αυτά είναι μια αναδιάταξη που έγινε το 1906, καθώς αρχικά, η δομή είχε ένα κεντρικό σιντριβάνι που αντιπροσώπευε τον χρόνο, τέσσερα μικρότερα για τις εποχές και 365 για τις ημέρες.
 

Το σιντριβάνι βρίσκεται μπροστά από το Μνημείο του Κόκκινου Στρατού, χωρίς όμως να έχει κάποιον σκοπό που κατασκευάστηκε εκεί.

Το βράδυ φωτίζεται με φώτα που αλλάζουν χρώμα - πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου