Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Ένας εξαγριωμένος ουρανός πάνω από το όρος Σάστα

φωτογραφία: Ralf Rohner
 
Είναι θυμωμένος ο ουρανός με το όρος Σάστα;
 
 
 
Το όρος Σάστα είναι ένα δυνητικά ενεργό ηφαίστειο στο νότιο άκρο της οροσειράς Κασκέιντ στην Καλιφόρνια. Με υψόμετρο 4.321,8 μέτρα, είναι η δεύτερη ψηλότερη κορυφή της οροσειράς. Το βουνό μαζί με την γύρω περιοχή, αποτελούν μέρος του Εθνικού Δρυμού Shasta-Trinity.

Το βουνό έχει αποτελέσει αντικείμενο ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού μύθων και θρύλων. Συχνά λέγεται ότι κρύβει μια μυστική πόλη κάτω από τις κορυφές της. Σε ορισμένες ιστορίες, η πόλη δεν κατοικείται πλέον, ενώ σε άλλες, κατοικείται από μια τεχνολογικά προηγμένη κοινωνία ανθρώπων ή μυθικών πλασμάτων.

Σύμφωνα με ορισμένους αρχαίους μύθους, στο βουνό πολεμούν τα πνεύματα των επάνω και των κάτω κόσμων και, μερικές φορές, κατά τη διάρκεια εκρήξεων αυτού του τεράστιου ηφαιστείου, είναι αρκετά ενεργά.
 

Ένα τέτοιο δράμα μπορεί να φανταστεί κανείς σε αυτή την εικόνα του ουρανού που τραβήχτηκε στα τέλη Ιουνίου. Πάνω από τη χιονισμένη κορυφή και αριστερά είναι εμφανής η κεντρική ζώνη του Γαλαξία μας, ενώ πάνω και δεξιά φαίνονται οι σύγχρονοι αστερισμοί του Σκορπιού και του Οφιούχου. Στα δεξιά του όρους Σάστα είναι ορατά ο φωτεινός πορτοκαλί αστέρας Αντάρης -ο φωτεινότερος αστέρας στον αστερισμό του Σκορπιού και ένας από τους φωτεινότερους στο νότιο ημισφαίριο του ουρανού- και το πολύχρωμο σύμπλεγμα νεφών του Ρο Οφιούχου. Τέλος, επάνω δεξιά φαίνεται το κόκκινο νεφέλωμα που περιβάλλει τον αστέρα Ζήτα Οφιούχου. Μέσα σε λίγα εκατομμύρια χρόνια, ο Αντάρης, μερικοί αστέρες στα συστήματα Ρο και Ζήτα Οφιούχου πιθανότατα θα εκραγούν ως σουπερνόβα.
 
Η στατική εικόνα της Γης στο σύνθετο λήφθηκε κατά τη διάρκεια της blue hour, ενώ ένα πανόραμα δύο πλαισίων που παρακολουθεί το ουράνιο φόντου τραβήχτηκε αργότερα εκείνο το βράδυ με την ίδια κάμερα και από την ίδια τοποθεσία.

Οι θρύλοι για το όρος Σάστα
 
 
Το όρος Σάστα θεωρείται ως ένα από τα επτά ιερά βουνά του κόσμου και έχουν αναφερθεί -και ακόμα αναφέρονται- πολλοί θρύλοι, από θεάσεις ιπταμένων δίσκων και υπερφυσικά όντα, μέχρι μυστικές σπηλιές γεμάτες χρυσάφι και χρυσούς θόλους. Τα υπερφυσικά όντα είναι οι Λεμούριοι που, πριν από χιλιάδες χρόνια, μετά από την πύρινη καταστροφή της ηπείρου τους και τη βύθισή της στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού, βρήκαν καταφύγιο στο όρος. Πολλά από αυτά τα όντα παρουσιάζονται σε ψυχικά άτομα, αλλά και σε "ανοιχτούς" και "θετικούς" επισκέπτες του όρους και συνομιλούν μαζί τους, διδάσκοντάς τους, αποκαλύπτοντάς τους διάφορα μυστικά ή αναθέτοντάς τους διάφορες "πνευματικές αποστολές".

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
 
Σύμφωνα με τις τοπικές φυλές των ιθαγενών, τους Klamath, το όρος Σάστα κατοικείται από τον πνευματικό αρχηγό Skell, ο οποίος κατέβηκε από τον ουρανό στην κορυφή του βουνού και πάλεψε με το Πνεύμα του Κάτω Κόσμου, τον Llao, που έμενε στο όρος Μαζάμα, πετώντας καυτούς βράχους και λάβα -που πιθανότατα αντιπροσωπεύουν τις ηφαιστειακές εκρήξεις και στα δύο βουνά. Την δεκαετία του 1870, ο συγγραφέας Χοακίν Μίλερ κατέγραψε διάφορους σχετικούς θρύλους.
 
Το όρος Σάστα ήταν το επίκεντρο για θρύλους που δεν προέρχονται από τους ιθαγενείς της Αμερικής, με επίκεντρο μια κρυμμένη πόλη -την Telos- προηγμένων όντων από τη χαμένη ήπειρο της Λεμουρίας. Ο θρύλος προέκυψε από μια αναφορά στην Λεμουρία στη δεκαετία του 1880. Το 1899, ο Φρέντερικ Σπένσερ Όλιβερ δημοσίευσε το "A Dweller on Two Planets", ο οποίος ισχυριζόταν ότι επιζώντες από μια βυθισμένη ήπειρο που ονομάζεται Λεμουρία ζούσαν μέσα στο όρος Σάστα. Οι Λεμούριοι ζούσαν σε ένα σύμπλεγμα από σήραγγες κάτω από το βουνό και περιστασιακά τους έβλεπαν να περπατούν στην επιφάνεια ντυμένοι με λευκές ρόμπες. Το 1931, ο Harvey Spencer Lewis, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Wishar S[penle] Cerve, έγραψε ένα βιβλίο για τους κρυμμένους Λεμούριους του όρους το οποίο, μια βιβλιογραφία για το όρος περιέγραψε ως "υπεύθυνη για την ευρεία δημοτικότητα του θρύλου". Αυτή η πεποίθηση έχει ενσωματωθεί σε πολλές απόκρυφες θρησκείες.
 
Ένας ακόμη θρύλος έχει να κάνει με τον επονομαζόμενο Κόμη του Σεν Ζερμαίν. Σύμφωνα με τον Guy Ballard, ενώ έκανε πεζοπορία στο όρος, συνάντησε έναν άνδρα που παρουσιάστηκε ως Κόμης του Σεν Ζερμαίν και ο οποίος έβαλε τον Ballard στο δρόμο για την ανακάλυψη των διδασκαλιών που θα γινόταν το θρησκευτικό κίνημα "I AM" Activity (Δραστηριότητα της Εγώ Ειμί Παρουσίας)

Τέλος, υπάρχει ο θρύλος του J. C. Brown. Ο Brown ήταν ένας Βρετανός αναζητητής που, το 1904, ανακάλυψε μια χαμένη υπόγεια πόλη κάτω από το όρος. Είχε προσληφθεί από μια αγγλική εταιρεία εξόρυξης για να ψάξει για χρυσό και ανακάλυψε μια σπηλιά που είχε κλίση προς τα κάτω για 18 χιλιόμετρα. Στη σπηλιά, βρήκε ένα υπόγειο χωριό γεμάτο με χρυσό, ασπίδες και μούμιες, μερικές από τις οποίες είχαν ύψος έως και 3 μέτρα. 30 χρόνια αργότερα, ο Brown διηγήθηκε την ιστορία του στον John C. Root, ο οποίος συγκέντρωσε μια ομάδα περίπου 80 ατόμων στο Στόκτον της Καλιφόρνια για να ψάξουν το χωριό. Την ημέρα όμως που επρόκειτο να ξεκινήσουν, ο Brown δεν εμφανίστηκε και από τότε, δεν άκουσε ποτέ τίποτα ξανά γι' αυτόν.

από: apod.nasa, πληροφορίες: wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου