Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se7, Vol 343 (-6)




Απόνησος Αγκίστρι: Η πιο εξωτική παραλία στην Αττική
 

Σε μόλις μια ώρα από την Αθήνα η Απόνησος Αγκιστρίου με το μαγικό της τοπίο θα σας προσφέρει απίστευτες καλοκαιρινές στιγμές, και θα σας κάνει να νομίζετε πως είστε στην Καραϊβική.
Το Αγκίστρι είναι ένα μικροσκοπικό, καταπράσινο νησί, που αποτελεί μια από τις ιδανικότερες και πιο οικονομικές επιλογές για μια σύντομη εκδρομή μακριά από την πόλη. Για να φτάσετε εκεί θα χρειαστεί να πάρετε ένα καράβι από τον Πειραιά και σε περίπου μια ώρα θα είστε εκεί!
Η Απόνησος βρίσκεται σε μια θαυμάσια περιοχή, στη νοτιοδυτική πλευρά του Αγκιστρίου, ξεχασμένη από το χρόνο, διατηρώντας αναλλοίωτη τη φυσική της ομορφιά, όπως ήταν πριν από εκατοντάδες χρόνια.
Πρόκειται για ένα μικρό επίγειο παράδεισο, όπου ο μοναδικός συνδυασμός χρωμάτων σε μεταφέρει σε εξωτικά μέρη, προσφέροντας σου μια μοναδική χαλάρωση και ηρεμία. Τα πεύκα, καταλήγουν σε μικρά επίπεδα βράχια και φθάνουν έτσι μέχρι τα κρυστάλλινα μπλε νερά της θάλασσας.
Το μικρό όρμο της Απονήσου χρησιμοποιούν σαν αγκυροβόλιο μικρά και μεγάλα σκάφη και σε αυτόν υπάρχει επίσης οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες, ομπρέλες, θαλάσσια σπορ και μια ταβέρνα, ενώ δεν υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια
Η πρόσβαση στην Απόνησο είναι εύκολη και γίνεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Κάθε επισκέπτης μπορεί να έρθει ή με δικό του μέσο ή με τα δρομολόγια του τοπικού λεωφορείου που εκτελεί 7 προγραμματισμένες διαδρομές, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ. 
 
 
Τα ''Μετέωρα'' της Βοιωτίας: Μονή Αγίων Θεοδώρων Ζάλτσας
 

Εντυπωσιακό είναι το ασκητήριο των Αγίων Θεοδώρων που βρίσκεται κοντά στην ακρόπολη της αρχαίας Βούλιδος, κτισμένο στην κορυφή ενός κατακόρυφου βράχου
Τα ευρήματα, κυρίως όστρακα και κεραμίδια, κατα την τελευταία ανασυγκρότηση του, μαρτυρούν ότι ο βράχος αυτός κατοικείται συνεχώς από τον 7ο αιώνα π.Χ. Χρησίμευε, στο πέρασμα των αιώνων, σαν παρατηρητήριο της κίνησης των πλοίων που έμπαιναν και έβγαιναν στον Κορινθιακό Κόλπο.
Η παρουσία στην περιοχή του Οσίου Λουκά έγινε αφορμή να εγκατασταθούν στις πλαγιές αυτές του Ελικώνα πολλοί ερημίτες και ασκητές κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Έτσι και στο πλάτωμα του απότομου βράχου εγκαταστάθηκε μικρή αδελφότητα ασκητών, όπως μαρτυρούν το πελεκητό πηγάδι και τα υπολείμματα των κελιών με τις σκαμμένες καπνοδόχους στο βράχο. Οι ασκητές αυτοί επέβλεπαν και καλλιεργούσαν μαζί με άλλους μοναχούς της παρακείμενης Μονής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, τους μεγάλους ελαιώνες, που περιήλθαν αργότερα στη Μονή του Οσίου Σεραφείμ. Οι μοναχοί έμειναν στο βράχο μέχρι τους χρόνους της Επαναστάσεως του 1821, οπότε και ακολούθησαν τους οπλαρχηγούς του αγώνα.
Μέτα την απελευθέρωση και τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους εγκαταλείπεται το ασκητήριο και σχεδόν καταστρέφεται. Το 1994 μια φιλότιμη προσπάθεια δίνει ζωή και πάλι στο χώρο, δημιουργώντας εκεί ένα κέντρο αρχαιολογικών, ιστορικών και θεολογικών μελετών. Λίγα όστρακα, πλάκες δαπέδου, βυζαντινά κεραμίδια φυλάσσονται με στοργή, ως μάρτυρες ανθρώπινης παρουσίας είκοσι επτά αιώνων.
 
 
Λίμνη Καϊάφα: Η εγκαταλελειμμένη Λουτρόπολη του Νομού Ηλείας
 

Η Λίμνη Καϊάφα ή λουτρόπολη Καϊάφα βρίσκεται στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στον Νόμο Ηλείας. Η λίμνη βρίσκεται δίπλα στην Θάλασσα, έχει ιαματικά νερά ενώ στα νερά γίνονται και αθλητικές δραστηριότητες όπως θαλάσσιο σκι. Διοικητικά ανήκει στην Ζαχάρω από την οποία απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα.
Καλύπτει επιφάνεια 1500 στρεμμάτων, μήκος 3 χιλιόμετρα και βάθος 2 μέτρα. Μέσα στην λίμνη υπάρχει και το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης και στις όχθες της η λουτρόπολη Καϊάφα.
Αποτελεί υδροβιότοπο, τον δεύτερο σπουδαίο στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηλείας μετά το οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς, περί τα 50 χλμ βορειότερα. Από την θάλασσα την χωρίζει τμήμα πευκόφυτου δάσους,το οποίο επίσης φέρει το όνομα "Στροφυλιά" καθώς και ιδιαίτεροι σχηματισμοί αμμοθινών. Το οικοσύστημα έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές εξ αιτίας των σκουπιδιών,της παράνομης λαθροθηρίας, που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις,τις παράνομης υλοτόμησης και των αθλητικών δραστηριοτήτων που γίνονται στην λίμνη.
Η λίμνη πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε το 6ο περίπου αιώνα μ.Χ μετά από μεγάλο σεισμό.
Ο Καϊάφας ή Καγιάφας λίγο πριν το 1960 ήταν πολύ γνωστός και δημοφιλής προορι­σμός για  θεραπευτικούς λόγους. Τη φήμη του τη χρωστούσε, κυρίως, στα θερμά λουτρά  και το νερό του, που είχαν ιαματι­κές ιδιότητες, αλλά και στο μοναδικό του τοπίο, που συνδύαζε αρμονικά και σε θαυμαστή κλίμακα θάλασσα, δάσος, λίμνη και βουνό.
Κάθε χρόνο κατέφθαναν, από όλα τα σημεία της χώρας, επι­σκέπτες για να κάνουν την υποδειχθείσα σ΄ αυτούς θεραπεία, ήτοι: θερμά λουτρά και πόση ιαματικού νερού. Οι «λουόμενοι», όπως τους αποκαλούσαν οι ντόπιοι, έφταναν ως εκεί με το μο­ναδικό μέσο, που τότε υπήρχε και ήταν το ωτομοτρίς.
Η λουτρική περίοδος άρχιζε τέλη Μαϊου και τελείωνε τέλη Σε­πτεμβρίου.
Τους επισκέπτες μπορούσες να τους κατατάξεις σε τρεις κα­τη­γορίες. Στους αριστοκράτες, που προτιμούσαν να διαμένουν στα τρία προπολεμικά ξενοδοχεία, που υπήρχαν στον Καϊάφα, Αρήνη, Γεράνιον και Ολυμπία.
Στους ανήκοντες στη μεσαία τάξη, που επέλεγαν τη μικρή μας κωμόπολη, όπου λίγοι μεν βολεύονταν στα δύο υποτυπώδη ξε­νοδοχεία της, Rex και Διεθνές, οι δε περισσότεροι σε ενοικια­ζόμενα δωμάτια, που διέθεταν τα πιο μεγάλα και ευπρεπή σπί­τια της.
Με τον καιρό, η αίγλη των θερμών λουτρών ξεθώριασε, σαν επακόλουθο, μεταξύ άλλων, της αμφισβήτησης και απομυθο­ποίησης των θεραπευτικών τους αποτελεσμάτων. Τα υπέροχα ξενοδοχεία του Καϊάφα, οι λουτρικές εγκαταστά­σεις απέναντι, στους βράχους του Λαπίθα, καθώς και ό,τι άλλο λειτουργούσε εύρυθμα πάνω στη νησίδα της Αγίας Αικατερίνης έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και χρόνο με το χρόνο πλέον μαραζώ­νουν. 


Καρθαία, η φημισμένη αρχαία πόλη των Κυκλάδων, που λεηλάτησε Δανός αρχαιολόγος
 

Στην άκρη ενός δυσπρόσιτου βραχώδους λόφου που καταλήγει στη θάλασσα υπάρχουν τα ερείπια μιας σημαντικής πόλης-κράτους της αρχαιότητας. Ονομαζόταν Καρθαία και βρισκόταν στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κέας. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Πόρτο Κουφό - Το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Ελλάδας είναι στη Χαλκιδική
 

Είναι ο αρχαίος «Τορωναίος λιμήν», το πιο μεγάλο και ασφαλές λιμάνι της Ελλάδας που αναφέρεται από τον Θουκυδίδη.
Ονομαζόταν Κωφός λιμήν, γιατί αν σταθείτε μέσα στον κόλπο δεν ακούτε καθόλου τη θάλασσα! - στο: seleo.gr

 
Πάνω από 10.000.000 οχήματα. Ο εγκαταλελειμμένος μύθος των Ελληνικών αυτοκινητοδρόμων
 
 
Μπορεί τα νούμερα να φαντάζουν απίστευτα, αλλά ναι η πιο διάσημη "ταξιδιωτική στάση" στην ιστορία των Ελληνικών δρόμων, έχει φιλοξενήσει πάνω από 10.000.000 οχήματα παντός τύπου από ΙΧ μέχρι φορτηγά και πούλμαν και φυσικά αμέτρητους επισκέπτες.
Το LEVENTIS RESTAURANT & HOTEL βρισκόταν στη Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου και αποτελεί μέχρι και σήμερα τον πιο επιτυχημένο επιχειρηματικά σταθμό αυτοκινήτων στην ιστορία των Ελληνικών αυτοκινητοδρόμων.
Ο σταθμός ξεκίνησε την λειτουργία του το 1962 και οι ταξιδιώτες αγκάλιασαν κατευθείαν αυτό το επιχειρηματικό εγχείρημα και η φράση "Είμαστε στου Λεβέντη" ξεστομίστηκε από εκατομμύρια ταξιδιώτες.
Σύμφωνα με μαρτυρίες των εργαζομένων υπήρχαν μέρες, είτε του καλοκαιριού είτε μεγάλων εξόδων, που ο σταθμός υποδέχονταν πάνω από 10.000 πελάτες την ημέρα ενώ αξέχαστες θα μείνουν οι εικόνες στους οδηγούς που πρόλαβαν τον σταθμό σε λειτουργία με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα επάνω στη ΛΕΑ να σχηματίζουν ουρές εκατοντάδων μέτρων τις ημέρες αιχμής.
Ο Λεβέντης τις "καλές εποχές" έφτασε να απασχολεί έως και 105 μόνιμους εργαζόμενους.
 
 
Ο βρετανικός όμιλος Πάουερ (Power and Traction Finance Company Ltd.) που ανέλαβε την ηλεκτροδότηση της Αθήνας τη δεκαετία του 1920
 
 
Η δράση της εταιρείας εκμετάλλευσης ηλεκτρικού ρεύματος Πάουερ την δεκαετία του 1930 ήταν ανεξέλεγκτη.
Καθόριζε όπως ήθελε την τιμή του ρεύματος και διαμόρφωνε αυθαίρετα τις συμβάσεις παροχής. Το ερώτημα λοιπόν είναι, πως είχε καταφέρει να πείσει τους καταναλωτές να στραφούν από το φωταέριο που χρησιμοποιούσαν μέχρι τότε, στο ηλεκτρικό ρεύμα;
Η Πάουερ κάποια στιγμή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλά και ηλεκτρικές συσκευές μισοτιμής εφόσον είχε προηγηθεί η τοποθέτηση της ηλεκτρικής εγκατάστασης από αυτήν, η οποία θα γινόταν δωρεάν. Αρκεί να πραγματοποιείτο σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών Αθηνών και Πειραιώς συγκεντρώθηκαν στο θέατρο Κοτοπούλη καθώς ζούσαν από την εμπορία συσκευών αλλά και από την εργασία τοποθέτησης ηλεκτρικής εγκατάστασης στα σπίτια με πληρωμή. Αποφάσισαν να κλείσουν τα καταστήματά τους για διαμαρτυρία. Προειδοποίησαν τους καταναλωτές να προσέξουν, διότι υπήρχε παγίδα στην προσφορά της Πάουερ. Φυσικά το κλείσιμο των καταστημάτων δεν άλλαξε κάτι...
Ο κόσμος έτρεξε να προμηθευτεί φθηνές ηλεκτρικές συσκευές που μέχρι τότε ήταν πραγματικά απλησίαστες, αφού πρώτα λάμβανε βεβαιώσεις από την Πάουερ ότι είχε τοποθετήσει ηλεκτρική εγκατάσταση στο σπίτι. Τότε ήταν η εποχή που σχεδόν όλοι κατάργησαν το φωταέριο και άρχισαν να τοποθετούν ηλεκτρική εγκατάσταση.
Αφού το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων Αθήνας και Πειραιά έφτασε να εξαρτάται πλέον από το ηλεκτρικό ρεύμα η Πάουερ ανακοίνωσε τον τετραπλασιασμό του! - από: Η Ελλάδα μέσα από την ασπρόμαυρη φωτογραφία

 
Λιμάνι Γέρακα: Το ελληνικό φιόρδ βρίσκεται στη Λακωνία
 


Αφήνοντας πίσω τη μαγευτική Καστροπολιτεία της Μονεμβάσιας και ακολουθώντας τον παραθαλάσσιο δρόμο με αρκετές στροφές θα βγείτε σε ένα μέρος μοναδικής ομορφιάς: το λιμάνι του Γέρακα. - στο: iefimerida.gr
 
 
Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον: Μια βόλτα στη φύση που καλλιεργεί τη φαντασία
 

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Ελλάδας και το μεγαλύτερο του λεκανοπεδίου Αττικής. Το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» βρίσκεται στο Ίλιον και αποτελεί αγαπημένο καθημερινό προορισμό για πολλούς που λατρεύουν το περπάτημα και τη φύση. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στον Πύργο της Βασιλίσσης ή Επτάλοφος και συνορεύει με τον Δήμο Αγίων Αναργύρων-Καματερού. - στο: maxmag.gr
 

Στο εργοστάσιο παιχνιδιών των Ακουαρόνε
 

Μια ελληνική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη κατασκευάζει παιχνίδια εδώ και πάνω από 90 χρόνια. - στο: lifo.gr
 
 
H αρχαία ελληνική πόλη της Τουρκίας που βρίσκεται κάτω από το νερό. Εκεί παντρεύτηκε ο Αντίοχος και δολοφονήθηκε η Κλεοπάτρα Σελήνη
 
 
Στην ανατολική Τουρκία υπάρχουν τα ερείπια μιας ελληνιστικής πόλης, βυθισμένης κάτω από τη λίμνη που δημιουργήθηκε από το φράγμα Μπιρετσίκ. Ονομάζεται Ζεύγμα ή Σελεύκεια η επί του Ζεύγματος  και ιδρύθηκε στις όχθες του Ευφράτη το 300 π.Χ. από τον διάδοχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Σέλευκο Α' Νικάτωρ. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Κόλιν Πίτσφορκ: Ο πρώτος άνθρωπος που καταδικάστηκε για φόνο με βάση το DNA του
 

Ο Κόλιν Πίτσφορκ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1988 για τον βιασμό και στραγγαλισμό της 15χρονης Λίντα Μαν το 1983 και της Ντον Άσγουερθ το 1986. - στο: athensvoice.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου